ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΑΣ

ΟΠΩΣ ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ, μετά το σκόπιμο χάος τώρα οι εισβολείς θα επιχειρήσουν να στήσουν την «τάξη» τους για να γίνει ευκολότερα αποδεκτή η κατοχή τους. Ετσι, ο Τ. Φρανκς, που επισκέφτηκε προχτές τη Βαγδάτη, έταξε αυτήν ακριβώς την «τάξη» των κατακτητών μαζί με τη ...σύνδεση του νερού και του ηλεκτρικού.

ΕΚΡΥΘΜΗ παραμένει η κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ. Αλλοι τρεις νεκροί από σφαίρες πεζοναυτών στη Μοσούλη, ενώ πολύ συχνά είναι τα επεισόδια μεταξύ των Κούρδων και των Αράβων στο Κιρκούκ.

ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ, απ' ό,τι φαίνεται, οι εισβολείς να ορμήξουν στην εκμετάλλευση του πετρελαίου στο Ιράκ και γι' αυτό ζήτησαν την άμεση άρση των κυρώσεων από τον ΟΗΕ. Ο ίδιος ο Τζ. Μπους βγήκε με δήλωση προχτές το βράδυ: «Τώρα που έχει απελευθερωθεί ο λαός του Ιράκ, ο ΟΗΕ θα πρέπει να άρει τις οικονομικές κυρώσεις».

ΣΧΕΔΟΝ ταυτόχρονα φάνηκαν και οι προθέσεις των άλλων ιμπεριαλιστών, που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τίποτα αδιαπραγμάτευτο προκειμένου να εξασφαλίσουν μια καλύτερη θέση, τώρα που αρχίζει η μοιρασιά της λείας. Ετσι, η Ρωσία και η Γαλλία αντέδρασαν άμεσα. «Η άρση των κυρώσεων είναι ένας στόχος που υποστηρίζαμε εδώ και χρόνια, αλλά τώρα εναπόκειται στα Ηνωμένα Εθνη να ορίσουν τον τρόπο της άρσης τους», τόνισε ο Ζ. Σιράκ. Και από κοντά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε πως η άρση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά του Ιράκ, που έχει ζητηθεί από την Ουάσιγκτον, δεν μπορεί να είναι αυτόματη... Ολοφάνερα μηνύματα πως «θα μας χρειαστείτε για τα σχέδιά σας και μη μας αφήνετε απέξω».

ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ τακτική του «μαστίγιο και καρότο» χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά ο ιμπεριαλισμός ενάντια στη Συρία. Την ίδια ώρα που της προσάπτουν κατηγορίες ανάλογες με αυτές που είχαν ρίξει στο Ιράκ και έκαναν την εισβολή (χημικά όπλα, τρομοκρατία, εκδημοκρατισμός κ.ά.) ταυτόχρονα αφήνουν να εννοηθεί πως ίσως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κ. Πάουελ, επισκεφθεί τη Συρία προκειμένου να τακτοποιηθούν τα προβλήματα. Μάλιστα, υποτίθεται πως έχει βρεθεί και η «φόρμουλα» μιας τέτοιας επίσκεψης, στα πλαίσια συνολικής περιοδείας στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, από την Αίγυπτο όπου βρισκόταν για συνομιλίες, απάντησε πως σ' αυτή την περίπτωση ο Κ. Πάουελ είναι ευπρόσδεκτος στη Συρία. Πάντως, η κυβέρνηση της Συρίας έχει δηλώσει πως δε θα δεχτεί «επιθεωρητές όπλων» στη χώρα.

ΣΥΜΦΩΝΑ με επίσημη ανακοίνωση των δυνάμεων κατοχής, στα χέρια τους βρίσκεται ο ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ, Μπαρζάν αλ Τικρίτι. Τον συνέλαβαν ύστερα από κατάδοση και επέμβαση των ειδικών τους δυνάμεων.

Ο Α. ΤΣΑΛΑΜΠΙ εγκαταστάθηκε στη Βαγδάτη, άνοιξε και γραφείο και έβαλε δικούς του να διαρρεύσουν πως ...αναλαμβάνει κυβερνήτης. Οι Αμερικανοί εισβολείς βιάστηκαν να διαψεύσουν πως έχουν διορίσει κυβερνήτη.

Πόλεμος λέξεων Αγκυρας - Κούρδων

ΑΓΚΥΡΑ - ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ.- Η Τουρκία «εξετάζει» το ενδεχόμενο να στείλει δυνάμεις (που θα βοηθήσουν την κατοχή) στο Ιράκ, ενώ προειδοποιεί τους Κούρδους να μην «αλλοιώσουν την εθνοτική σύνθεση» του βορείου Ιράκ. Από την άλλη, ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, δήλωνε χθες πως «αν η Τουρκία θέλει να ανοίξει το θέμα του Κιρκούκ, θα ανοίξουμε κι εμείς το θέμα του Ντιγιαρμπακίρ». Κι άλλη μια εξέλιξη με σημασία: Απρόσκλητος, ο Νιζαμετίν Τας, μέλος του εννεαμελούς συμβουλίου διοίκησης του KADEK (πρώην ΡΚΚ), δήλωσε αυτήν τη βδομάδα πως οι Κούρδοι της Τουρκίας «θέλουν να συνεργαστούν με τους Αμερικανούς για να υπάρξει δημοκρατία στην Τουρκία».

Ενώ επισήμως η Αγκυρα «μελετά» το αμερικανικό αίτημα για την αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης» στο Ιράκ (το μέγεθος και η περιοχή ανάπτυξης της οποίας θα κρίνουν πολλά), χθες υπήρχαν στον τουρκικό Τύπο τοποθετήσεις όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος καλούσε την κυβέρνηση «να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ αμέσως», διότι, όπως είπε, «δεν πιστεύω και δεν εμπιστεύομαι τις ΗΠΑ όσον αφορά στο Κουρδικό». Επισήμως η Αγκυρα έχει «επιφυλαχτεί» για την πιθανή αποστολή, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια κλιμάκωση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Ταλαμπανί της Πατριωτικής Ενωσης απάντησε κατά τρόπο που εξόργισε την Αγκυρα, αλλά αντανακλά τη δανεική (από τις ΗΠΑ) νέα κουρδική «αυτοπεποίθηση». Οπως είπε, «εμείς οι Κούρδοι θέλουμε φιλικές σχέσεις με την Τουρκία, θεωρούμε αυτήν, το Ιράν και τη Συρία γείτονές μας... αλλά δε θα τους επιτρέψουμε να επέμβουν, π.χ., αν η Συρία πει ότι η Μοσούλη είναι αραβική, η Τουρκία πει ότι το Κιρκούκ είναι των Τουρκομάνων και η Καρμπάλα και η Νατζάφ περσικές πόλεις».

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, στο μεταξύ, συνεχίζονταν και χθες οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις, και στην Προύσα 26 φοιτητές που διαδήλωναν εναντίον του πολέμου και της κατοχής στο Ιράκ συνελήφθησαν, μετά από επεισόδια. Η αστυνομία παρενέβη, όταν ομάδα φοιτητών προσπάθησε να οργανώσει καθιστική διαμαρτυρία έξω από το πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί.

Ω, τι ωραίο πλιάτσικο!

Οι δυνάμεις κατοχής ενθάρρυναν το πλιάτσικο και το «χάος» στις μεγάλες πόλεις του Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- «Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου». Ετσι περιέγραψε μιλώντας στην εφημερίδα «Times του Λονδίνου» αξιωματικός του αμερικανικού στρατού το πλιάτσικο που οι δυνάμεις κατοχής ενθάρρυναν.

Ο Χάλεντ Μπαγιούμι, Σουηδός ερευνητής, που κατάγεται από τη Μέση Ανατολή, που πήγε στο Ιράκ πριν τον πόλεμο ως «ανθρώπινη ασπίδα», έδωσε μια συνέντευξη στην Dagens Nyheter, η οποία τσακίζει κόκαλα. «Συνέβη να βρίσκομαι εκεί όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες ενθάρρυναν τον κόσμο να αρχίσει να πλιατσικολογεί», διηγείται. Οι Αμερικανοί, είπε, πυροβόλησαν τους φρουρούς στα κυβερνητικά κτίρια της λεωφόρου Χάιφα και μετά «τίναξαν στον αέρα τις εισόδους». Από τα αμερικανικά άρματα ακούγονταν, προσθέτει, «προσκλήσεις στους Ιρακινούς να πάνε κοντά τους» -να μπουν στα κτίρια. Οχι για να τα θαυμάσουν, μάλλον. Οι μεταφραστές στα άρματα κραύγασαν ότι «ο κόσμος μπορούσε να πάρει ό,τι ήθελε». Ο Ρόμπερτ Φισκ έκανε τον απολογισμό του... σκορ την 14η Απριλίου από τις στήλες του «Independent»: Οι Αμερικανοί εξώθησαν τους πολίτες να πλιατσικολογήσουν και να καταστρέψουν «τα υπουργεία Σχεδιασμού, Παιδείας, Γεωργίας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, Εξωτερικών, Πολιτισμού, Πληροφοριών. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης. Το Μουσείο της Μοσούλης. Και τρία νοσοκομεία».

Τι δε λεηλατήθηκε; Το υπουργείο Εσωτερικών (οι πληροφορίες των αρχείων του ενδιαφέρουν σφόδρα τους Αμερικανοβρετανούς κατακτητές) και (το μαντέψατε) το υπουργείο Πετρελαίου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ