ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ο χορός των δανείων «καλά κρατεί»

Στο 62% του ΑΕΠ τα ανεξόφλητα υπόλοιπα δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο δανεισμός των νοικοκυριών αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 32,2%. Βροχή οι καταγγελίες δανειοληπτών - καταθετών στο Μεσολαβητή

Αυξάνονται και πληθύνονται με γοργούς ρυθμούς τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των δανείων στις τράπεζες που συνάπτουν τα εργαζόμενα νοικοκυριά της χώρας. Ο υπερδανεισμός και οι νέες εκταμιεύσεις, που είναι το αποτέλεσμα της μακρόχρονης πολιτικής λιτότητας, συμβάλλουν, για την ώρα, στη διατήρηση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης. Από την άλλη πλευρά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τα νοικοκυριά, καθώς η καταναλωτική δαπάνη τους αυξάνει με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από την πενιχρή αύξηση των εισοδημάτων.

Η συντελούμενη ληστεία των νοικοκυριών από τη δράκα του τραπεζικού κεφαλαίου προκύπτει και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που αφορούν στο μήνα Φλεβάρη του 2003.

  • Τα κάθε είδους δάνεια των νοικοκυριών έφτασαν σε 32,6 δισ. ευρώ (από 24,6 δισ. ευρώ το Φλεβάρη του 2002). Το ετήσιο ποσοστό αύξησης φτάνει σε 32,2% και τα σημερινά υπόλοιπα στο 22,6% του ΑΕΠ.
  • Με εκρηκτικούς ρυθμούς συσσωρεύονται τα στεγαστικά δάνεια που διαμορφώθηκαν σε 22 δισ. ευρώ με ετήσια αύξηση 34,4%.
  • Τα καταναλωτικά δάνεια εμφανίζονται στα 10 δισ. ευρώ με ετήσιο ρυθμό αύξησης 26,2%. Τα χρωστούμενα σε πιστωτικές κάρτες πλησιάζουν τα 5,2 δισ. ευρώ (ετήσια αύξηση 36,3%). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης στα προσωπικά δάνεια έφτασε στο πρωτόγνωρα υψηλό επίπεδο του 43,4%. Τα υπόλοιπα σε αυτή την κατηγορία διαμορφώνονται σε 3,1 δισ. ευρώ.
  • Τα τραπεζικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανέρχονται στα 56,1 δισ. ευρώ (ετήσια αύξηση 11,2%). Σημαντική άνοδος καταγράφεται στον τουριστικό κλάδο (34,5%), ενώ η βιομηχανία εμφανίζει ρυθμό 13,8% και το εμπόριο 2,9%.
  • Το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έφτασε σε 88,7 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το 62% του ΑΕΠ και είναι εφάμιλλο με αυτό που ισχύει και στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας κατά μέσο όρο:

  • Το κάθε νοικοκυριό χρωστάει στις τράπεζες περίπου 8.100 ευρώ και, όπως αναφέρουν, το ποσό αυτό δε διαφέρει ουσιαστικά από την εκτίμηση των 8.200 ευρώ που προκύπτει αν διαιρεθεί το υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων με τα 3,8 εκατ. νοικοκυριά της χώρας.
  • Τα δάνεια σε καθυστέρηση αποτελούν το 7% του συνόλου των δανείων. Παρά ταύτα η ηγεσία της ΤτΕ θεωρεί ότι... δεν υπάρχει υπερδανεισμός. Ετοιμάζονται μάλιστα να απελευθερώσουν το πλαφόν που ισχύει στα καταναλωτικά δάνεια.
Βροχή οι καταγγελίες

Η ληστρική συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους πελάτες, τους δανειολήπτες και καταθέτες, παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, γεγονός που αποτυπώνεται και στον απολογισμό του λεγόμενου Τραπεζικού Μεσολαβητή για το α΄ τρίμηνο του 2003. Οι γραπτές καταγγελίες (σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2002) αυξήθηκαν κατά 24,4% και οι τηλεφωνικές κατά 11,6%, φτάνοντας συνολικά σε 1.925. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα διάφορα δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες, ενώ έξαρση σημειώνουν οι καταγγελίες για τα διάφορα χαράτσια που επιβάλλουν οι τράπεζες στους λογαριασμούς καταθέσεων με τη μορφή των «εξόδων διαχείρισης».

Να σημειωθεί ότι ο λεγόμενος Τραπεζικός Μεσολαβητής έχει συσταθεί, ελέγχεται και βρίσκεται κάτω από την εποπτεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, με στόχο να υπηρετήσει κυρίως τις γενικές ανάγκες του τραπεζικού κεφαλαίου και δευτερευόντως των πελατών τους. Επίσης πολλές από τις καταγγελίες κρίνονται «εκτός κανονισμού λειτουργίας» και δεν εξετάζονται. Για παράδειγμα, «εκτός αρμοδιότητας» βρίσκονται αυτές που ταξινομούνται κάτω από τον τίτλο «εμπορική - επιχειρηματική πολιτική των τραπεζών». Στη συγκεκριμένη κατηγορία καταγράφεται ραγδαία αύξηση και οι τηλεφωνικές καταγγελίες έφτασαν να αποτελούν το 60,1% του συνόλου. Από τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν γραπτά και εξετάστηκαν, το 52,3% αφορά τα «μέσα πληρωμής» (δηλαδή σχεδόν εξ ολοκλήρου τις πιστωτικές κάρτες), το 24,1% τα δάνεια και το 19,5% τις καταθέσεις.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
«Πάγωσαν» οι αγρότες

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις καταστροφές λόγω παγετού στην αγροτική παραγωγή της περιοχής

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, Σπ. Στριφτάρης και Γ. Χουρμουζιάδης προς τον υπουργό Γεωργίας.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης «με χρεοκοπία απειλούνται οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και άλλων περιοχών της χώρας, των οποίων οι καλλιέργειες, για άλλη μια χρονιά, στις αρχές του Απρίλη, καταστράφηκαν από ασυνήθιστους σε ένταση και διάρκεια για την εποχή παγετούς».

Οι βουλευτές του Κόμματος επισημαίνουν «την αρνητική εμπειρία από καταστροφές προηγούμενων χρόνων (2000, 2001, 2002) για τις οποίες ακόμα και σήμερα εκκρεμούν πληρωμές των ΠΣΕΑ και προκειμένου να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή των νοικοκυριών τους και των συνεταιρισμών τους διεκδικούν συγκεκριμένα μέτρα, τα βασικότερα από τα οποία είναι:

Η άμεση εκτίμηση των ζημιών και η καταβολή προκαταβολής ίσης με το 50% της ζημιάς. Η εκτίμηση των ζημιών όλων των καλλιεργειών χωρίς εξαίρεση για τα αχλάδια, μήλα, κεράσια, ακτινίδια κ.ά. με τις διαδικασίες του ΕΛΓΑ και όχι των ΠΣΕΑ, επειδή οι ζημιές αφορούν ηρτημένη παραγωγή και όχι κεφάλαιο. Η διετής άτοκη αναστολή των δανειακών τους υποχρεώσεων και των υποχρεώσεων των συνεταιρισμών τους προς την ΑΤΕ. Η επιχορήγηση των ΑΣΟ από τον ΟΑΕΔ για κάλυψη εξόδων μισθοδοσίας προσωπικού, η χρηματοδότησή τους από την ΑΤΕ με κεφάλαια κίνησης κ.ά.».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν, «τι ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση για να αποτρέψει την οικονομική καταστροφή των πληγέντων αγροτών και των συνεταιρισμών τους;».

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Μεγάλη πτώση 15,1% το Μάρτη

Μεγάλη πτώση 15,1% σημείωσαν οι πωλήσεις των κάθε είδους οχημάτων στο σύνολο της χώρας το μήνα Μάρτη του 2003, συγκριτικά με το Μάρτη του 2002, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστική Υπηρεσίας. Η πτώση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων ήταν της τάξης του 11% ενώ στις μοτοσικλέτες έφτασε στο 37,9%. Ειδικά στα επιβατικά αυτοκίνητα, η μείωση των πωλήσεων ανήλθε στο 11,6%. Οσον αφορά στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, η πτώση στις πωλήσεις όλων των οχημάτων έφτασε το 21,7%, με τις πωλήσεις αυτοκινήτων να μειώνονται κατά 13,1% και των μοτοσικλετών κατά 54%.

Στην περίοδο του τριμήνου Γενάρη - Μάρτη 2003 ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002, οι πωλήσεις των οχημάτων σημείωσαν μείωση 9,6% με τις πωλήσεις αυτοκινήτων να καταγράφουν αύξηση 1,2% και τις πωλήσεις μοτοσικλετών να μειώνονται 54,2%.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο πόλεμος μας έβγαλε από την αβεβαιότητα... !

Σε προκλητικό υπερασπιστή της αμερικανοβρετανικής επέμβασης στο Ιράκ, που οδήγησε σε βίαιο θάνατο χιλιάδες άμαχου πληθυσμού και κατέστρεψε υποδομές μιας ολόκληρης χώρας εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος. Μιλώντας σε ημερίδα - σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ) - ο υπουργός επιχειρηματολόγησε υπέρ της «νέας περιόδου» που σηματοδοτεί τόσο η διεύρυνση της ΕΕ, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη βάση των αρχών της Λισαβόνας και τη διεκδίκηση μεριδίου στη λεηλάτηση του Ιράκ. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε και για τη λήξη μιας περιόδου μηνών αβεβαιότητας και κρίσης που «μας διέλυσαν όλους τους λαούς»! Μιας κρίσης, που κατά τον ίδιο, ούτε λίγο ούτε πολύ εκτόνωσε ο πόλεμος που έκαναν οι αμερικανοβρετανοί και να μην ξεχνάμε και τους -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- υποστηρικτές τους.

Κατά τα άλλα, ο Α. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε τη γνωστή στείρα και ανέξοδη δημαγωγία της κυβέρνησης περί στήριξης του ρόλου των μικρών επιχειρήσεων και περί «κορμού της οικονομίας», και ευλόγησε για άλλη μια φορά την κυβερνητική πολιτική ανάπτυξης της «επιχειρηματικότητας», που και αυτή - όπως ομολόγησε- περνά μέσα από το πρίσμα των αρχών της Λισαβόνας.

ΟΤΕ
Δικαιολογίες για τα «τσουχτερά» τέλη

Να δικαιολογήσει τα «τσουχτερά» τέλη που έχει προαναγγείλει για την παροχή της γρήγορης πρόσβασης στο Ιντερνετ, μέσω της τεχνολογίας ADSL, επιχειρεί ο ΟΤΕ, μετά τις αντιδράσεις δεκάδων εκατοντάδων χρηστών του διαδικτύου.

Διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ, αν και στην ουσία αναγνωρίζουν ότι τα τέλη είναι πανάκριβα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, εντούτοις, κάνουν λόγο για «ένα ελκυστικό πακέτο - τιμολόγιο για τις υπηρεσίες γρήγορου Ιντερνετ». Η έμμεση ομολογία ότι τα τέλη είναι πανάκριβα, είναι η άποψη που προβάλλουν τα στελέχη του ΟΤΕ, ότι, δηλαδή, οι τιμές διάθεσης της υπηρεσίας έχουν άμεση σχέση με την «υψηλού κόστους επένδυση που απαιτήθηκε για την εγκατάσταση κόμβων σε όλη την Ελλάδα». Τα ίδια στελέχη, πάντως, κάνουν λόγο για μείωση των τελών στο μέλλον, καθώς θα αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών - συνδρομητών.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο ΟΤΕ επιδιώκει να αναπληρώσει με κάθε τρόπο την απώλεια εσόδων που καταγράφει στη σταθερή τηλεφωνία, μετά την είσοδο και άλλων ιδιωτικών εταιριών στην τηλεπικοινωνιακή αγορά τα τελευταία χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ