ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Ελπιδοφόρες» σφαγές

Ράφα: Σκηνές θανάτου και καταστροφής, γι' άλλη μια φορά...

Associated Press

Ράφα: Σκηνές θανάτου και καταστροφής, γι' άλλη μια φορά...
ΡΑΦΑ-ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Απολογισμός του Σαββατοκύριακου: Επτά νεκροί - ανάμεσά τους, δύο 15χρονα παιδιά κι ένας εικονολήπτης που δούλευε για το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το «Ρόιτερς». Και εβδομήντα τραυματίες, ανάμεσά τους 10 σοβαρά. Αδιέξοδο στις συνομιλίες Αραφάτ-Αμπάς. Και δηλώσεις Σαρόν περί του ότι η νίκη των Αμερικανών στο Ιράκ δίνει στο Ισραήλ μια «ιστορική ευκαιρία». Είναι ν' απορεί κανείς που η «Ουάσιγκτον Ποστ» εμφορείται από μια «νέα ελπίδα για την ειρήνη» στη Μέση Ανατολή;..

Το πρωί της Κυριακής σημαδεύτηκε από την αιματηρότερη εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, εδώ και μήνες. Ισραηλινός στρατηγός, μιλώντας στο «Ρόιτερς», έκανε λόγο για «σφοδρές μάχες» ανάμεσα σε οπλοφόρους που βρίσκονταν στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές της προσφυγούπολης, κοντά στη μεθόριο με την Αίγυπτο, και άνδρες των ισραηλινών δυνάμεων. Στην επιχείρηση μετείχαν 40 θωρακισμένα και εκατοντάδες πεζικάριοι. Ο στρατηγός δεν εξήγησε γιατί ανάμεσα στα θύματα της «επιχείρησης» (της σφαγής, μάλλον) στη Ράφα βρισκόταν ένα 15χρονο παιδί, ο ισραηλινός στρατός όμως απεφάνθη ότι ένας άλλος 15χρονος, ο οποίος σκοτώθηκε στην Καλκίγια, έπεσε από ισραηλινά πυρά επειδή πέταξε μια «βόμβα πετρελαίου» στους στρατιώτες. Ο Σαέμπ Ερεκάτ, εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε ότι «η ισραηλινή επίθεση και η κλιμάκωση (της βίας) έχουν στόχο ένα πράγμα: Να σαμποτάρουν την ειρηνευτική διαδικασία».

«Αδιέξοδο» στις συνομιλίες Αραφάτ-Αμπάς

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Γιάσερ Αραφάτ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (που Αμερικανοί και Ισραηλινοί θέλουν να παραμερίσουν), και στον πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς (γνωστό και ως Αμπού Μαζέν), που επιχειρεί να σχηματίσει κυβέρνηση, έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Ο Αμπάς απειλεί ότι «θα παραιτηθεί» αν συνεχιστεί η «παραλυτική», όπως τη χαρακτηρίζει, εμπλοκή. Ο πρώην αρχηγός των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας Μοχάμεντ Νταλάν, για την επιλογή του οποίου ο Αραφάτ διαφωνεί, προσφέρθηκε να αποσυρθεί αν αυτό «βοηθήσει» να αρθεί το αδιέξοδο. Η προθεσμία για να σχηματιστεί κυβέρνηση εκπνέει αύριο, Τετάρτη.

Η δημοσιοποίηση του λεγόμενου οδικού χάρτη, που έχει καταρτίσει η Ουάσιγκτον (στον οποίο, λένε πληροφορίες, οι Ισραηλινοί έχουν κατεβάσει 70 ...σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις - πριν καν δημοσιοποιηθεί!), θυμίζει λίγο το θεώρημα περί κότας και αυγού: Αν ο Αμπάς παρουσιάσει κυβέρνηση, λένε οι ΗΠΑ, θα δημοσιοποιηθεί, αν οι Αμερικανοί το δημοσιοποιήσουν, έλεγαν πηγές κοντινές στον Αμπάς, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα καταστεί ευκολότερος. Η «Χαμάς» διαφωνεί. «Η Ράφα», και η σφαγή που έγινε εκεί, έλεγε χτες ο Αμπντέλ-Αζίζ αλ Ραντίσι, «είναι ένα δείγμα των χειρονομιών "καλής θέλησης" του Ισραήλ». Οι Παλαιστίνιοι, πρόσθεσε, «επιλέγουν αντίσταση στο σχέδιο λύσης που ευνοεί μόνον ισραηλινούς στόχους».

Εν ψυχρώ δολοφονία εικονολήπτη

Οι αυτόπτες του θανάτου, από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, του 45χρονου Ναζίχ Νταρουαζέχ, εικονολήπτη που εργαζόταν για το «Ρόιτερς» και το «Ααοσιέιτεντ Πρες», κάνουν λόγο για φόνο εν ψυχρώ και εκ προμελέτης: «Τράβαγε εικόνες παιδιών που πετούσαν πέτρες», είπαν μάρτυρες στο «Ρόιτερς», και φορούσε ένα φωσφορίζον πανωφόρι με τη λέξη «Τύπος» σε εμφανές σημείο. Αλλά δεν εμπόδισε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να τον πυροβολήσουν στο πρόσωπο. Ο 45χρονος εικονολήπτης, πατέρας πέντε παιδιών, εξέπνευσε καθώς μεταφερόταν στο νοσοκομείο. Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» καταδίκασε τη δολοφονία, έκανε λόγο για προσπάθεια «κατατρομοκράτησης δημοσιογράφων και ανθρώπων του Τύπου» και κάλεσε για «έρευνα». Η ίδια οργάνωση κατήγγειλε την απαγόρευση των Ισραηλινών σε ομάδα δημοσιογράφων του Canal+ να εισέλθουν στα παλαιστινιακά εδάφη για να κάνουν ρεπορτάζ σχετικά με τους ξένους ακτιβιστές - γιατί ...έτσι τους άρεσε. «Οι ισραηλινές αρχές ξεκάθαρα θέλουν να σταματήσουν τα διεθνή ΜΜΕ να μεταδίδουν ρεπορτάζ για θέματα που δε θέλουν να δημοσιοποιούνται», ανέφερε η οργάνωση. Ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού της Παλαιστινιακής Αρχής, καταδίκασε επίσης τη δολοφονία του εικονολήπτη, χαρακτηρίζοντάς την «ηθελημένη». Πρόκειται, τόνισε, «για σαφή απόδειξη της επιμονής του Ισραήλ (...) να εμποδίζει στελέχη του Τύπου να λένε την αλήθεια».

ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Συνομιλίες με επιθυμία «ευρύτερων διπλωματικών πιέσεων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ο Τζέιμς Κέλι (αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) επρόκειτο χτες να αναχωρήσει απ' την Ουάσιγκτον για το Πεκίνο, προκειμένου να λάβει μέρος στις προγραμματισμένες για αύριο (Μ.Τετάρτη) συνομιλίες με αντιπροσωπεία της ΛΔ Κορέας. Ενα 24ωρο πριν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, φορώντας το προσωπείο της «αισιοδοξίας», ανέφερε πως υπάρχει «μια καλή πιθανότητα πειθούς» της ΛΔ Κορέας να εγκαταλείψει τις «πυρηνικές φιλοδοξίες της» με τις συγκερασμένες προσπάθειες ΗΠΑ, Κίνας, Ιαπωνίας, Ν. Κορέας...Δεν πέρασε απαρατήρητη η απουσία αναφοράς του Τζ. Ου. Μπους στον όποιο ρόλο της Ρωσίας, η οποία (αντίθετα με τις ΗΠΑ...) συνορεύει με τη ΛΔ Κορέας...

Παράλληλα, αίσθηση (αλλά όχι έκπληξη), προκάλεσε η παρέμβαση του Κρις Πάτεν, Επιτρόπου για Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ, ο οποίος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αυστραλία ισχυρίστηκε πως η ΛΔ Κορέας (και όχι, βεβαίως, το κέντρο του ιμπεριαλισμού στις ΗΠΑ...), αποτελεί «πραγματικό κίνδυνο για την υφήλιο». Το «επιχείρημα» του Πάτεν βασίστηκε εξ ολοκλήρου στην ύπαρξη βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, για το οποίο πρότεινε την πλήρη αναστολή του, με αντάλλαγμα «διεθνή οικονομική βοήθεια» προς την Πιονγιάνγκ...

Διαρκής η επαγρύπνηση

Απ' τη μεριά της ΛΔ Κορέας, πάντως, υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση. Η Πιονγιάνγκ δε φαίνεται να ξεγελιέται, γνωρίζοντας πραγματικές επεμβατικές (με τον έναν ή άλλο τρόπο...)προθέσεις των ΗΠΑ, καλώντας το λαό σε επαγρύπνηση. «Εάν οι εχθροί εισβάλουν στους ουρανούς μας, στη γη μας και στις απαραβίαστες θάλασσές μας, ακόμη και μόνον για ορισμένα εκατοστά, καταστρέψτε τους επιτιθέμενους με ανελέητα πλήγματα», αναφέρει η κοινή διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής και της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του Κόμματος των Εργαζομένων της Κορέας, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή...

Εντούτοις, η Πιονγιάνγκ φαίνεται να επιχειρεί παράλληλα αναθέρμανση των υψηλού επιπέδου επαφών με τη Σεούλ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, οι υπουργικού επιπέδου συνομιλίες μεταξύ Νότιας και ΛΔ Κορέας θα πραγματοποιηθούν την επόμενη βδομάδα, απ' τις 27 έως 29 Απρίλη.

Αυστραλοί κομάντος σε πλοίο

Την Κυριακή, δυνάμεις Αυστραλών κομάντος επιβιβάστηκαν στο πλοίο «Πονγκ Σου», με σημαία ΛΔ Κορέας, επειδή ο καπετάνιος του σκάφους δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας να σταματήσει για έρευνες, όταν αυτό έπλεε έξω απ' τις ακτές της χώρας. Οι αρχές της Αυστραλίας υποστήριξαν πως πάνω στο πλοίο βρέθηκε ποσότητα ηρωίνης αξίας περίπου 48 εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο 30μελές πλήρωμα...

ΗΠΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Αμερικανικές κυρώσεις σε εταιρία πυρηνικού εξοπλισμού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Διετές εμπάργκο κατά εταιρίας του Πακιστάν η οποία εμπλέκεται σε «συναλλαγές με τη ΛΔ Κορέας» επέβαλε χτες η Ουάσιγκτον.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγορεί την εταιρία Khan Research Laboratories (KRL) ότι «εισήγαγε πυραυλικά συστήματα» από την κρατική επιχείρηση Changgwang Sinyong Corp of North Korea (CSCNK) της ΛΔ Κορέας. Παρόμοιες κυρώσεις είχαν επιβληθεί στη βορειοκορεατική εταιρία τον περασμένο Αύγουστο, οι οποίες παρατάθηκαν έως το Μάρτη του 2005. Πρόκειται για τις πρώτες κυρώσεις που επιβάλλει η Ουάσιγκτον σε εταιρία από το Πακιστάν από το 1998, όταν Ινδία και Πακιστάν είχαν πραγματοποιήσει απροειδοποίητα πυρηνικές δοκιμές. Ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος ανακοίνωσε την επιβολή των κυρώσεων, έκανε λόγο για ποινή, που επιβάλλεται λόγω της «υλικής συμβολής» της εταιρίας στην προσπάθεια μιας «ξένης χώρας να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής». Φωτογραφίζοντας, ουσιαστικά, τη ΛΔ Κορέας. Η επιβολή των κυρώσεων αποτελεί μέρος της αμερικανικής πίεσης προς τον πραξικοπηματία στρατηγό (πρόεδρο για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος έχει «αποστασιοποιηθεί» από τις ΗΠΑ λόγω του λαϊκού αισθήματος για τον πόλεμο στο Ιράκ, να θυμηθεί ποιο είναι το «αφεντικό»...

ΙΝΔΙΑ
Κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ο εκπρόσωπος της ινδικής κυβέρνησης Ν.Ν. Βόχρα, βρίσκεται από χτες στο ινδικό Κασμίρ προκειμένου να έχει συνομιλίες με φιλοκυβερνητικά κόμματα και βουλευτές του Κοινοβουλίου του Κασμίρ σχετικά με την κατάσταση στο κρατίδιο.

Ωστόσο, ο Βόχρα δήλωσε ότι οι «πόρτες των συνομιλιών» είναι ανοιχτές για όλους, γεγονός που σημαίνει ότι θα διερευνήσει κατά πόσο είναι δυνατό να έχει συνομιλίες και με εκπροσώπους των αυτονομιστικών οργανώσεων. Η επίσκεψη του Βόχρα θα διαρκέσει μία βδομάδα.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, στο Κασμίρ την προηγούμενη Παρασκευή (η πρώτη εδώ και 16 χρόνια) κατά τη διάρκεια της οποίας επανέλαβε ότι είναι έτοιμος για διάλογο με το Πακιστάν αν αυτό σταματήσει να υποστηρίζει τις ένοπλες ισλαμικές οργανώσεις που δρουν στο ινδικό Κασμίρ.

Χτες εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «διεξάγει συνομιλίες με την Ινδία σε οποιοδήποτε επίπεδο, οποιαδήποτε στιγμή αλλά χωρίς προϋποθέσεις», αφού το Πακιστάν αρνείται σταθερά ότι υποστηρίζει τις ένοπλες οργανώσεις στο Κασμίρ. Πάντως χτες και ο ΥΠΕΞ του Πακιστάν Κουρσίντ Κασούρι, δήλωσε ότι η χώρα του βλέπει θετικά τη διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ