ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Επίθεση αυτοκτονίας και καινούριες πιέσεις

Ισραηλινός στρατιώτης υποβάλλει στην καθιερωμένη ταπεινωτική έρευνα Παλαιστινίους

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης υποβάλλει στην καθιερωμένη ταπεινωτική έρευνα Παλαιστινίους
ΚΦΑΡ ΣΑΜΠΑ, ΡΑΜΑΛΑ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ και ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενας Παλαιστίνιος ζωσμένος εκρηκτικά τα πυροδότησε χτες σε σιδηροδρομικό σταθμό σε ώρα αιχμής, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο ίδιος και ένας Ισραηλινός και να τραυματιστούν άλλοι 12 Ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αστυνομικών και νοσοκόμων που μίλησαν σε δημοσιογράφους ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Την ευθύνη για την ενέργεια διεκδίκησαν από κοινού η οργάνωση Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Με προκήρυξη που συνυπογράφουν και η οποία εστάλη με φαξ στα γραφεία ειδησεογραφικών πρακτορείων αποκαλούν «χασάπη» τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν την αντίστασή τους σε αυτό που θεωρούν αρνητική εξέλιξη για την παλαιστινιακή υπόθεση.

Ο ισραηλινός στρατός μερικές ώρες αργότερα «απάντησε», σκοτώνοντας δύο Παλαιστινίους, έναν 17χρονο σπουδαστή και έναν 22χρονο εργαζόμενο, στη διάρκεια διαδήλωσης σε χωριό της Δυτικής Οχθης κοντά στη Ραμάλα. Ισραηλινή στρατιωτική πηγή ανέφερε ξερά ότι χρησιμοποιήθηκαν αρχικώς λαστιχένιες σφαίρες, αλλά στη συνέχεια, επειδή το πλήθος δε διαλύθηκε και οι στρατιώτες ένιωσαν ότι «απειλούνταν οι ζωές τους» από τους Παλαιστίνιους που πετούσαν πέτρες (ναι!) χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά...

Πιέσεις πριν καν σχηματιστεί κυβέρνηση

Η επίθεση χρησιμοποιήθηκε --όπως ήταν αναμενόμενο-- από την κυβέρνηση Σαρόν ως μοχλός πίεσης προς τον νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ ΑμπάςΑμπού Μαζέν), ώστε να «πατάξει» τα ένοπλα παλαιστινιακά κινήματα. Ο Ντέιβιντ Μπέικερ, εκπρόσωπος του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ξεκαθάρισε πως η άποψη της κυβέρνησης του Λικούντ είναι ότι «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση είναι να σταματήσει την τρομοκρατία». Αλλος αξιωματούχος, που δεν κατονομάστηκε, ανέφερε ότι το Ισραήλ δε θα διαπραγματευτεί με τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, παρά μόνο αν αυτή «πολεμήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Αυτή ακριβώς φέρεται να είναι η πρόθεση του Μουχαμάντ Νταχλάν, ο οποίος αναμένεται να καταλάβει το θώκο του υφυπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση, αλλά με την ίδια ανακοίνωση καταδίκασε και τη δολοφονία των δύο διαδηλωτών --κάνοντας λόγο για «συνέχιση των καθημερινών ισραηλινών εγκλημάτων». Ο μέχρι στιγμής απολογισμός της νέας Ιντιφάντα είναι 2.007 νεκροί Παλαιστίνιοι και 734 Ισραηλινοί, σύμφωνα με τον απολογισμό του Ρόιτερς.

Ερχεται το ιππικό

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί την ερχόμενη Τρίτη -- και στις αρχές Μαΐου αναμένεται να καταφτάσει ο Κόλιν Πάουελ, για να παρουσιάσει το λεγόμενο οδικό χάρτη των ΗΠΑ για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Ο Αρι Φλάισερ σχολίασε χτες, σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς, ότι η αμερικανική κυβέρνηση «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια» για να προχωρήσει η προσπάθεια, υπό την αιγίδα του λεγόμενου κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ).

Ο Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να ανακοινώσει ως την Τρίτη την οριστική σύνθεση της κυβέρνησής του. Παλαιστινιακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι θα έχει 26 μέλη. Οσον αφορά τα βασικά υπουργεία, οι πληροφορίες αυτές φέρουν στη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης τον Χάκαμ Μπαλάουι, στη θέση του υφυπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας τον Μοχάμαντ Νταχλάν, στο υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Ναμπίλ Σάατ, και τον Ναμπίλ Αμρ (επικριτή του Αραφάτ), στη θέση του υπουργού Πληροφόρησης, στη θέση του Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, ο οποίος φέρεται να μετατίθεται ως υφυπουργός αρμόδιος για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ακόμη, ο Σαέμπ Ερεκάτ, βασικός διαπραγματευτής με το Ισραήλ, που κατείχε το χαρτοφυλάκιο των Τοπικών Κοινοτήτων, γίνεται υπουργός Τηλεπικοινωνιών.

ΚΕΚΡ-ΚΚΡ
Για κοινό ψηφοδέλτιο των φιλο-σοσιαλιστικών δυνάμεων

Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία πανρωσικής δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ίδρυμα δημοσκοπήσεων «Προγκνός» κατά παραγγελία της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ.

Η δημοσκόπηση έγινε σε 53 από τις 89 περιοχές και Αυτόνομες Δημοκρατίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ρωτήθηκαν πάνω από 7.000 Ρώσοι πολίτες. Οπως σημειώνεται, η έρευνα συνεχίζεται και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας, αλλά ήδη μπορεί να γίνει λόγος για σαφείς τάσεις και συμπεράσματα.

Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστώσει τις διαθέσεις γύρω από το ποια θεωρείται η πιο αποτελεσματική τακτική των κομμουνιστικών και των αριστερο-πατριωτικών δυνάμεων στην προσεχή προεκλογική καμπάνια των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν το Δεκέμβρη στη Ρωσία.

Το 59% των ερωτηθέντων σημείωσε ότι καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει η συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου των «Κομμουνιστών και πατριωτών της Ρωσίας», ενώ αντίθετα μόλις ένα 12% θεωρεί πως καλύτερη είναι η αυτόνομη κάθοδος του ΚΚΡΟ και των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως οι οπαδοί της σοσιαλιστικής ιδέας στη Ρωσία σε ποσοστό πάνω του 80% υποστηρίζουν την κοινή εκλογική κάθοδο των κομμουνιστών και πατριωτών στις προσεχείς εκλογές. Επίσης, όσοι δήλωσαν οπαδοί της σοσιαλιστικής ιδέας, αλλά απέχουν από τις βουλευτικές εκλογές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δήλωσαν πως σε περίπτωση διαμόρφωσης ενιαίου εκλογικού μπλοκ των φιλο-σοσιαλιστικών δυνάμεων, θα πάρουν μέρος στις εκλογές.

Η δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων δεν είναι καθόλου άσχετη με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δυνάμεων της ρωσικής αντιπολίτευσης για τη διαμόρφωση εκλογικών συνασπισμών. Από τις σημαντικότερες διεργασίες στο χώρο της αντιπολίτευσης είναι η πρόταση του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) για συγκρότηση κοινού συνδυασμού των φιλο-σοσιαλιστικών δυνάμεων με τον τίτλο «Κομμουνιστές και Πατριώτες της Ρωσίας». Ηδη ανάμεσα στο Γκ. Ζιουγκάνοφ, πρόεδρο του ΚΚΡΟ και τον Β. Τιούλκιν, πρόεδρο του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις για το ζήτημα. Από το ΚΚΡΟ μέχρι τώρα εκφράζεται η σκέψη αρχικά να υπογραφεί ένα είδος συμφωνίας όλων των αντιπολιτευτικών δυνάμεων και να μείνει το ζήτημα του ονόματος του συνδυασμού για το τέλος. Επίσης από το ίδιο κόμμα εκφράζεται και προβληματισμός για το αν θα πρέπει να αναβρεθεί άλλο τίτλος ενός ενιαίου συνδυασμού, πέρα από τον τίτλο του ΚΚΡΟ, που όπως σημειώνει έχει ήδη 3 φορές κατέλθει στις εκλογές και είναι γνωστός στους εκλογείς. Τέλος, από τη μεριά του, το Κόμμα Εργασίας της Ρωσίας έχει προτείνει στο ΚΕΚΡ-ΚΚΡ τη συγκρότηση εκλογικού σχήματος των δύο κομμάτων, κάτι που δεν αποκλείεται από το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ σε περίπτωση που το ΚΚΡΟ απαντήσει αρνητικά στην πρότασή του.

«Να σταματήσουν οι διώξεις των Ισραηλινών φιλειρηνιστών»

Επιστολή της ΚΕ του ΚΚΕ προς την ισραηλινή πρεσβεία

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η ΚΕ του ΚΚΕ στην ισραηλινή πρεσβεία, με αφορμή την έναρξη της δίκης σε στρατοδικείο πέντε Ισραηλινών τελειόφοιτων μαθητών λυκείου, που αρνούνται να παρουσιαστούν στο στρατό, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε μια εποχή που κλιμακώνονται οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη, εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την παραπομπή σε στρατιωτική δίκη και καταδίκη 5 τελειόφοιτων μαθητών της χώρας σας, γιατί αρνήθηκαν να παρουσιαστούν στο στρατό, επικαλούμενοι λόγους συνείδησης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και των πράξεων του ισραηλινού στρατού που απορρέουν από την κατοχή αυτή.

Πρόκειται για ενέργειες, που σηματοδοτούν μια κλιμάκωση των κατασταλτικών μέτρων σε βάρος των αγωνιστών του αντιπολεμικού, φιλειρηνικού κινήματος, πολύ περισσότερο που οι 5 μαθητές ήδη είχαν υποχρεωθεί να εκτίσουν για τους ίδιους λόγους βαρύτατες ποινές σε στρατιωτικές φυλακές.

Με δεδομένο ότι, όπως πληροφορούμαστε, 300 νέοι απειλούνται με την ίδια μεταχείριση και 527 έφεδροι διώκονται, γιατί αρνούνται να υπηρετήσουν στις δυνάμεις κατοχής ζητάμε:

Την άμεση και χωρίς όρους αποφυλάκιση των κατηγορούμενων, την απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος τους και την παύση κάθε σχετικής δίωξης.

Την πλήρη συμμόρφωση των αρχών με τους όρους της οικουμενικής διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχετικές διακηρύξεις του ΟΗΕ και των διεθνών συνθηκών που έχει επικυρώσει το κράτος του Ισραήλ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ