ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Ηχηρές οι φωνές κατά του πολέμου και των δυνάμεων κατοχής...

Φιλιππίνες

Associated Press

Φιλιππίνες
ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Παρών» και στα τέσσερα σημεία του πλανήτη έδωσε το Σαββατοκύριακο το αντιπολεμικό κίνημα. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βροντοφώναξαν «ΟΧΙ» στον αμερικανοβρετανικό πόλεμο και στη δράση των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ πραγματοποιώντας διαδηλώσεις σε μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, στην πρωτεύουσα της Βρετανίας και σε αστικά κέντρα της Ν. Κορέας, των Φιλιππίνων, της Ταϊβάν, του Ιράν...

Στο Σαν Φρανσίσκο, το Σάββατο (παρά την καταρρακτώδη βροχή, τα σκληρά αστυνομικά μέτρα καταστολής), περισσότεροι από 10.000 φιλειρηνιστές βγήκαν στους δρόμους της πόλης διαδηλώνοντας. Το πλήθος κατήγγειλε τους σφαγείς του ιρακινού λαού και τη μείζονα ανθρωπιστική κρίση που προκαλούν οι εισβολείς...

Τη σημαία καταγγελίας των επόμενων βρώμικων πολέμων, που σχεδιάζει το επιτελείο της κυβέρνησης του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους, σήκωσαν ψηλά χιλιάδες διαδηλωτές και στην Ουάσιγκτον. Η «Φρίντομ Πλάζα» ήταν η αφετηρία της συγκέντρωσης των χιλιάδων διαδηλωτών, ανάμεσά τους και κορεατικής καταγωγής Αμερικανοί, που χτυπούσαν ρυθμικά όχι τα τύμπανα πολέμου αλλά εκείνα της ειρήνης... Το πλήθος πραγματοποίησε πορεία παραπλεύρως της λεωφόρου Πενσιλβάνια, κάνοντας στάση έξω απ' το στρατηγείο του FBI. Εκεί, οι διαδηλωτές μοίρασαν φέιγ βολάν στους περαστικούς επισημαίνοντάς τους πως υπηρεσίες όπως το FBI έχουν από καιρό σταματήσει να προστατεύουν τον αμερικανικό λαό, λειτουργώντας πλέον με σκοπό την καταστολή, τον εκφοβισμό και την κατάπνιξη κάθε διαφορετικής - απ' την ομοσπονδιακή κυβέρνηση... - φωνής στις ΗΠΑ...

Το Σάββατο, η αντιπολεμική φωνή εκατοντάδων χιλιάδων Βρετανών ακούστηκε δυνατά και στο κέντρο του Λονδίνου. Σε τουλάχιστον τρεις διαδοχικές συγκεντρώσεις, οι διαδηλωτές δεν κατήγγειλαν μόνον τον αμερικανοβρετανικό πόλεμο ενάντια στο Ιράκ αλλά απαίτησαν και την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής! Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Χάιντ Παρκ, πολλοί απ' τους ομιλητές στηλίτευσαν την πολιτική των Μπους και Μπλερ χαρακτηρίζοντάς τους «εγκληματίες πολέμου και άμεσα υπεύθυνους για την ανθρωπιστική καταστροφή που εξαπολύουν έναντι του Ιράκ»... Σε άλλο σημείο, χιλιάδες διαδηλωτές άφησαν συμβολικά λουλούδια και στεφάνια για τα θύματα στο Ιράκ έξω απ' τη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία, της οδού Ντάουνινγκ...

Αντιπολεμικό «παρών» έδωσαν προχτές χιλιάδες Αυστραλοί φιλειρηνιστές σε αρκετά αστικά κέντρα της χώρας. Κεντρική ήταν, μεταξύ άλλων, η αντιπολεμική συγκέντρωση έξω απ' την όπερα του Σίδνεϊ, όπου βδομάδες πριν δύο ακτιβιστές είχαν γράψει με κόκκινα γράμματα «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ». Πολλοί απ' τους διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με την ακόλουθη χαρακτηριστική φράση: «Σήμερα το Ιράκ. Αύριο ποιος;».

Στην αντιπολεμική συγκέντρωση στην Τεχεράνη συμμετείχαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών. Πολλοί απ' τους ομιλητές, ανάμεσά τους και κορυφαία στελέχη της ιρανικής ηγεσίας, κατήγγειλαν τον πόλεμο των Αμερικανών και Βρετανών εισβολέων στη γείτονά τους χώρα και υπογράμμισαν τη διάθεση αντίστασης και αντίδρασης του ιρανικού λαού απέναντι στο συνεχιζόμενο δράμα του παλαιστινιακού λαού και στα επόμενα ιμπεριαλιστικά σχέδια Ουάσιγκτον και Λονδίνου...

Μέσα στο τελευταίο 48ωρο, αντιπολεμικές διαδηλώσεις έγιναν στη Σεούλ, στη Μανίλα και στην Ταϊπέι...

«ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
Γόρδιος δεσμός

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Η σημερινή διάσκεψη των «ελεύθερων Ιρακινών», όπως αρέσκονται να τους ονομάζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι - όρος που πρωτοχρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με τους «Los Angeles Times», ως χαρακτηρισμός για τις ειδικές ομάδες που εκπαιδεύονταν σε στρατόπεδο στην Ουγγαρία για να πολεμήσουν στο Ιράκ - ευελπιστεί να γίνει το πρελούδιο για μία διάσκεψη στη Βαγδάτη, όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, όπου θα εξευρεθεί μία «αποτελεσματική λύση» για την πολιτική διοίκηση του Ιράκ, που τείνει να γίνει πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων εφιάλτης για τους Βρετανο-Αμερικανούς και από τις ίδιες τις πολεμικές επιχειρήσεις που έληξαν και επισήμως χθες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Αμερικανοί συνεχίζουν τις επαφές στη Νασιρίγια με Ιρακινούς πρώην αντικαθεστωτικούς, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να φτάσει στο Ιράκ η πρώτη ομάδα που θα προετοιμάσει το έδαφος για τη μεταβατική κυβέρνηση του Αμερικανού απόστρατου στρατηγού Τζέι Γκάρνερ. Κατά τον Στρο, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, κύριος στόχος είναι η κατάληξη για διεξαγωγή μιας «διάσκεψης στη Βαγδάτη», με στόχο την εγκαθίδρυση μιας προσωρινής αρχής στη χώρα. Εν αναμονή της διάσκεψης στη Βαγδάτη, για την οποία ο Στρο δεν έδωσε ημερομηνία, το Αμερικανικό Γραφείο Ανοικοδόμησης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ORHA) στο Ιράκ «θα αποτελέσει το στοιχείο - κλειδί» των επιχειρήσεων για την επαναλειτουργία των μηχανισμών της χώρας αυτής, πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Κλειδί: Οι Σιίτες

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής του στρατηγού Τζέι Γκάρνερ, Μπακ Ουόλτερς, υπεύθυνος της περιοχής του νοτίου Ιράκ, έφτασε χθες στη Νασιρίγια και είχε συναντήσεις, τόσο με στελέχη της φερόμενης ως «ιρακινής αντιπολίτευσης, όσο και με τοπικούς υπευθύνους στις πόλεις Σαμάουα και Νατζάφ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πάντως, η σύσταση μιας «μεταβατικής κυβέρνησης» αποτελεί το μέγιστο πρόβλημα... Η προσωπικότητα του «αγαπημένου» του Πενταγώνου, Αχμεντ Τσαλαμπί, ηγέτη του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου (INC), περισσότερο προβλήματα έχει δημιουργήσει παρά επιλύσει, τόσο στις ΗΠΑ που αποτελεί το τελευταίο αντικείμενο στη συνεχιζόμενη διαμάχη Πενταγώνου και Στέιτ Ντιπάρτμεντ - CIA (σύμφωνα με το «Time»), αλλά και στο ίδιο το Ιράκ, αφού ουδείς τον γνωρίζει και όσοι τον γνωρίζουν δεν τον εμπιστεύονται. Ο ίδιος, ειδικά μετά τις αποδοκιμασίες των Ιρακινών, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Νασιρίγια, αλλά θα εκπροσωπηθεί δι' αντιπροσώπου.

Αν και επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί ποιες οργανώσεις θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με πληροφορίες από τον αραβικό Τύπο, μέρος θα λάβουν, εκτός του INC, το Εθνικό Ιρακινό Σύμφωνο (ΙΝΑ), το Πατριωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί, η Ισλαμική Οργάνωση AL DAWA και επίλεκτα μέλη του κόμματος Μπάαθ, καθώς, σύμφωνα με Αμερικανούς, «υπάρχει ένα αντικείμενο, το οποίο είναι να καθοριστεί ο τρόπος της απομπαθοποίησης της πολιτικής ζωής φυσικά, αλλά και της συμφιλίωσης»!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αντιπρόσωποι των Σιιτών, που αποτελούν και το 65% του πληθυσμού, δε θα παραβρεθούν. Η δολοφονία του μουλά Μαζίντ Αλ Κοχέι, που είχε την εύνοια των Αμερικανών, αλλά και η φημολογούμενη δολοφονία - την είδηση δίνει μόνον το ιρανικό ραδιόφωνο χωρίς να επιβεβαιώνεται από καμία άλλη πηγή - του Νιζάρ Κχαρζάτζι, πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράκ μέχρι το 1990, που θεωρείται ο μόνος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που έχει αυτομολήσει στη Δύση, ήταν κατ' οίκον περιορισμό στη Δανία - κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου - όπου είχε καταφύγει, αλλά «εξαφανίστηκε» και βρίσκεται στο νότιο Ιράκ με τη βοήθεια της CΙΑ, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την εικόνα.

Η επόμενη λύση είναι το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ... Ομως, ο ηγέτης του Συμβουλίου Αμπντούλ Αζίζ αλ Χακίμ σε συνέντευξή Τύπου, σύμφωνα με τον αραβικό Τύπο, δήλωσε «ότι δε θα λάβουμε μέρος στη συνάντηση της Νασιρίγια και έχουμε ήδη ενημερώσει τους Αμερικανούς, αλλά και άλλες χώρες»... «το πιο σημαντικό κατ' εμάς, είναι η ανεξαρτησία», δήλωσε ο Χακίμ και συνέχισε: «Αρνούμαστε να θέσουμε εαυτόν υπό την μπότα των Αμερικανών ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον του ιρακινού λαού».

Τέλος, ο Μοχάμαντ Χάτζι - Μαχμούντ, επικεφαλής του Κουρδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ανέφερε ότι το Ιράκ πρόκειται να διαιρεθεί σε κεντρικό, βόρειο και νότιο τμήμα και να κυβερνηθεί από τρεις Αμερικανούς και τουλάχιστον τρεις Ιρακινούς πρώην υπουργούς, αλλά χωρίς την παρουσία των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κουρδικών κομμάτων.

Μισθοφόροι και για αστυνομικοί!!!

«Ζητούνται άνθρωποι, ικανοί, με ανάλογη πείρα και ειδικότητα ώστε να λάβουν μέρος στην προσπάθεια ανασύστασης των ιρακινής αστυνομίας, του δικαστικού και του σωφρονιστικού συστήματος, στο Μεταπολεμικό Ιράκ. Πρέπει να είναι Αμερικανοί πολίτες, να έχουν εμπειρία τουλάχιστον 10 ετών στο αστυνομικό σώμα, να είναι εν ενεργεία ή προσφάτως συνταξιούχοι, με δυνατότητα επικοινωνίας στα Αγγλικά, με δίπλωμα οδήγησης των ΗΠΑ, λευκό ποινικό μητρώο, άριστη φυσική κατάσταση, διαβατήριο και ειδικά εφόδια... ΟΙ ενδιαφερόμενοι να καλούν το τηλ.... ή να επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ή κανονικού ταχυδρομείου στις...».

Αυτή είναι η κοινή ανακοίνωση εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Τμήματος Δίωξης Εγκλήματος και Ναρκωτικών, της βρετανικής DynCorp Aerospace Operations Ltd και της εταιρίας CSC για την ανασύσταση του δικαστικού σωφρονιστικού και αστυνομικού σώματος στο Ιράκ... «Το ελεύθερο Ιράκ, όπου ο ιρακινός λαός θα αποφασίζει για το μέλλον του»... όπως μας επαναλαμβάνει μονότονα η «BBC» (Bush Blair Corporation), χωρίς όμως να τους πιστεύει κανείς!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ