ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ
Προφάσεις εν αμαρτίαις...

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου το ΚΚΕ κατήγγειλε τις επιδιωκόμενες κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Στην εξαπάτηση των αγροτών ενόψει προεκλογικής περιόδου, στην επιβράβευση μεγαλοκαταπατητών και στην εξυπηρέτηση διαφόρων μεγαλοσυμφερόντων αποσκοπεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης, επίλυση ζητημάτων αποκατασταθέντων και αποκαθισταμένων κτηνοτρόφων», η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Οπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ, βουλευτής Σπ. Στριφτάρης, η κυβέρνηση κινείται στη λογική «δεν έχουμε να δώσουμε λεφτά και μοιράζουμε εκτάσεις» και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει αυτούς που είναι καταπατητές και έχουν και εκκρεμότητες με τα δικαστήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι για όσους κατέχουν αυθαίρετα δημόσια έκταση δίνεται δυνατότητα να κάνουν αίτηση σε δύο χρόνια και έτσι προεκλογικά επιδιώκεται να κρατηθούν όμηροι αρκετές χιλιάδες αγρατών που έχουν μπερδέματα με τίτλους ιδιοκτησίας.

Το νομοσχέδιο, είπε ο Σπ. Στριφτάρης, δε θέλει να λύσει υπαρκτά προβλήματα και είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και 30 χρόνια δεν ήρθε στη Βουλή κανένα σχετικό νομοσχέδιο, ενώ με το παρόν θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν, είπε, να επιβραβεύεται η λογική «όποιος άρπαξε, άρπαξε», ενώ δεν έχει κανένα δικαίωμα ο υπουργός να χαρίζει εκτάσεις που ανήκουν στην ιδιοκτησία όλου του ελληνικού λαού. Με τέτοια τερτίπια, τόνισε, δε γίνεται να αλλάξει το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα στους αγρότες ούτε θα σταματήσουν οι αγρότες να γιουχάρουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις διάφορες εκδηλώσεις. Θα νομιμοποιήσετε, κατήγγειλε, χοντρές παρανομίες και καταπατήσεις και θα ανοίξει η όρεξη για άλλους.

Στο νομοσχέδιο περιέχονται και πλήθος άλλων άρθρων άσχετων με το θέμα, γεγονός που κατήγγειλε ο Σπ. Στριφτάρης, ζητώντας αυτά να αποσυρθούν. Σε αυτά επιχειρείται βόλεμα «ημετέρων», μετατροπή των συνεταιρισμών σε ΑΕ, μετ' εξοβελισμού των φτωχομεσαίων αγροτών, ενώ με τη νομοθετική ρύθμιση για την «Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών» επιχειρείται νέα διάσπαση του κινήματος και ενθαρρύνεται η ανάδειξη μιας νέας γενιάς κρατικοδίαιτων «αγροτοπατέρων».

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας τόνισε ότι με τις διατάξεις νομιμοποιούνται οι καταπατητές και αυτές λειτουργούν ψηφοθηρικά αλλά δεν πρόκειται να ξεγελάσουν τους κατοίκους της υπαίθρου.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ δήλωσαν ότι εάν στο νομοσχέδιο υπήρχαν μόνον οι διατάξεις για την «αγροτική γη» θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο, ενώ η εκπρόσωπος του ΣΥΝ έκανε λόγο για επιβράβευση των μεγαλοκαταπατητών.

Φούμαρα...

Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, «ξαναπερπάτησε» χτες στα χορτολίβαδα της πράσινης κοροϊδίας, για να δει ο αγροτικός κόσμος τον ...«κοινωνικό χαρακτήρα» του νομοσχεδίου του και να πληροφορηθούν οι ακτήμονες καλλιεργητές την ...αποκατάστασή τους. Με το ξεκίνημα της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο Γ. Δρυς επιδίωξε να δημιουργήσει προπαγανδιστικό κλίμα εξαπάτησης των αγροτοκτηνοτρόφων και της κοινής γνώμης. Το ίδιο έκανε και λίγο νωρίτερα, με ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε, χτες, μόνον ό,τι έχει επικοινωνιακή αξία για τις γενικότερες επιδιώξεις της κυβέρνησης και των συμφερόντων που θέλει να εξυπηρετήσει. Ομως, οι παραπλανητικές κυβερνητικές προθέσεις δεν μπορούν να κρυφτούν. Οπως, για παράδειγμα, η διάθεση δημοσίων εκτάσεων σε ακτήμονες καλλιεργητές. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι στην ίδια την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται: «Οι εναπομένουσες στην κυριότητα του Δημοσίου και δυνάμενες να αποδοθούν στη γεωργική εκμετάλλευση εκτάσεις είναι ελάχιστες». Επίσης, σχετικά με το ίδιο, πουθενά δεν αναφέρεται στο νομοσχέδιο για παραχώρηση δωρεάν γης σε φτωχούς και ακτήμονες αγροτοκτηνοτρόφους.

Επιφυλάξεις

Πάντως, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής στην έκθεσή της κρατάει επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα της «παραχώρησης δημόσιων εκτάσεων εποικιστικών περιοχών που έχουν χαρακτήρα δασικών εκτάσεων». Οπως αναφέρει, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη κρίνει ότι τέτοιες διατάξεις δεν εναρμονίζονται με το Σύνταγμα «διότι παρέχεται η δυνατότητα εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων η οποία δεν συνδέεται με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένου σκοπού υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος σε επίπεδο εθνικής οικονομίας». Εκτιμά δε ότι η προτεινόμενη διάταξη του νομοσχεδίου «θα μπορούσε να ερμηνευτεί υπό το φως του συνταγματικού κανόνα που απαγορεύει τη μεταβολή του προορισμού των δασών και δασικών εκτάσεων, χωρίς συγκεκριμένο ειδικά αιτιολογημένο χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως προέχουσας σημασίας για την αγροτική εκμετάλλευση και την εθνική οικονομία».

Στην αρχή της συνεδρίασης οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 21 αδικοχαμένων μαθητών στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Πολιτική λεηλασίας της δημόσιας γης

Περιβαλλοντικές κινήσεις καταγγέλλουν το περιεχόμενο του κυβερνητικού νομοσχεδίου και αποκαλύπτουν πτυχές του

Μια σαφή εικόνα για το τι επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου για την «Αγροτική γη» δίνουν με κοινή ανακοίνωσή τους η «Πρωτοβουλία για την προστασία των δημόσιων κτημάτων και της δασικής γης» και η «Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού». Το νομοσχέδιο προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις στους περιβαλλοντικούς φορείς και κινήσεις της χώρας, αφού έρχεται να προστεθεί στο «μπαράζ» λεηλασίας του φυσικού περιβάλλοντος που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, σε όφελος διαφόρων οικονομικών συμφερόντων.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «το Νομοσχέδιο βρίθει διατάξεων πελατειακού χαρακτήρα, αφού προβλέπει παραχωρήσεις, νομιμοποιήσεις καταπατήσεων σε εποικιστικές και κοινόχρηστες αδιάθετες εκτάσεις, παραχωρήσεις οικοπέδων, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την απρόσκοπτη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, με τη δήθεν νόμιμη μεταγραφή τους.

-- Προσβλέπει σε προεκλογικά οφέλη (όταν δεν έχουμε λεφτά να μοιράσουμε, μοιράζουμε οικόπεδα) λαϊκίζει, προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις και παράλληλα να "κατασκευάσει" πολιτικές ομηρίες.

-- Βρίθει φωτογραφικών διατάξεων για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

-- Προικίζει τον "ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε." (Ν.Π.Ι.Δ. ανάλογο των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων Α.Ε.) με δημόσια κτήματα (δηλαδή εν δυνάμει το σύνολο των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας) δημόσιες γεωργικές εκτάσεις, κοινόχρηστες εκτάσεις χορτολιβαδικού χαρακτήρα του άρθρου 74 του Ν. 998/79 καθώς και με ακίνητα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας και Δασών και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του Υπουργείου Γεωργίας.

-- Ολα αυτά η "ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε." μπορεί να τα εκποιεί, να τα μισθώνει κατά βούληση και να τα μεταβιβάζει σε τρίτους σύμφωνα με τις διατάξεις για τη χρηματοδοτική μίσθωση.

Το επόμενο βήμα βέβαια θα είναι με προσεχές νομοσχέδιο η είσοδός της στο χρηματιστήριο και ο έλεγχός της από ιδιώτες επενδυτές, κατά το πρότυπο της Ε.Τ.Α. Α.Ε.».

Κάνοντας πιο συγκεκριμένη κριτική των άρθρων του νομοσχεδίου, οι δύο περιβαλλοντικές κινήσεις, υπογραμμίζουν τα εξής:

«Στο άρθρο 1 παρ. 6 νομοθετείται ο νέος ορισμός του δάσους και της δασικής έκτασης, αφού για το χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δάσους ή δασικής έκτασης προβλέπει την κάλυψη του εδάφους κατά 25% και όχι κατά 15% (όπως ισχύει) από δασοπονικά είδη. Δημιουργείται έτσι το άλλοθι για τους νέους ορισμούς που θα φέρει στη Βουλή με το προαναγγελθέν δασικό Νομοσχέδιο ότι ήδη έχουν νομοθετηθεί.

Στο άρθρο 12 παρ. 3, οι δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις που αντιπροσωπεύουν ορισμένα εκατομμύρια στρέμματα, παραχωρούνται πλέον για οποιαδήποτε χρήση σύμφωνα με την αγροτική νομοθεσία και όχι μόνο για τις κάπως περιορισμένες χρήσεις του άρθρου 13 του Ν. 1734/87 όπως ισχύει σήμερα. Με το άρθρο 12 παρ. 4 για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις του άρθρου 74 που παραχωρούνται στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (και στη συνέχεια στην "ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.") παύει να ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου. Αυτό στην πράξη σημαίνει, ότι όσες από αυτές διεκδικούνται ή θα διεκδικηθούν μέσω δήλωσης στο Κτηματολόγιο θα περιέλθουν στους ιδιώτες, αφού το Δημόσιο παραιτείται προκαταβολικά των δικαιωμάτων του.

Στο άρθρο 12 παρ. 7 οι δασικές, κοινόχρηστες και διαθέσιμες εκτάσεις του Ν. Αττικής προστατεύονται και διέπονται από τη Δασική Νομοθεσία, που πιθανώς να σημαίνει ότι η ίδιας μορφής και κατηγορίας εκτάσεις στην υπόλοιπη χώρα χάνουν το δασικό τους χαρακτήρα».

Οπως όλα δείχνουν, οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την παράδοση των δασών και δασικών εκτάσεων σε κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα θα συνεχιστούν, μέσω του νέου νομοσχεδίου που έχει έτοιμο το υπουργείο Γεωργίας για τα δάση και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, προσεχώς.

Κατάντια...

Ακόμα και ανύπαρκτες οργανώσεις - σφραγίδες, προκειμένου να δοθεί η εντύπωση της συναίνεσης από τους αγρότες (που τους γιουχάρουν όπου κι αν εμφανιστούν), επιστρατεύουν οι κυβερνώντες. Το απέδειξαν και χτες. Εκπληκτα τα μέλη της επιτροπής της Βουλής διαπίστωσαν πως ανάμεσα στους φορείς που κλήθηκαν να τοποθετηθούν ήταν και κάποια... Ενωση Νέων Αγροτών! Το γεγονός προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση βουλευτών από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας: «Αποκλείεται τους πραγματικούς εκπροσώπους και καλείτε τους μαϊντανούς και τις σφραγίδες». Την υπεράσπιση της συγκεκριμένης κυβερνητικής μεθόδευσης ανέλαβε ο επιρρεπής σε αντι-ΚΚΕ επιθέσεις Γ. Ανθόπουλος, που απευθυνόμενος στον Τ. Τσιόγκα είπε ότι «καταντήσατε οι νταλίκες της Βουλής». Οταν αντιμετωπίζει κανείς τη χλεύη του αγροτικού κόσμου, προφανώς το μόνο του καταφύγιο είναι ο αντικομμουνισμός. Και στην προκειμένη περίπτωση ο θλιβερός αντικομμουνισμός!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ