Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Πόλεμος λέξεων Αγκυρας - Κούρδων

ΑΓΚΥΡΑ - ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ.- Η Τουρκία «εξετάζει» το ενδεχόμενο να στείλει δυνάμεις (που θα βοηθήσουν την κατοχή) στο Ιράκ, ενώ προειδοποιεί τους Κούρδους να μην «αλλοιώσουν την εθνοτική σύνθεση» του βορείου Ιράκ. Από την άλλη, ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, δήλωνε χθες πως «αν η Τουρκία θέλει να ανοίξει το θέμα του Κιρκούκ, θα ανοίξουμε κι εμείς το θέμα του Ντιγιαρμπακίρ». Κι άλλη μια εξέλιξη με σημασία: Απρόσκλητος, ο Νιζαμετίν Τας, μέλος του εννεαμελούς συμβουλίου διοίκησης του KADEK (πρώην ΡΚΚ), δήλωσε αυτήν τη βδομάδα πως οι Κούρδοι της Τουρκίας «θέλουν να συνεργαστούν με τους Αμερικανούς για να υπάρξει δημοκρατία στην Τουρκία».

Ενώ επισήμως η Αγκυρα «μελετά» το αμερικανικό αίτημα για την αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης» στο Ιράκ (το μέγεθος και η περιοχή ανάπτυξης της οποίας θα κρίνουν πολλά), χθες υπήρχαν στον τουρκικό Τύπο τοποθετήσεις όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος καλούσε την κυβέρνηση «να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ αμέσως», διότι, όπως είπε, «δεν πιστεύω και δεν εμπιστεύομαι τις ΗΠΑ όσον αφορά στο Κουρδικό». Επισήμως η Αγκυρα έχει «επιφυλαχτεί» για την πιθανή αποστολή, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια κλιμάκωση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Ταλαμπανί της Πατριωτικής Ενωσης απάντησε κατά τρόπο που εξόργισε την Αγκυρα, αλλά αντανακλά τη δανεική (από τις ΗΠΑ) νέα κουρδική «αυτοπεποίθηση». Οπως είπε, «εμείς οι Κούρδοι θέλουμε φιλικές σχέσεις με την Τουρκία, θεωρούμε αυτήν, το Ιράν και τη Συρία γείτονές μας... αλλά δε θα τους επιτρέψουμε να επέμβουν, π.χ., αν η Συρία πει ότι η Μοσούλη είναι αραβική, η Τουρκία πει ότι το Κιρκούκ είναι των Τουρκομάνων και η Καρμπάλα και η Νατζάφ περσικές πόλεις».

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, στο μεταξύ, συνεχίζονταν και χθες οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις, και στην Προύσα 26 φοιτητές που διαδήλωναν εναντίον του πολέμου και της κατοχής στο Ιράκ συνελήφθησαν, μετά από επεισόδια. Η αστυνομία παρενέβη, όταν ομάδα φοιτητών προσπάθησε να οργανώσει καθιστική διαμαρτυρία έξω από το πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ