Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Αθωράκιστη σε ενδεχόμενο νέο σεισμό

Ούτε ένα στα τέσσερα σεισμόπληκτα κτίρια δεν αποκαταστάθηκαν ακόμη!

Ούτε ένα στα τέσσερα κτίρια των εννέα Δήμων της Δυτικής Αθήνας (Αγ. Βαρβάρα, Αγ. Ανάργυροι, Αιγάλεω, Ζεφύρι, Ιλιο, Καματερό, Περιστέρι, Πετρούπολη και Χαϊδάρι) που είχε χτυπηθεί από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999 δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη μέσα από τις επίσημες διαδικασίες που έχει καθιερώσει η κυβέρνηση. Παράλληλα, το πραγματικό κόστος αποκατάστασης είναι τουλάχιστον το διπλάσιο από τη συνολική στεγαστική συνδρομή (δάνειο και δωρεάν επιχορήγηση), με αποτέλεσμα οι σεισμόπληκτοι να καταφύγουν στις τράπεζες δανειζόμενοι με επιτόκιο 12%!

Αυτές είναι δύο από τις διαπιστώσεις που κάνει μελέτη του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) που παρουσιάστηκε χτες σε ημερίδα στο Ιλιο, στην οποία προτάθηκαν μια σειρά μέτρα προς διεκδίκηση, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή στο ενδεχόμενου ενός νέου σεισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στους εννέα αυτούς δήμους επισκευάσιμα ή κατεδαφιστέα είχαν κριθεί από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές του ΥΠΕΧΩΔΕ 10.860 κτίρια. Από αυτά είχαν κάνει αίτηση για αποκατάσταση μέχρι την κατάρτιση της μελέτης του ΑΣΔΑ 3.001 ιδιοκτήτες, ενώ είχαν εγκριθεί μόλις 2.397. Το συνολικό ποσό της στεγαστικής συνδρομής (δάνεια και δωρεάν επιχορήγηση) που διατέθηκε από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των κτιρίων αυτών ανέρχεται στα 9 δισ. δρχ., ενώ το πραγματικό κόστος της αποκατάστασης ανήλθε στα 18 δισ. δρχ. τουλάχιστον.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη στους δήμους αυτούς και στις πρώτες 10 μέρες μετά το σεισμό χάθηκαν εισοδήματα από τους κατοίκους συνολικού ύψους 11,5 δισ. δρχ. Επίσης μετά το σεισμό διέκοψαν ή περιόρισαν την παραγωγή τους 103 βιοτεχνίες, αφήνοντας άνεργους 361 εργαζόμενους και έκλεισαν πάνω από 900 καταστήματα λόγω σοβαρότητας των ζημιών.

Οπως επισημαίνει η μελέτη σοβαρότατο πρόβλημα δημιουργήθηκε στην πόλη μετά το σεισμό εξαιτίας των στενών δρόμων, των υψηλών πυκνοτήτων και τη σχεδόν ανύπαρκτη αναλογία κτισμένου και ελεύθερου χώρου, ενώ για δύο ώρες υπήρξε ολοκληρωτική παράλυση κάθε διακίνησης ατόμων, οχημάτων και πληροφοριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ