ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
Σελ. /32
Η χρήσιμη σκανδαλολογία...

Μετά από κάθε νέο γύρο σκανδαλολογίας, γίνεται ορατό ότι τα πράγματα έχουν προχωρήσει ένα βήμα στη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στο εσωτερικό της πλουτοκρατίας

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Πολλαπλά χρήσιμη για τους κρατούντες και το σύστημα είναι η σκανδαλολογία και η εξ αυτής προερχόμενη εικονική και υποκριτική κόντρα περί διαφθοράς. Ομως, μετά από τόσα χρόνια ατέλειωτης σκανδαλολογίας και αλλεπάλληλων «αποκαλύψεων» περί διαπλοκής, είναι πλέον περισσότερο αντιληπτό ποιοι και γιατί εμπλέκονται, μάλλον πρόθυμα, στο συγκεκριμένο «παιχνίδι». Μετά από κάθε νέο γύρο σκανδαλολογίας, γίνεται ορατό ότι τα πράγματα έχουν προχωρήσει ένα βήμα στη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στο εσωτερικό της πλουτοκρατίας. Στη σκιά των καταγγελιών και μέχρι να επιληφθεί η «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη», έχει ολοκληρωθεί η μοιρασιά κάποιας «πίτας». Αυτό που απομένει, τελικά, στη Δικαιοσύνη είναι να νομιμοποιήσει το δίκαιο του ισχυροτέρου...

Η καλλιεργούμενη φιλολογία περί διαφθοράς είναι χρήσιμη και για να προωθούνται ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα, ώστε να μετατοπίζεται ολοένα και «δεξιότερα» ο άξονάς του. Πάντα εμφανίζονται κάποια δήθεν «αδιάφθορα» στελέχη, όπως οι εκσυγχρονιστές, για παράδειγμα, οι οποίοι αναλαμβάνουν να δώσουν ώθηση σε πιο σκληρές αντιλαϊκές επιλογές. Ακριβώς το ίδιο επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ, που εμφανίζεται εξ αντιδιαστολής ως «αντίπαλος» της «διεφθαρμένης» κυβέρνησης... Η σκανδαλολογία έχει βέβαια «παράπλευρες απώλειες» (η Δικαιοσύνη παρασύρεται στην ανυποληψία, εμπεδώνεται η ισοπεδωτική άποψη «όλοι ίδιοι είναι», κ.ο.κ.), αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει, όσο δεν προβάλλει η απειλή του «αντίπαλου δέους»...

Οι μεγάλοι «επιχειρηματικοί όμιλοι», που απλώνονται ταυτόχρονα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, δεν μπορούν να επεκταθούν και να αντιμετωπίσουν την κρίση τους, αν δεν την «κρατικοποιήσουν». Αναζητούν, δηλαδή, εναγωνίως «θεραπεία» και διέξοδο στις κρατικές προμήθειες, στα μεγάλα έργα, στα «κοινοτικά πακέτα», κ.ο.κ... Ο (κρατικομονοπωλιακός) καπιταλισμός ή θα είναι διαπλεκόμενος ή δεν υπάρχει. Ο «υγιής ανταγωνισμός» και η «ελεύθερη οικονομία» είναι παραμύθια για να παρηγορούνται οι μονίμως χαμένοι «αποκάτω»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΤΖΟΓΟΣ» ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ...

ΑΝΟΙΧΤΟ... «Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες παραμένει ανοιχτό και ικανό να καταδείξει το χάσμα που χωρίζει μερίδα της κυβερνητικής εξουσιαστικής ομάδας από τον λαό και τα προβλήματά του. Απ' αυτό το χάσμα πηγάζει πρωτίστως το πρόβλημα, που προφανώς δεν λύνεται με επαμφοτερίζουσες δηλώσεις, αλλά με ρήξεις και γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες» (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ... «Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ωστόσο δεν είναι ποινικό. Απεναντίας είναι κατ' εξοχήν πολιτικό. Γιατί ακόμα και αν όλα έγιναν σύμφωνα με τους νόμους, το να εμφανίζονται υπουργοί και κομματικά στελέχη - είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της Ν.Δ. - να έχουν πραγματοποιήσει κέρδη δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων στο Χρηματιστήριο, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά ηθικής τάξεως στην κοινή γνώμη και εύλογες απορίες για πιθανές σχέσεις διαπλοκής» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

ΥΠΟΒΟΛΕΙΣ (1): «Κι όμως ο θόρυβος που έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες θα μπορούσε να αποτελέσει μια ιδανική ευκαιρία "φυγής προς τα εμπρός" εκ μέρους του πρωθυπουργού. Και με περισσότερους του ενός τρόπους. Τόσο σ' επίπεδο άμεσης πολιτικής αντίδρασης, μέσω ενός ευρύτατου ανασχηματισμού, όσο και σε θεσμικό επίπεδο με τον άμεσο σχεδιασμό και την προώθηση νομοθετικών μέτρων, τα οποία θα διαμορφώσουν επιτέλους το πλαίσιο διαφάνειας που έχει απόλυτη ανάγκη η πολιτική ζωή της χώρας» (Από το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ).

ΥΠΟΒΟΛΕΙΣ (2): «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Οι επιχειρηματικοί πόλεμοι και οι ενδοκομματικές διαμάχες θα ενταθούν. Οσο η κυβέρνηση θα παραμένει υπόλογη στο συγκρότημα της ΑΥΡΙΑΝΗΣ, ο ασκός του Αιόλου θα είναι ανοιχτός. Δύσκολα θα μπορέσει να προχωρήσει κάποια πράγματα, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος...» (Από το άρθρο της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ).

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ: «Πρώτα ήταν τα όνειρα, μετά τα αισθήματα, ύστερα η καριέρα, κατόπιν το διαμέρισμα και στο τέλος η Εκάλη, η Μύκονος και η βίλα. Πασίγνωστο σε όλους. Οσο γεμίζουν οι τσέπες τόσο αδειάζουν τα οράματα. Ο μόνος τρόπος για να φουσκώσει το πορτοφόλι σου είναι να σκοτώσεις το παρελθόν σου. Ολα τα πράγματα έχουν το τίμημά τους. Και το τίμημα ενός (πρώην) ανιδιοτελούς πολιτικού είναι να πατάει επί πτωμάτων με τις σόλες του αριστερού του εαυτού!» (Δημ. Δανίκας - ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ Ο κ. ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΛΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σιβυλλική δήλωση Σημίτη, με πολλές ερμηνείες - «ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΑΠ' ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΣΚΑΣΕ Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Επιτέλους!.. ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 200.000.000 ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ.

ΕΣΤΙΑ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ - Παίκτες της Σοφοκλέους έγιναν υπουργοί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επέκταση μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο - ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΦΟΝΤΟ.

ΧΩΡΑ: Ο ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΝ ΤΡΑΓΚΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΙΕ ΜΟΥ, ΙΕ ΜΟΥ ΙΝΑ ΤΙ ΜΑΣ... ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΚΕΣ!

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΡΙΠΛΑΣΙΟΣ ΤΟΚΟΣ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ - ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ 8.383 ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΔΗΜΟΥΣ.

ΕΘΝΟΣ: Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ 1.138 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΔΗΜΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εισαγγελική δίωξη στην πολεοδομία Θεσσαλονίκης - «ΞΕΧΑΣΑΝ» 18.500 ΠΡΟΣΤΙΜΑ.

ΑΥΓΗ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΕΙ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Σκόπιμα ανενημέρωτος...«Ο διοικητής της μονάδας που άνοιξε πυρ εναντίον του ξενοδοχείου "Παλαιστίνη" στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας δύο εργαζόμενους των μέσων ενημέρωσης και τραυματίζοντας άλλους τρεις, παραδέχεται το γεγονός, αλλά δηλώνει ότι δε γνώριζε ότι το κτίριο στέγαζε δημοσιογράφους. Σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό "Νουβέλ Ομπσερβατέρ", ο λοχαγός Φίλιπ Γουόλφορντ δήλωσε:..."Εμαθα είκοσι λεπτά αργότερα ότι είχαμε χτυπήσει ένα ξενοδοχείο με δημοσιογράφους. Αισθάνομαι άσχημα. Το ίδιο και οι άντρες μου... Δεν είχα καμιά τέτοια πληροφορία (για το "Παλαιστίνη"). Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ ούτε για μια στιγμή ότι πληροφορίες που θα έστελνε το αρχηγείο της μεραρχίας δε θα έφταναν σε μένα"» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

«Πορεία γεμάτη παγίδες»: «Για να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός του Ιράκ, το κόστος στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υπολογίζεται το λιγότερο σε 20 δισ. δολάρια ετησίως για τα επόμενα χρόνια, εκ των οποίων 17 δισ. για την υποστήριξη της ειρηνευτικής αμερικανικής δύναμης 75.000 ανδρών. Ωστόσο, στελέχη του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Αμύνης αποστασιοποιούνται από τα ιστορικά πρότυπα. Στην Ιαπωνία, Γερμανία, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, τα αμερικανικά στρατεύματα παρέμειναν μέχρις ότου οι παρεχόμενοι πόροι και ασφάλεια ήταν στήριγμα για την εγχώρια οικονομία και η εξάρτηση ήταν δύσκολο να διασπαστεί. Ο Τζέιμς Σλέσιγκερ, πρώην υπουργός Αμυνας δηλώνει: "Βρισκόμαστε σε πορεία ιδιαίτερα λεπτή και γεμάτη παγίδες"» («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΕΡΝΑΛ» - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Ασχετο..; «Να γιατί υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον (σ.σ. των Ελλήνων επενδυτών για τον αγροτικό τομέα στη Βουλγαρία): "Στη σημερινή Βουλγαρία καλλιεργείται το 10% περίπου της καλλιεργήσιμης γης. Υπάρχει υπερεπάρκεια καλής αγροτικής γης και ιδιαίτερα πολλά ποτιστικά αγροτεμάχια που δεν καλλιεργούνται... Το κόστος της γης για αγορά ή ενοικίαση είναι πολύ χαμηλό. Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει η δυνατότητα να αγοραστεί γη σε επίπεδα από 40 ευρώ το στρέμμα... Το κόστος του εργατικού δυναμικού που θα μπορεί να εργαστεί στα χωράφια ή τις μεταποιητικές μονάδες κυμαίνεται από 100 μέχρι 150 ευρώ μικτά στην επαρχία"» (Χρ. Μουρούτης - διευθύνων σύμβουλος της «EuroConsultans AD» - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ