Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Σπίθες» στην ... πυριτιδαποθήκη Μοσούλης και Κιρκούκ

ΜΟΣΟΥΛΗ - ΚΙΡΚΟΥΚ.- Οι ταραχές συνεχίζονταν χθες στην, κατά τους Αμερικανούς κατακτητές του Ιράκ, «άναρχη» Μοσούλη, με τουλάχιστον τρεις νεκρούς - ενώ στο Κιρκούκ οι Κούρδοι φέρονταν να εκδιώκουν, από περιοχές που διεκδικούν, Αραβες. Το βόρειο Ιράκ εξακολουθεί να θυμίζει ...πυριτιδαποθήκη και οι «σπίθες» πληθαίνουν...

Αγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από τις ταραχές στη Μοσούλη, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εκτέλεσαν τουλάχιστον 20 Ιρακινούς διαδηλωτές. Η μητέρα ενός τραυματισμένου από αμερικανικά πυρά παιδιού, Ζαχρά Γιασίν, δήλωσε σε δημοσιογράφο του Associated Press ότι οι κατακτητές «μας δολοφονούν και κανείς δε μιλά γι' αυτό. Τουλάχιστον με τον Σαντάμ είχαμε ασφάλεια».

Το επίκεντρο των ταραχών είναι το κέντρο της Μοσούλης, όπου οι Αμερικανοί ισχυρίζονταν ότι «άνοιξαν πυρ κατά πλιατσικολόγων». Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες διηγήθηκαν μια πολύ διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, λέγοντας πως οι Αμερικανοί άνοιξαν πυρ σε πλήθος (!) για να καταστείλουν βίαια διαδήλωση κατά του Μασάν αλ Τζουμπούρι, στελέχους του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου του Τσαλαμπί και πρώην συμβούλου του Ουντάι Χουσεΐν που οι Αμερικανοί κατακτητές επαναδιόρισαν κυβερνήτη της περιοχής. Μια τρίτη εκδοχή που διηγήθηκε Ιρακινός αστυνομικός είναι πως οι Αμερικανοί άκουσαν πυρά που έριχναν για εκφοβισμό όσοι προσπαθούσαν να απομακρύνουν πλιατσικολόγους - και τους θέρισαν «πιστεύοντας ότι δέχονταν επίθεση».

Φαρμακοποιός στο νοσοκομείο της Μοσούλης δήλωσε ότι «ουδείς ελέγχει την πόλη αυτήν τη στιγμή», πράγμα που, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται και η αμερικανική διοίκηση στο Κατάρ. Η κατάσταση, είπε χθες ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, της CENTCOM, παραμένει «αβέβαιη». Οσον αφορά στη σφαγή, ο Μπρουκς είπε ότι «οι δυνάμεις μας έχουν το δικαίωμα της αυτοάμυνας» (!).

Στο μεταξύ, χθες ταραχές ξέσπασαν και στο Κιρκούκ, όπου η Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν ισχυριζόταν την Τρίτη ότι «αποκαταστάθηκε η ηρεμία», πράγμα που παρασάγγας απέχει από την πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, παραδεχόταν το Associated Press χθες, οι Κούρδοι έχουν αρχίσει «να εκδιώκουν Αραβες» από τα σπίτια τους, που διεκδικούν. Οι Κούρδοι μιλούν για «εκδίωξη» πάνω από 400.000 Κούρδων στην προσπάθεια «αραβοποίησης» της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντριβές ...όλων των ειδών (2004-02-26 00:00:00.0)
Συνεχής δράση από την αντίσταση (2004-01-03 00:00:00.0)
Η σφαγή συνεχίζεται... (2003-04-17 00:00:00.0)
Σε κουρδικά κι αμερικανικά χέρια η Μοσούλη (2003-04-12 00:00:00.0)
Αλληλοαντικρουόμενες πληροφορίες (2003-04-04 00:00:00.0)
«Βαλκάνια» πάνω σε πετρελαιοπηγές; (2003-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ