ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 2003
Σελ. /32
Η σαπίλα του «εκσυγχρονισμού»

Το σίγουρο είναι ότι τα στελέχη του «εκσυγχρονισμού» όχι μόνον έχουν αποσπαστεί και βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των λαϊκών μαζών, αλλά κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν το «ζηλευτό» βιοτικό επίπεδο που έχουν «κατακτήσει»...

Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Η «υπόθεση Μαλέσιου» και οι εκ Ταύρου εκπορευόμενες αποκαλύψεις (εντός ή εκτός εισαγωγικών) διοχετεύουν, για πολλοστή φορά, στην ατμόσφαιρα τις αναθυμιάσεις και τη δυσωδία που αποπνέουν τα έργα και οι ημέρες των «εκσυγχρονιστών» κυβερνώντων. Σύσσωμη η ηγετική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος έχει βουτηχτεί μέχρι το λαιμό «και βάλε» σε ένα ατέλειωτο σκάνδαλο κατασπατάλησης της δημόσιας περιουσίας, ενεργώντας ως υπαλληλίσκοι και ντίλερ διαφόρων ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Αν συνυπολογιστούν οι παλαιότερες σκανδαλώδεις αποχωρήσεις στενών συνεργατών του πρωθυπουργού (Τσουκάτος, Πανταγιάς), το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι ότι το «Μέγαρο Μαξίμου» είναι στην καρδιά της διαπλοκής.

Τα «αδιάφθορα» δήθεν νεότερα στελέχη του «εκσυγχρονισμού», γνωστοί και ως «μουτζαχεντίν» για την αφόρητη σκληρότητα στην εφαρμογή των πιο άγριων αντιλαϊκών μέτρων, «συλλαμβάνονται» να χρησιμοποιούν τα υψηλά πόστα για να αποκομίζουν χρήμα και πλούτο. Εχουν εγκατασταθεί στα σπίτια των υψηλών προστατών τους και περιλαμβάνονται στις μισθολογικές καταστάσεις του «πολιτικού προσωπικού». Είναι τόσο πολύ βουτηγμένα στη συναλλαγή και στη σαπίλα ώστε επιτρέπουν στο χαμαιτυπείο του Ταύρου να εμφανίζεται αρχάγγελος της κάθαρσης ή να τους εκβιάζει! Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι τα στελέχη του «εκσυγχρονισμού» όχι μόνον έχουν αποσπαστεί και βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των λαϊκών μαζών, αλλά κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν το «ζηλευτό» βιοτικό επίπεδό τους...

Δε θα μπορούσε, βέβαια, να γίνει αλλιώς, από τη στιγμή που η λεηλασία του δημόσιου πλούτου (ιδιωτικοποιήσεις) είναι η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική. Δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, από τη στιγμή που μοιράζουν μια τεράστια πίτα μεγάλων και μικρών έργων και διαχειρίζονται κοινοτικά πακέτα... Ασφαλώς και παίζονται ευρύτερα επιχειρηματικά παιχνίδια («παίκτης» είναι και η ηγεσία της ΝΔ), αλλά στις συγκρούσεις τους βγαίνει η μπόχα. Οσο πιο γρήγορα τους διώξει ο λαός τόσο το καλύτερο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ» ΔΙΑΠΛΟΚΗ

ΣΚΑΝΔΑΛΟ-ΠΑΡΩΝΥΧΙΔΑ: «Σε πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο με ευρύτερες διαστάσεις και ευθεία εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών εξελίσσεται η υπόθεση της παραίτησης του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Ευ. Μαλέσιου. Στην αναδειχθείσα σχέση διαπλοκής με τον ιδιοκτήτη της ALTEC, κ. Αθ. Αθανασούλη, φαίνεται τώρα πως εμπλέκονται και άλλα πολιτικά στελέχη της "εκσυγχρονιστικής" πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία είχαν επιδοθεί σε κερδοσκοπικά χρηματιστηριακά παίγνια με αντικείμενο μετοχές της εν λόγω εταιρείας κατά το 1999, το αποκληθέν και έτος της αφροσύνης... Ολα τα στοιχεία πάντως δείχνουν πως η υπόθεση λαμβάνει απίστευτες διαστάσεις, καθώς η περίπτωση της ALTEC μοιάζει παρωνυχίς μπρος σε άλλες και δη εκείνες των θυγατρικών μεγάλων εμπορικών τραπεζών» (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΠΟΛΛΟΙ ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΙ: «Εκδηλώνεται κίνηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύγκληση της ΚΕ του κόμματος λέει ο βουλευτής Θ. Πάγκαλος, αλλά δεν "δίνει ονόματα". Παράλληλα, με δηλώσεις συνεχίζει και τη βεντέτα του με τους "λοχαγούς". Ο κ. Πάγκαλος πάνω στο τραπέζι του πολιτικού γραφείου του μεταξύ του τυρού, του αχλαδιού και άλλων εδεσμάτων έθεσε και το θέμα της παραίτησης του "λοχαγού" Ευ. Μαλέσιου. Οι καλεσμένοι του τον άκουσαν να απαισιοδοξεί για την υπόθεση, αφού εκτιμά ότι θα υπάρξει εξέλιξη επειδή "έχουν εμπλακεί αρκετοί πολιτικοί"» (ΒΗΜΑ).

ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ: «Ανησυχία και αμηχανία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται να είναι σε αναμονή μιας έντονης εσωκομματικής ταραχής σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών... Αφορμή, όχι μόνον η αποπομπή του Ευάγγελου Μαλέσιου από την κυβέρνηση και τα όσα λέγονται και γράφονται σε μερίδα του Τύπου για σχέσεις διαπλοκής διαφόρων στελεχών με οικονομικά κέντρα, αλλά και το λάδι στη φωτιά, που έριξε τις δυο τελευταίες ημέρες ο Θ. Πάγκαλος» (Πάνος Σώκος -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ: «Το βέβαιο είναι ότι η διαπλοκή συμφερόντων χρησιμοποιείται ως όπλο για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο ΠΑΣΟΚ, με φόντο την επόμενη ημέρα της διαπλοκής. Ο πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσει στη Βουλή τις καταγγελίες περί διαφθοράς είχε καταφύγει στο "Πιστεύω" του πραξικοπηματία Γ. Παπαδόπουλου, απορρίπτοντας την ουσία του θέματος» (Πάνος Αμυράς -ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «25»: Λήξη με συμβιβαστική δήλωση - ΓΕΦΥΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΙΣ.

ΕΘΝΟΣ: Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΖΗΤΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΩΣ... ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΒΟΗΘΟΥ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΡΕΙΣ ΗΓΕΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ «Α.Τ.» - (Τ. Παπαδόπουλος - Σ. Μπερλουσκόνι - Συμεών).

ΑΥΡΙΑΝΗ: 178.388.969 ΑΡΠΑΞΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΝΙΚΑΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ ΚΑΙ «ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ «ΛΟΧΑΓΩΝ».

ΧΩΡΑ: ΡΕΦΕΝΕ 80 ΔΙΣ. ΚΑΝΕΙ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΣΗΜΙΤΗ.

TA NEA: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ.

ΕΣΤΙΑ: ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - Η Ελλάς τώρα στην 18η θέση.

Η ΑΥΓΗ: ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΤΥΜΒΩΡΥΧΙΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ 55 ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Κρείττον σιγάν»...«Το κείμενο "Δήλωσης της Προεδρίας για το Ιράκ", που διαμορφώθηκε μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και με πρωτοβουλία των 4 ευρωπαϊκών χωρών, που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι ένα κείμενο - γέφυρα με τους επιδρομείς. Είναι ουσιαστικά αυτό το κείμενο, στο οποίο οι επιδρομείς αναφέρονται ως "συμμαχία" - ούτε καν κατοχικές δυνάμεις - μια έμμεση νομιμοποίηση της παράνομης, πραξικοπηματικής εισβολής και κατοχής στο Ιράκ... Αντί για δηλώσεις, θα ήταν προτιμότερη η σιωπή για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, θα ήταν σε αρμονία με την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ολα τα άλλα και προπαντός οι γέφυρες, δίνουν την εντύπωση υποχώρησης στη δύναμη της γυμνής ισχύος». (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ)

Κεκτημένα και δεδομένα: «Παρά το συμβιβαστικό "βελούδινο διαζύγιο" που επέλεξαν οι Ευρωπαίοι, τίποτε στις σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ δεν είναι πλέον όπως πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ. Για παράδειγμα, η δυνατότητα της Ουάσιγκτον να προχωρά σε μονομερείς πολεμικές ενέργειες, αγνοώντας τον ΟΗΕ και την Ευρώπη, είναι πλέον ένα πρώτο κεκτημένο της υπερδύναμης. Ενα δεύτερο δεδομένο που διαφοροποιεί πλήρως τα πράγματα από το παρελθόν, είναι το ζήτημα της άμυνας - καθώς είναι πλέον πασιφανές πως τα αμυντικά συμφέροντα ΗΠΑ κι Ευρώπης δεν ταυτίζονται πλέον, για πρώτη φορά μετά την έναρξη και λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι ότι η προσπάθεια που ξεκίνησαν Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο θα έχει συνέχεια, αλλά και προσχωρήσεις και άλλων Ευρωπαίων». (Ειρ. Καρανασοπούλου - ΝΕΑ)

Πρώτο βήμα...«Για να το πούμε ακόμη πιο απλά, η κυβέρνηση Μπους θέλει έναν κόσμο που θα εξουσιάζεται από τις ΗΠΑ με τη στήριξη όσων χωρών είναι πρόθυμες να ακολουθούν την αμερικανική πολιτική χωρίς να παρεμβαίνουν... Η Ουάσιγκτον λέει ότι η νίκη στο Ιράκ ήταν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας νέας Μέσης Ανατολής και για τη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας τάξης. Αλλά θα συναντήσει, μάλλον, πολύ μεγαλύτερη από όση περιμένει αντίσταση και στις δύο επιδιώξεις της». (Ουίλιαμ Πφαφ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΤΑΪΜΣ - ΒΗΜΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ