Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΚΡ-ΚΚΡ
Για κοινό ψηφοδέλτιο των φιλο-σοσιαλιστικών δυνάμεων

Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία πανρωσικής δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ίδρυμα δημοσκοπήσεων «Προγκνός» κατά παραγγελία της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ.

Η δημοσκόπηση έγινε σε 53 από τις 89 περιοχές και Αυτόνομες Δημοκρατίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ρωτήθηκαν πάνω από 7.000 Ρώσοι πολίτες. Οπως σημειώνεται, η έρευνα συνεχίζεται και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας, αλλά ήδη μπορεί να γίνει λόγος για σαφείς τάσεις και συμπεράσματα.

Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστώσει τις διαθέσεις γύρω από το ποια θεωρείται η πιο αποτελεσματική τακτική των κομμουνιστικών και των αριστερο-πατριωτικών δυνάμεων στην προσεχή προεκλογική καμπάνια των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν το Δεκέμβρη στη Ρωσία.

Το 59% των ερωτηθέντων σημείωσε ότι καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει η συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου των «Κομμουνιστών και πατριωτών της Ρωσίας», ενώ αντίθετα μόλις ένα 12% θεωρεί πως καλύτερη είναι η αυτόνομη κάθοδος του ΚΚΡΟ και των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως οι οπαδοί της σοσιαλιστικής ιδέας στη Ρωσία σε ποσοστό πάνω του 80% υποστηρίζουν την κοινή εκλογική κάθοδο των κομμουνιστών και πατριωτών στις προσεχείς εκλογές. Επίσης, όσοι δήλωσαν οπαδοί της σοσιαλιστικής ιδέας, αλλά απέχουν από τις βουλευτικές εκλογές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δήλωσαν πως σε περίπτωση διαμόρφωσης ενιαίου εκλογικού μπλοκ των φιλο-σοσιαλιστικών δυνάμεων, θα πάρουν μέρος στις εκλογές.

Η δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων δεν είναι καθόλου άσχετη με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δυνάμεων της ρωσικής αντιπολίτευσης για τη διαμόρφωση εκλογικών συνασπισμών. Από τις σημαντικότερες διεργασίες στο χώρο της αντιπολίτευσης είναι η πρόταση του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) για συγκρότηση κοινού συνδυασμού των φιλο-σοσιαλιστικών δυνάμεων με τον τίτλο «Κομμουνιστές και Πατριώτες της Ρωσίας». Ηδη ανάμεσα στο Γκ. Ζιουγκάνοφ, πρόεδρο του ΚΚΡΟ και τον Β. Τιούλκιν, πρόεδρο του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις για το ζήτημα. Από το ΚΚΡΟ μέχρι τώρα εκφράζεται η σκέψη αρχικά να υπογραφεί ένα είδος συμφωνίας όλων των αντιπολιτευτικών δυνάμεων και να μείνει το ζήτημα του ονόματος του συνδυασμού για το τέλος. Επίσης από το ίδιο κόμμα εκφράζεται και προβληματισμός για το αν θα πρέπει να αναβρεθεί άλλο τίτλος ενός ενιαίου συνδυασμού, πέρα από τον τίτλο του ΚΚΡΟ, που όπως σημειώνει έχει ήδη 3 φορές κατέλθει στις εκλογές και είναι γνωστός στους εκλογείς. Τέλος, από τη μεριά του, το Κόμμα Εργασίας της Ρωσίας έχει προτείνει στο ΚΕΚΡ-ΚΚΡ τη συγκρότηση εκλογικού σχήματος των δύο κομμάτων, κάτι που δεν αποκλείεται από το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ σε περίπτωση που το ΚΚΡΟ απαντήσει αρνητικά στην πρότασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ