ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Αθωράκιστη σε ενδεχόμενο νέο σεισμό

Ούτε ένα στα τέσσερα σεισμόπληκτα κτίρια δεν αποκαταστάθηκαν ακόμη!

Ούτε ένα στα τέσσερα κτίρια των εννέα Δήμων της Δυτικής Αθήνας (Αγ. Βαρβάρα, Αγ. Ανάργυροι, Αιγάλεω, Ζεφύρι, Ιλιο, Καματερό, Περιστέρι, Πετρούπολη και Χαϊδάρι) που είχε χτυπηθεί από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999 δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη μέσα από τις επίσημες διαδικασίες που έχει καθιερώσει η κυβέρνηση. Παράλληλα, το πραγματικό κόστος αποκατάστασης είναι τουλάχιστον το διπλάσιο από τη συνολική στεγαστική συνδρομή (δάνειο και δωρεάν επιχορήγηση), με αποτέλεσμα οι σεισμόπληκτοι να καταφύγουν στις τράπεζες δανειζόμενοι με επιτόκιο 12%!

Αυτές είναι δύο από τις διαπιστώσεις που κάνει μελέτη του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) που παρουσιάστηκε χτες σε ημερίδα στο Ιλιο, στην οποία προτάθηκαν μια σειρά μέτρα προς διεκδίκηση, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή στο ενδεχόμενου ενός νέου σεισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στους εννέα αυτούς δήμους επισκευάσιμα ή κατεδαφιστέα είχαν κριθεί από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές του ΥΠΕΧΩΔΕ 10.860 κτίρια. Από αυτά είχαν κάνει αίτηση για αποκατάσταση μέχρι την κατάρτιση της μελέτης του ΑΣΔΑ 3.001 ιδιοκτήτες, ενώ είχαν εγκριθεί μόλις 2.397. Το συνολικό ποσό της στεγαστικής συνδρομής (δάνεια και δωρεάν επιχορήγηση) που διατέθηκε από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των κτιρίων αυτών ανέρχεται στα 9 δισ. δρχ., ενώ το πραγματικό κόστος της αποκατάστασης ανήλθε στα 18 δισ. δρχ. τουλάχιστον.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη στους δήμους αυτούς και στις πρώτες 10 μέρες μετά το σεισμό χάθηκαν εισοδήματα από τους κατοίκους συνολικού ύψους 11,5 δισ. δρχ. Επίσης μετά το σεισμό διέκοψαν ή περιόρισαν την παραγωγή τους 103 βιοτεχνίες, αφήνοντας άνεργους 361 εργαζόμενους και έκλεισαν πάνω από 900 καταστήματα λόγω σοβαρότητας των ζημιών.

Οπως επισημαίνει η μελέτη σοβαρότατο πρόβλημα δημιουργήθηκε στην πόλη μετά το σεισμό εξαιτίας των στενών δρόμων, των υψηλών πυκνοτήτων και τη σχεδόν ανύπαρκτη αναλογία κτισμένου και ελεύθερου χώρου, ενώ για δύο ώρες υπήρξε ολοκληρωτική παράλυση κάθε διακίνησης ατόμων, οχημάτων και πληροφοριών.

ΔΙΚΗ «17 Ν»
Ο εισαγγελέας αναρωτιέται για την ψυχική υγεία μάρτυρα

Τα όσα είπε στην κατάθεσή της η Ευγενούλα Γεννηματά, μάρτυρας στην υπόθεση του Τούρκου διπλωμάτη Ντενίζ Μπουλούκμπασι, δημιούργησαν στον εισαγγελέα Χρήστου Λάμπρου την απορία κατά πόσον είναι καλά στην ψυχική της υγεία. Αυτό και η, για μία ακόμα φορά, έκφραση της λύπης του Δημήτρη Κουφοντίνα για το θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής διαδικασίας στη δίκη των κατηγορούμενων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», που διεκόπη νωρίτερα λόγω της αδιαθεσίας ενός από τους αναπληρωτές δικαστές, στον οποίο ο γιατρός διέγνωσε στομαχικούς ιλίγγους.

Η Ευγ. Γεννηματά υποστήριξε πως επί 15 μέρες πριν την απόπειρα κατά του Τούρκου διπλωμάτη ο Αλ. Γιωτόπουλος, ο Σάββας Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος, παριστάνοντας τους τοπογράφους, παρακολουθούσαν το σπίτι του. Η μάρτυρας, αφού προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει τον Σάββα Ξηρό ως «Αδωνι», ενώ για τον Β. Τζωρτζάτο είπε ότι της έδωσε την εντύπωση του χαζούλη, είπε πως το Σεπτέμβρη του 1998 ξαναείδε τον Σ. Ξηρό μέσα σε ταξί να απειλεί τον οδηγό με όπλο. Ακολούθως, εξέφρασε τη λύπη της για το ότι δεν ανέφερε από τότε αυτά που είδε στην Αστυνομία, ώστε να εισπράξει τη χρηματική αμοιβή. «Δεν αμφιβάλλω, τους γνωρίζω», είπε και πρόσθεσε, απευθυνόμενη στον πρόεδρο του δικαστηρίου: «Και εσάς κύριε πρόεδρε, αν είστε ένα κακό παιδί, θα σας αναγνωρίσω».

Στο μεταξύ, νέα προθεσμία για να απολογηθούν πήραν οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στον ΕΛΑ.

ΑΥΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ
«Γυμνή» η χώρα από υπηρεσίες

«Ερημο» θυμίζει η Ελλάδα όσον αφορά στις δομές και στις υπηρεσίες για τα αυτιστικά παιδιά, όταν στη χώρα μας υπάρχουν τουλάχιστον 30.000 άτομα με αυτισμό, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 300-400 παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.

Η εικόνα αυτή προκύπτει απ' τα στοιχεία που δόθηκαν αλλά και τις επισημάνσεις που έγιναν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Εταιρείας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων. Το 1986 δημιουργήθηκε στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΠΝΑ) Ξενώνας και το Κέντρο Ημέρας για αυτιστικά παιδιά ηλικίας 15- 17 χρόνων, στη Ραφήνα. Σήμερα λειτουργούν στο ΠΝΑ ένα εξειδικευμένο ιατρείο για αυτιστικά άτομα, δύο Κέντρα Ημέρας και ένας Ξενώνας.

Εκτός από εκείνα του ΠΝΑ, Ειδικά Κέντρα όπου γίνεται διάγνωση, θεραπεία και εκπαίδευση υπάρχουν 4 στην Αττική, 1 στη Θεσσαλονίκη, 2 στην Κρήτη και 1 στα Ιωάννινα. Ξενώνες για άτομα με αυτισμό υπάρχουν συνολικά 5 στην Ελλάδα. Ολες οι υπάρχουσες δομές και μονάδες δεν μπορούν να φιλοξενήσουν παραπάνω από 20 παιδιά καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Συνολικά δηλαδή σε όλη την Ελλάδα καλύπτονται το πολύ 250 παιδιά. Ετσι, στην Ειδική Θεραπευτική Μονάδα Αυτιστικών - βρίσκεται στο Π. Ψυχικό - υπάρχει λίστα αναμονής 93 ατόμων, φιλοξενούνται μόλις 20 παιδιά, ενώ θα μπορούσε να φιλοξενήσει 30 αν είχε το απαραίτητο προσωπικό.

Εκεί που η γύμνια είναι παντελής είναι οι ενήλικες με αυτισμό. Το 1993-'94 σχεδιάστηκαν 25 κέντρα διαβίωσης. Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, εξήγγειλε 6 για το 1995-1997 αλλά με το νόμο 2646/98 θεσμοθετήθηκαν μόνον 3. Τελικά, κατασκευάστηκε μόνον 1 στο Βόλο που όμως δε λειτουργεί γιατί δεν έχει προσωπικό.

Κινητοποίηση κατά της χωματερής

Στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού, στο ύψος της γέφυρας Ασπροπύργου, θα προχωρήσει η Διαδημοτική Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την απομάκρυνση της χωματερής Ανω Λιοσίων, την Παρασκευή 18 του Απρίλη, στις 11 το πρωί, με αίτημα να κλείσει η υπάρχουσα υπερκορεσμένη χωματερή και να μη δημιουργηθεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην περιοχή του Θριασίου. Στην Επιτροπή μετέχουν παρατάξεις και φορείς των Δήμων Μενιδίου, Καματερού, Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής και Ασπροπύργου.

ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Αντιδρούν στη σχεδιαζόμενη ανάπλαση

Εντονες αντιδράσεις για τη «μελέτη ανάπλασης» του Πεδίου του Αρεως της υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς, εκφράζει με σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή Αγώνα για την προστασία του χώρου. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, οι είσοδοι του Αλσους περιορίζονται από 15 σε 7 και καθίσταται δύσκολα προσβάσιμο και η περίφραξη παραμένει. Με τη μελέτη - αναφέρει η ανακοίνωση - «δεν αποκαθίστανται οι καταπατήσεις του κοινόχρηστου χώρου που έχει παραχωρηθεί στον Πανελλήνιο ΓΣ, αλλά επεκτείνονται προς τα δυτικά με νέα γήπεδα κι αποψιλώνεται, για το σκοπό αυτό, επιπλέον τμήμα του Πάρκου».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η ΠΕΑΕΑ Αμαρουσίου κάνει συνέλευση, την Πέμπτη 17 Απρίλη 2003, ώρα 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Μιλτιάδου 4 Μαρούσι). Στο τέλος θα γίνει εκδήλωση για τα 60 Χρόνια της ΕΠΟΝ (θα κληρωθούν και δώρα).
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Τρίπολης διοργανώνει, την Κυριακή 20 Απρίλη 2003, ώρα 12 το μεσημέρι, εκδήλωση για την επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Γερμανών καταχτητών στο ΔΡΑΚΟΒΟΥΝΙ (Γλόγοβα) Γορτυνίας.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Πληροφορίες για συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210.8234296 και 2108831368.

  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Λαμίας - Δομοκού, οργανώνουν, την Κυριακή 20 Απρίλη 2003, ώρα 11 π.μ., στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στον τόπο της εκτέλεσης, εκδήλωση τιμής, για τους 17 Ελληνες πατριώτες που εκτελέστηκαν στις 9 Απρίλη 1944, ανήμερα των Βαΐων, στα ΑΜΠΕΛΙΑ Ομβριακής, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Διαμαρτυρία στις φυλακές Κορυδαλλού

Ειρηνική διαδήλωση, διεκδικώντας το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα επτά Κούρδοι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού. Στις 4.30 μ.μ. ανέβηκαν στην ταράτσα των φυλακών κρατώντας πανό που έγραφε «Εμείς έχουμε εκτίσει την ποινή μας και ζητάμε να μας ελευθερώσετε». Στις 6 το απόγευμα οι κρατούμενοι επέστρεψαν στα κελιά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ