ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ
Απαγορεύουν την απεργία στους γιατρούς
  • Τους έσυραν εφτά φορές στα δικαστήρια σε διάστημα 22 μηνών για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεών τους
  • Με απόφαση της ΑΔΕΔΥ θα γίνει η απεργία σήμερα και αύριο, παρά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που την κήρυξε ερήμην καταχρηστική

Το πρωτοφανές ρεκόρ να οδηγούν -κατά μέσο όρο - ανά τρίμηνο τους γιατρούς του ΙΚΑ στα δικαστήρια για τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις διεκδικούν η κυβέρνηση και ο διορισμένος απ' αυτήν διοικητής του Ιδρύματος, Μ. Νεκτάριος. Εκτός απ' το ...μαστίγιο των δικαστηρίων η κυβέρνηση και ο διοικητής του ΙΚΑ χρησιμοποιούν και το ...καρότο του διαβόητου διαλόγου - στον οποίο είχε παγιδευτεί εν πολλοίς και η συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών - με εντελώς απροκάλυπτο τρόπο, για να μεταθέτουν από μέρα σε μέρα το φλέγον ζήτημα της υγειονομικής και ασφαλιστικής κάλυψης των 5.500 συμβασιούχων γιατρών στο ΙΚΑ.

Οι αποφάσεις για τις απεργίες για σήμερα και αύριο είχαν παρθεί στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) στις 30 του Μάρτη 2003, στο οποίο παραβρέθηκαν ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, και ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος. Η απάντηση της κυβέρνησης στο βασικό αίτημα για τους συμβασιούχους ήταν και πάλι ...διάλογος.

Αυτή τη φορά οι γιατροί αρνήθηκαν αυτή την παρελκυστική τακτική. Ωστόσο, όμως, η ηγεσία της Ομοσπονδίας διατήρησε τους δίαυλους της επικοινωνίας με την ηγεσία του ΙΚΑ και την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι (11.4.2003) ο Μ. Νεκτάριος τους προσκάλεσε για διάλογο τη Δευτέρα (14.4.2003) με θέμα την ασφάλιση των συμβασιούχων.

Μετά την απάντηση των γιατρών πως ο διάλογος έληξε τη νύχτα της Παρασκευής η διοίκηση του ΙΚΑ θυροκόλλησε στα γραφεία της Ομοσπονδίας την αγωγή με την οποία ζητούσε να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών, με το επιχείρημα ότι έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα των γιατρών με την προκήρυξη 550 θέσεων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και τη χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ, τα οποία πήραν όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Κι ενώ δεν έχει αρχίσει καν η διαδικασία της επιλογής των 550 γιατρών - που θα διαρκέσει τουλάχιστον δυο χρόνια - τη Δευτέρα 14.4.2003 η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ κλήθηκε στα δικαστήρια.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ δεν παρέστη στο δικαστήριο και το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αποφάσισε ερήμην ότι η απεργία είναι καταχρηστική, επικαλούμενο το δημόσιο συμφέρον. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο και έτσι θα γίνει η απεργία όπως ανακοίνωσε και η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Η πρώτη αγωγή κατά της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ έγινε τον Ιούνη του 2001 και ακολούθησαν άλλες έξι. Τον Ιούνη του 2002 το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απεργία των γιατρών, μία δεν εκδικάστηκε, σε πέντε περιπτώσεις οι απεργιακές κινητοποιήσεις κηρύχτηκαν παράνομες και καταχρηστικές.

Πρόκειται δηλαδή για πρωτοτυπία που μάλλον δεν έχει καταγραφεί στα χρονικά της χώρας.

Κάνουν όρεξη για την Πρωτομαγιά...

Από τη μια «κλαίνε» για τις εργατικές κατακτήσεις που χάνονται και από την άλλη υιοθετούν τον αντιλαϊκό ευρωμονόδρομο.

Ο λόγος για τους οργανωτές της σύσκεψης των Εργατικών Κέντρων Μακεδονίας και Θράκης που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ο λόγος γι' αυτούς - τρομάρα τους! - που φιλοδοξούν, λένε, να οργανώσουν και τις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις.

Η συζήτηση ήταν αποκαλυπτική για δύο λόγους. Ο ένας, γιατί και μέσα από αυτήν έγινε καθαρό ότι η πολιτική της ΕΕ συνθλίβει την εργατική τάξη και οι κυβερνήσεις επιδίδονται σε αγώνα ταχύτητας για το καλύτερο άλεσμα των εργατικών κατακτήσεων.

Ο δεύτερος λόγος, γιατί επιβεβαίωσε πως οι ευρωπροσκολλημένες παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) του συνδικαλιστικού κινήματος, παρά τις διαπιστώσεις που κάνουν δεν έχουν καμία διάθεση να συγκρουστούν με αυτή την πολιτική. Και έτσι επιχειρούν να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε νέες υποχωρήσεις, στο όνομα της ισχυρής Ευρώπης.

«Ναι στη διεύρυνση - Ναι στην κοινωνική Ευρώπη των λαών», είπε ο Ν. Γιαννόπουλος πρόεδρος του ΕΚΘ.

Η απάντηση δόθηκε από τους ίδιους τους συνδικαλιστές.

«Αυτή η Ευρώπη είναι του κεφαλαίου και των μονοπωλίων», είπε ο Χ. Δαλαμήτρος (ΕΚ Κοζάνης).

«Δεν μπορεί να στηρίζουμε τις συγκεκριμένες πολιτικές και μετά να οργανώνουμε αγώνες, για να καταγγείλουμε τις επιπτώσεις από τις πολιτικές που στηρίζουμε», είπε ο Κ. Διαμαντής (ΕΚ Καστοριάς).

«Στόχος τους είναι να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις. Πιέζει η ΕΕ για χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας», ανέφερε ο Κ. Καπέλος (ΕΚ Κοζάνης).

Η πλειοψηφία, παράλληλα, πανηγύριζε για τη διεύρυνση της ΕΕ. Μια και όπως είπε ο Θ. Τούσης (ΕΚΘ) «ψάχνουμε να βρούμε τον ευρωπαϊκό σοσιαλισμό».

Κρύβουν όλοι τους πως οι χώρες που εντάσσονται στην ΕΕ προσφέρουν τους λαούς τους για φτηνή εργατική δύναμη στο μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Γι' αυτό οι λαοί ένα δρόμο έχουν να επιλέξουν. «Ταξική συσπείρωση και πάλη για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής», όπως είπε ο Θ. Κυριακίδης, γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, το οποίο, όπως είναι ήδη γνωστό, θα οργανώσει και στη Θεσσαλονίκη τον ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη.


Α.Α.

ΠΑΤΡΑ
Προκαλούν οι «επιμελέστεροι»

Ο αντεργατικός κατήφορος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (ΕΚΠ) δεν έχει τέλος. Σε ανακοίνωση - κάλεσμα για το χτεσινό συλλαλητήριο που διοργάνωσε στην πόλη «υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ», το ΕΚΠ προσπέρασε ακόμα και την επίσημη γραμμή των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σημειώνοντας πως «η ΕΕ δεν έχει νόημα να συζητά για πολιτική συγκρότηση εάν δεν είναι σε θέση να καθορίσει πολιτικές άμυνας και εξωτερικών σχέσεων αυτόνομες από την πολιτική της υπερδύναμης που σημαίνει ρήξη με θεσμούς που υπάρχουν και την εξαρτούν». Να ενισχυθεί δηλαδή, ο ιμπεριαλιστικός πόλος της ΕΕ με την επίσπευση της πολιτικής άμυνας της ΕΕ και τη συγκρότηση του ευρωστρατού. Η ανακοίνωση του ΕΚΠ προκάλεσε τη σφοδρή απάντηση της Γραμματείας στην Πάτρα του ΠΑΜΕ που μεταξύ άλλων τονίζει: «Φτάνει πια η κοροϊδία. Η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας είναι η φωνή των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Υλοποίησαν τα επαίσχυντα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης για δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας, με κορυφαίο θύμα τους 79 απολυμένους συναδέλφους της ΑΔΕΠ. Πρωτοστάτησαν στη ληστεία του εργατικού εισοδήματος, στη μετατροπή σε εμπόρευμα των κοινωνικών παροχών. Στήριξαν τις επιλογές του κεφαλαίου για νέα επέλαση στο εργατικό εισόδημα. Κάνουν τα στραβά μάτια στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στο σύνολο των τόπων δουλιάς στην πόλη μας». Καταλήγοντας η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της πόλης, να δώσει αγωνιστικό ταξικό «παρών» κάνοντας δική της υπόθεση την επιτυχία της Πρωτομαγιάτικης απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης που οργανώνει το ΠΑΜΕ έξω από το βρετανικό Προξενείο στις 10 π.μ.

ΛΑΡΙΣΑ
Δεν τα βγάζουν πέρα οι συνταξιούχοι

Την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν οι συνταξιούχοι μέλη της Ενωσης Συνταξιούχων και Συγχωνευθέντων Ασφαλιστικών Ταμείων Νομού Λάρισας, για τις φετινές εξευτελιστικές αυξήσεις στις συντάξεις τους, που κυμαίνονται από 87 μέχρι 227 δρχ. την ημέρα. Σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν, χτες, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας οι συνταξιούχοι κατήγγειλαν ότι η πολιτική «κοινωνικής ευαισθησίας» - έτσι την ονόμασε ο υφυπουργός Ρ. Σπυρόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ - που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στέλνει στη φτώχεια και την εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης. Τόνισαν, δε, ότι είναι αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν για: Αυξήσεις 10% για το 2003, πάγωμα τιμών και πάταξη της κερδοσκοπίας. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ. Κατώτερες συντάξεις στο ύψος των 20 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη, για όλα τα ταμεία και στο 80% του εν ενεργεία μισθού, για τα ειδικά ταμεία. Βελτίωση της ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης - συμμετοχή 10% στην αγορά φαρμάκων. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Κάλεσμα του ΠΑΜΕ για ταξικό γιορτασμό

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια σωματεία του Νομού Ηρακλείου, για ταξικό, αντιιμπεριαλιστικό, ενωτικό γιορτασμό της πρωτομαγιάτικης απεργίας, με συγκέντρωση στα Λιοντάρια στις 10 το πρωί, απηύθυνε με συνέντευξη Τύπου η τοπική Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Στη συνέντευξη, μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι «ο πόλεμος που γίνεται είναι μέρος της συνολικής επίθεσης του ιμπεριαλισμού στην εργατική τάξη. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν με αίμα και αφαίρεση δικαιωμάτων αυτήν την επίθεση, γιατί ο ιμπεριαλισμός δεν έχει άλλο τρόπο να ξεπερνάει την κρίση του». Τα μέλη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμιά πίστη στις ξεπουλημένες ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΗ, που είναι δέσμιες στη γραμμή της συναίνεσης και υποταγής, που αποτελούν το «μακρύ χέρι» της κυβερνητικής πολιτικής. Απηύθυναν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή της εργατικής τάξης του νομού, της νεολαίας, στην απεργιακή συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς την 1η Μάη, στις 10 το πρωί, στα Λιοντάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ