Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομόφωνα για την ψήφο των ετεροδημοτών

Ομόφωνα, χτες, η Βουλή δέχτηκε τη ρύθμιση που προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο ότι πλέον οι ετεροδημότες θα ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους και σε ειδικά μεικτά εκλογικά τμήματα, όπου θα υπάρχουν τα ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους της περιοχής τους.

Αλλωστε, είχε προηγηθεί συμφωνία και στην αρμόδια διακομματική επιτροπή, που επανειλημμένα συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών. Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, στην επιτροπή υπήρξε ένα ζήτημα το οποίο και επανέφερε χτες στη Βουλή: Να υπάρχουν περισσότερες εγγυήσεις ότι δε θα γίνει κάποια λαθροχειρία που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Και αυτό γιατί ενώ στα κανονικά εκλογικά τμήματα γίνεται η καταμέτρηση ενώπιον των εφορευτικών επιτροπών και των εκπροσώπων των κομμάτων, στα μεικτά, όπου ψηφίζουν οι ετεροδημότες, τα ψηφοδέλτια θα μεταφέρονται με τον εκλογικό σάκο για καταμέτρηση στην έδρα του Εφετείου. Ο Αντ. Σκυλλάκος πρότεινε οι φάκελοι, που θα τυλιχτούν σε ένα δέμα κατά ειδικό εκλογικό τμήμα και κατά νομό, εκτός από τη μονογραφή του δικαστικού να έχουν και τη μονογραφή των υπόλοιπων μελών της εφορευτικής επιτροπής, ώστε στη διαδρομή να μην υπάρξει κανένα περιθώριο παρέμβασης.

Ωστόσο, το συζητούμενο νομοσχέδιο περιέχει και μία σειρά άλλων άσχετων ρυθμίσεων, με τις οποίες ο εισηγητής του ΚΚΕ δήλωσε αντίθετος. Συγκεκριμένα, ζήτησε να μην υπάρξει αλλαγή στις διαδικασίες πολιτογράφησης αλλοδαπών και να συνεχίζει ο αρμόδιος υπουργός να μπορεί για ανθρωπιστικούς λόγους να επιτρέπει σε κάποιον να παραμένει στη χώρα μας. Επίσης, διαφώνησε με τη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι δήμαρχοι ή οι νομάρχες που ήταν δημόσιοι υπάλληλοι θα εξακολουθούν να παίρνουν και το μισθό τους και τα έξοδα παράστασης του αξιώματος, ζητώντας να διαλέγουν ένα μισθό από τους δύο.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Λ. Παπαδήμας, εκτίμησε ότι οι εκλογικοί κατάλογοι στις προσεχείς εκλογές θα έχουν ελάχιστα προβλήματα και ανακοίνωσε ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ξεκαθαρίσει 62.000 διπλοεγγεγραμμένους, διαδικασία που θα γίνεται ανά δίμηνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ