Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτική λεηλασίας της δημόσιας γης

Περιβαλλοντικές κινήσεις καταγγέλλουν το περιεχόμενο του κυβερνητικού νομοσχεδίου και αποκαλύπτουν πτυχές του

Μια σαφή εικόνα για το τι επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου για την «Αγροτική γη» δίνουν με κοινή ανακοίνωσή τους η «Πρωτοβουλία για την προστασία των δημόσιων κτημάτων και της δασικής γης» και η «Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού». Το νομοσχέδιο προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις στους περιβαλλοντικούς φορείς και κινήσεις της χώρας, αφού έρχεται να προστεθεί στο «μπαράζ» λεηλασίας του φυσικού περιβάλλοντος που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, σε όφελος διαφόρων οικονομικών συμφερόντων.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «το Νομοσχέδιο βρίθει διατάξεων πελατειακού χαρακτήρα, αφού προβλέπει παραχωρήσεις, νομιμοποιήσεις καταπατήσεων σε εποικιστικές και κοινόχρηστες αδιάθετες εκτάσεις, παραχωρήσεις οικοπέδων, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την απρόσκοπτη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, με τη δήθεν νόμιμη μεταγραφή τους.

-- Προσβλέπει σε προεκλογικά οφέλη (όταν δεν έχουμε λεφτά να μοιράσουμε, μοιράζουμε οικόπεδα) λαϊκίζει, προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις και παράλληλα να "κατασκευάσει" πολιτικές ομηρίες.

-- Βρίθει φωτογραφικών διατάξεων για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

-- Προικίζει τον "ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε." (Ν.Π.Ι.Δ. ανάλογο των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων Α.Ε.) με δημόσια κτήματα (δηλαδή εν δυνάμει το σύνολο των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας) δημόσιες γεωργικές εκτάσεις, κοινόχρηστες εκτάσεις χορτολιβαδικού χαρακτήρα του άρθρου 74 του Ν. 998/79 καθώς και με ακίνητα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας και Δασών και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του Υπουργείου Γεωργίας.

-- Ολα αυτά η "ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε." μπορεί να τα εκποιεί, να τα μισθώνει κατά βούληση και να τα μεταβιβάζει σε τρίτους σύμφωνα με τις διατάξεις για τη χρηματοδοτική μίσθωση.

Το επόμενο βήμα βέβαια θα είναι με προσεχές νομοσχέδιο η είσοδός της στο χρηματιστήριο και ο έλεγχός της από ιδιώτες επενδυτές, κατά το πρότυπο της Ε.Τ.Α. Α.Ε.».

Κάνοντας πιο συγκεκριμένη κριτική των άρθρων του νομοσχεδίου, οι δύο περιβαλλοντικές κινήσεις, υπογραμμίζουν τα εξής:

«Στο άρθρο 1 παρ. 6 νομοθετείται ο νέος ορισμός του δάσους και της δασικής έκτασης, αφού για το χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δάσους ή δασικής έκτασης προβλέπει την κάλυψη του εδάφους κατά 25% και όχι κατά 15% (όπως ισχύει) από δασοπονικά είδη. Δημιουργείται έτσι το άλλοθι για τους νέους ορισμούς που θα φέρει στη Βουλή με το προαναγγελθέν δασικό Νομοσχέδιο ότι ήδη έχουν νομοθετηθεί.

Στο άρθρο 12 παρ. 3, οι δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις που αντιπροσωπεύουν ορισμένα εκατομμύρια στρέμματα, παραχωρούνται πλέον για οποιαδήποτε χρήση σύμφωνα με την αγροτική νομοθεσία και όχι μόνο για τις κάπως περιορισμένες χρήσεις του άρθρου 13 του Ν. 1734/87 όπως ισχύει σήμερα. Με το άρθρο 12 παρ. 4 για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις του άρθρου 74 που παραχωρούνται στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (και στη συνέχεια στην "ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.") παύει να ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου. Αυτό στην πράξη σημαίνει, ότι όσες από αυτές διεκδικούνται ή θα διεκδικηθούν μέσω δήλωσης στο Κτηματολόγιο θα περιέλθουν στους ιδιώτες, αφού το Δημόσιο παραιτείται προκαταβολικά των δικαιωμάτων του.

Στο άρθρο 12 παρ. 7 οι δασικές, κοινόχρηστες και διαθέσιμες εκτάσεις του Ν. Αττικής προστατεύονται και διέπονται από τη Δασική Νομοθεσία, που πιθανώς να σημαίνει ότι η ίδιας μορφής και κατηγορίας εκτάσεις στην υπόλοιπη χώρα χάνουν το δασικό τους χαρακτήρα».

Οπως όλα δείχνουν, οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την παράδοση των δασών και δασικών εκτάσεων σε κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα θα συνεχιστούν, μέσω του νέου νομοσχεδίου που έχει έτοιμο το υπουργείο Γεωργίας για τα δάση και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, προσεχώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ