Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Ενοχη σιωπή για τους «ελέγχους» έξω από τη «Σύγχρονη Εποχή»

Ενοχη σιωπή ήταν η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στην καταγγελία για τους ελέγχους που έκαναν προχτές το μεσημέρι αστυνομικοί των ΜΑΤ σε όσους έβγαιναν από το βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή». Για δύο περίπου ώρες, είχαν στρατοπεδεύσει ακριβώς έξω από το βιβλιοπωλείο και έλεγχαν ακόμη και τις τσάντες και τα βιβλία που κρατούσαν όσοι έβγαιναν.

Οι υπεύθυνοι του βιβλιοπωλείου κατήγγειλαν αυτό το απαράδεκτο περιστατικό που θυμίζει μαύρες μέρες της δεκαετίας του '50 και της επτάχρονης δικτατορίας, αλλά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκλητικά, απέφυγε να απαντήσει. Επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για ενέργεια που εντάσσεται σε συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Αστυνομίας Φ. Νασιάκος, σε ερώτηση του «Ρ», είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια εντολή, ούτε και αστυφύλακας να την πραγματοποιήσει», γιατί «σε κάθε περίπτωση είναι έξω από τη σύγχρονη λογική, έχουμε φύγει από τέτοια, να παρακολουθούμε φρονήματα» και «κανείς σήμερα δεν μπορεί να το κάνει αυτό». Ωστόσο, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ δεν εξήγησε γιατί η διμοιρία των ΜΑΤ είχε στρατοπεδεύσει έξω από τη «Σύγχρονη Εποχή». Αν ο επικεφαλής της δεν είχε σχετική εντολή, γιατί ο αρχηγός δεν καταδικάζει αυτήν τη συμπεριφορά και δε ζητάει εξηγήσεις από τους υφισταμένους του;

Ομως, αυτό το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Προχτές Τετάρτη, εκατοντάδες πολίτες αντιμετωπίστηκαν ως «εξ ορισμού ύποπτοι», και υποβλήθηκαν σε ελέγχους που γίνονταν σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Μακριά από την «κόκκινη περιοχή» στην οποία είχαν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις και οι μετακινήσεις με οχήματα, αστυνομικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιχειρήσεις εντοπισμού υπόπτων. Μόνο που οι «ύποπτοι» ήταν ανύποπτοι διερχόμενοι πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια ανάλογα συμβάντα πληθαίνουν με γεωμετρική πρόοδο, αφού η κυβέρνηση προωθεί σταθερά την ένταση της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού. Καθημερινά πολλοί είναι αυτοί που δοκιμάζουν τον αστυνομικό έλεγχο και μάλιστα με εξευτελιστικούς τρόπους.

Πριν ένα μήνα, ο γραμματέας της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, Π. Σαββίδης, υποβλήθηκε σε σωματικό έλεγχο από αστυνομικούς της Ασφάλειας, με πρόσχημα δήθεν υποψίες για σχέση του με άτομα ύποπτα για διακίνηση ναρκωτικών. Το περασμένο καλοκαίρι είχε συλληφθεί, επειδή έγραφε συνθήματα προπαγάνδισης του Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Το ίδιο χρονικό διάστημα, η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ είχε καταγγείλει τις «εξακριβώσεις στοιχείων» που είχαν πραγματοποιηθεί σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα σε βάρος μελών της ΚΝΕ, αλλά και άλλων νέων με προοδευτικό - αριστερό προσανατολισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα των ελέγχων ταυτότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΔΣΑ έχει επισημάνει ότι ο υψηλός βαθμός εγκληματικότητας σε ορισμένες περιοχές δικαιολογεί την πύκνωση της αστυνόμευσης, όχι όμως και την αντιμετώπιση των παρατυχόντων πολιτών εξ ορισμού ως ύποπτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνος αστυνομικός αυταρχισμός (2005-06-01 00:00:00.0)
Απόδοση ευθυνών τώρα (2003-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ