Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Σύγχυση εξουσίας, επιδείνωση ανθρωπιστικής καταστροφής

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ.--

Εντείνεται μέρα με την ημέρα η σύγχυση και η οργή των Ιρακινών για την παντελή έλλειψη συντονισμού, ασφάλειας και κεντρικής εξουσίας. Χτες, δύο υψηλόβαθμα στελέχη του αντιπολιτευτικού «Εθνικού Απελευθερωτικού Κογκρέσου», που πριμοδοτούν οι ΗΠΑ, οι Μοχάμαντ Μοχσέν Ζουμπάιντι και Ζαουντάτ αλ Ομπέιντι «αυτοανακηρύχτηκαν» κυβερνήτης και δήμαρχος της Βαγδάτης, αντιστοίχως, εκπλήσσοντας τόσο τους Ιρακινούς, που στην πλειοψηφία τους δεν τους γνωρίζουν καν, όσο και τους Αμερικανούς. Σιγήν ιχθύος τήρησε και ο επικεφαλής του Κογκρέσου, Αχμάντ Τσαλαμπί, ο οποίος φέρεται, επίσης, να είναι στη Βαγδάτη όπου «εργάζεται, μέσα από επαφές με υποστηρικτές, για την ανοικοδόμηση και τον εκδημοκρατισμό».

Ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, από την Ντόχα, δήλωσε απλώς ότι «συνδιαλεγόμαστε με πολλούς ανερχόμενους ηγέτες», ενώ ο εκπρόσωπος των πεζοναυτών που ελέγχουν τη Βαγδάτη διέψευδε κατηγορηματικά ότι οι δύο έχουν την «ευλογία» των αμερικανικών δυνάμεων. Ο Αμερικανός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «ο καθένας μπορεί να αυτοαποκαλείται όπως θέλει», και τόνισε ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Αρωγής (USAid) θα ορίσει κυβερνώντες.

Αυτού του περιεχομένου οι δηλώσεις, όμως, προκαλούν εκνευρισμό στην πλειοψηφία των Σιιτών Ιρακινών, που τάσσονται κατά μιας στρατιωτικής ή αμερικανο-εμπνευσμένης ηγεσίας. Χαρακτηριστικά, ο ηγέτης του «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση», Μοχάμαντ Μπακρ αλ Χακίμ, καλούσε σε ενότητα τους Σιίτες και κατηγορούσε τις ΗΠΑ «ότι προκαλούν εμφύλιο πόλεμο».

Στο μεταξύ, Αμερικανοί στρατιωτικοί μηχανικοί και Ιρακινοί ηλεκτρολόγοι προσπαθούν να αποκαταστήσουν, ματαίως, την ηλεκτροδότηση της πρωτεύουσας και εκτιμάται ότι σήμερα, ίσως, η μισή πόλη φωτιστεί και πάλι. Τα τηλέφωνα παραμένουν εκτός λειτουργίας, ενώ η υδροδότηση δεν έχει αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα διαστάσεις επιδημίας να λαμβάνουν τα περιστατικά διάρροιας. Στη Βασόρα, δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανέφεραν ότι παρουσιάστηκαν, ήδη, τα πρώτα κρούσματα χολέρας.

Ο Ερυθρός Σταυρός αποδέχτηκε με ικανοποίηση την προσφορά της ΕΕ για αερογέφυρα προς τους βαριά τραυματισμένους Ιρακινούς, ενώ επαναλάμβανε τις κατηγορίες του προς τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, επειδή δε δίνουν ασφαλή δίοδο στην ανθρωπιστική βοήθεια. Το πρώτο κομβόι, τουλάχιστον 50 φορτηγών με αλεύρι, νερό και φάρμακα, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, πέρασε χθες στο Ιράκ από την Ιορδανία, ενώ ανάλογες απόπειρες, με λιγότερα φορτηγά, γίνονται από την Τουρκία και το Ιράν.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων, Τόμι Φρανκς, μετά την επίσκεψή του στη Βαγδάτη, από όπου φέρεται να είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο Μπους, δήλωνε ότι για τα αμερικανικά στρατεύματα «προτεραιότητα τώρα είναι η ανθρωπιστική βοήθεια». Ο Φρανκς υποστήριξε ότι σταδιακά επανέρχεται η έννομη τάξη, αν και μάλλον αυτό οφείλεται περισσότερο στις επιτροπές λαϊκής αυτοδιαχείρισης που στήθηκαν από τους κατοίκους στην κάθε γειτονιά. Η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι συνέλαβε στη Βαγδάτη τον 2ο από τους 3 ετεροθαλείς αδελφούς του Σαντάμ Χουσεΐν, Μπαρζάν Ιμπραχίμ αλ Τικρίτι, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ενώ υποστήριξε ότι «γίνονται προσπάθειες επίτευξης εκεχειρίας» με τις δυνάμεις της ιρανικής αντιπολιτευτικής οργάνωσης «Μουτζαχεντίν Χαλκ» που εδρεύουν στο Ιράκ και εμπλέκονται ακόμη σε μάχες με τα αμερικανικά στρατεύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ