ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Καταδικάστε τις περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ

Συγκέντρωση στα Προπύλαια το Σάββατο 3 του Μάη, στις 12 το μεσημέρι, και πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην αμερικάνικη πρεσβεία

Τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τις επιτροπές κατοίκων, τις περιβαλλοντικές ομάδες καλεί, με ανακοίνωσή της, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», να καταδικάσουν τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές που ασκούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στα Προπύλαια το Σάββατο 3 του Μάη και ώρα 12 το μεσημέρι και στην πορεία που θα ακολουθήσει στα γραφεία της ΕΕ και στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Η κινητοποίηση-καταδίκη γίνεται ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Περιβάλλοντος που πραγματοποιείται στην Αθήνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της κίνησης σημειώνει τα παρακάτω:

«Στις 3-4 του Μάη 2003 συνέρχεται στην Αθήνα η Σύνοδος των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Θα ακούσουμε για άλλη μια φορά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, για την προστασία του περιβάλλοντος. Από ποιους όμως;

Απ' αυτούς που κατέστρεψαν το Ιράκ μαζί με τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές. Απ' αυτούς που βομβάρδισαν με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου τη Γιουγκοσλαβία και άλλες χώρες. Απ' αυτούς που σκόρπισαν το θάνατο με τη ρύπανση των εδαφών και των υδάτων, της πανίδας και της χλωρίδας για δεκαετίες, καταστρέφοντας παράλληλα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία και χρησιμοποιώντας τις χώρες αυτές σαν χωματερές των αποβλήτων τους.

Οι κυβερνήσεις αυτές είναι υπεύθυνες:

- Για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.

- Για τα μεταλλαγμένα προϊόντα που "νόμιμα" φτάνουν στην κατανάλωση.

- Για τη ρύπανση των θαλασσών από το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

- Για την παράδοση των δημόσιων ελεύθερων χώρων, των δασών και των ακτών στο μεγάλο κεφάλαιο.

- Για το απαράδεκτο εργασιακό περιβάλλον σε εργοστάσια, πλοία, ορυχεία, όπως και για το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, με τη ζωή τους, από την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

Ο λαός μας δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτήν την κατάσταση.

Η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" καλεί όλους - συνδικάτα, συλλόγους, επιτροπές κατοίκων, περιβαλλοντικές ομάδες - σε καταδίκη αυτής της πολιτικής με συγκέντρωση στα Προπύλαια το Σάββατο 3 του Μάη και ώρα 12 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της ΕΕ και στην πρεσβεία των ΗΠΑ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λαϊκή Αντισύνοδος για το μέλλον της Ευρώπης

Πραγματοποιείται από την κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Μάη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης οργανώνει το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Μάη στη Θεσσαλονίκη, η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η διημερίδα για το μέλλον της Ευρώπης, εντάσσεται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των αντιιμπεριαλιστικών, ενωτικών και διεθνιστικών πρωτοβουλιών της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ενόψει των μεγάλων κινητοποιήσεων του Ιούνη ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στις εργασίες της διημερίδας έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν κόμματα, κινήσεις και κινήματα από όλη την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Θα παραβρεθεί και θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Οι συζητήσεις και οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στους άξονες: Συντακτική Συνέλευση και Ευρωσύνταγμα. Επιπτώσεις στα κοινωνικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες στους λαούς της Ευρώπης, τρόποι αντίστασης. Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑΑ).

Από την Ελλάδα θα συμμετέχουν με παρεμβάσεις, εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, ο Σ. Βαλανάς, μέλος της ΠΓ της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ο Κ. Δρούτσας, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών και ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Επίσης, έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι τώρα, και θα κάνουν παρεμβάσεις οι:

- Μανωλεδάκης Ιωάννης, καθηγητής της Νομικής σχολής του ΑΠΘ με θέμα «οι νέες εξελίξεις στο χώρο της ποινικοποίησης και της καταστολής».

- Νικολόπουλος Ηλίας, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο πανεπιστήμιο με θέμα «άρθρο 28 του Συντάγματος και η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας».

- Αλυσσανδράκης Κώστας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ με θέμα «Συντακτική Συνέλευση της Ευρώπης».

- Καλτσώνης Δημήτρης, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Δικαίου με θέμα «τα δημοκρατικά δικαιώματα στους χώρους εργασίας».

- Μπούτας Βαγγέλης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Καρδίτσας, μέλος της ΠΑΣΥ με θέμα «για μια αγροτική πολιτική στην υπηρεσία του λαού μας, των λαών».

- Καρατουλιώτης Νίκος, υποστράτηγος ε.α. με θέμα «η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις».

- Κωστόπουλος Τρύφων, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα «ιστορική αναδρομή στην ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση».

Στερνό αντίο στον Κώστα Κωνσταντινίδη

Ο Κ. Κωνσταντινίδης
Ο Κ. Κωνσταντινίδης
Με τι λόγια να αποχαιρετίσεις το σύντροφο, το φίλο, τον αδελφό; Πώς να συμφιλιωθείς με την απουσία του συναγωνιστή που φεύγει άξαφνα από τη ζωή; Ενα παραπάνω που τούτη τη φορά έπρεπε να πούμε το στερνό αντίο στο σύντροφο Κώστα Κωνσταντινίδη. Το αναπάντεχο μαντάτο ήρθε την περασμένη Παρασκευή και βύθισε σε θλίψη την κοινωνία του Κιλκίς, τη Νομαρχιακή Οργάνωση Κιλκίς του ΚΚΕ και κάθε άνθρωπο που είχε την τύχη να τον γνωρίσει. Η «μεγάλη» καρδιά του, που χωρούσε όλα τα προβλήματα και τις πίκρες του κόσμου, δεν άντεξε. Τον πρόδωσε και τον πήρε από κοντά μας τόσο νωρίς, αφήνοντας πίσω απαρηγόρητους τους συγγενείς του.

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης, αδελφός του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θεοδόση Κωνσταντινίδη, κηδεύτηκε το περασμένο Σάββατο στο χωριό του, στο Μεταλλικό του Κιλκίς, όπου γεννήθηκε το 1942. Ηταν επαγγελματίας εργοδηγός τοπογράφος. Παιδί κομμουνιστών, εντάχθηκε στο κίνημα από τα εφηβικά του χρόνια. Επί πολλά χρόνια υπήρξε κοινοτικός σύμβουλος Μεγάλης Βρύσης και Δημοτικός Σύμβουλος Κιλκίς μέχρι το 2002. Στις εκλογές του 2002 ήταν υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με το συνδυασμό «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία». Ηταν μέλος του Γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ.

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν οι σύντροφοί του, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων, και πλήθος κόσμου από ολόκληρο το νομό Κιλκίς αλλά και από τη Θεσσαλονίκη.

Ηταν δύσκολο να βρεις τα λόγια για το κατευόδιο. «Αγαπημένε μας σύντροφε, υπήρξες υπόδειγμα ασυμβίβαστου και συνειδητού κομμουνιστή με εκείνη την απλότητα, τη σεμνότητα και τη λεβεντιά που πρέπει να διακρίνει κάθε στέλεχος του Κόμματος, αλλά και για την προσωπική σου στάση στην κοινωνία. Εμείς υποσχόμαστε να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας για τις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Ετσι θα σε τιμούμε πραγματικά κάθε λεπτό, κάθε μέρα, κάθε χρόνο», είπε ο Κ. Χαλίτσιος, απευθύνοντας το στερνό αντίο εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ.

«Εφυγε» η Αγορίτσα (Ρίτσα) Τσιακίρη

Η κηδεία γίνεται σήμερα, Τετάρτη 30 Απρίλη, ώρα 11 πμ, από το νεκροταφείο του Βύρωνα

Πέθανε στις 29 Απρίλη 2003, μετά από μακροχρόνια αρρώστια, η συντρόφισσα Αγορίτσα Τσιακίρη, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, σε ηλικία 72 χρόνων. Η κηδεία της γίνεται Τετάρτη 30 Απρίλη 2003, ώρα 11 πμ, από το νεκροταφείο του Βύρωνα.

Η Αγορίτσα Τσιακίρη - η δική μας Ρίτσα όπως την ξέραμε όλοι μας εδώ στο «Ριζοσπάστη» όπου για χρόνια, μετά τη μεταπολίτευση, εργάστηκε, στις υπηρεσίες του - γεννήθηκε στον Κορυδαλλό Καλαμπάκας. Παιδί, ακόμα, μπήκε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά της Γερμανοφασιστικής Κατοχής, βοηθώντας τους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Τραυματίστηκε στην Κατοχή.

Αργότερα πολέμησε μέσα από το Δημοκρατικό Στρατό τον αγγλοαμερικανικό φασισμό και το μοναρχοφασιστικό καθεστώς. Για αύτη την αγωνιστική της προσφορά στο λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα, το μοναρχοφασιστικό μετεμφυλιακό καθεστώς την αντάμειψε με πολύχρονες φυλακίσεις. Μαζί με την αδερφή της (που γέννησε μέσα στη φυλακή) βρέθηκε φυλακισμένη στις φυλακές Ανηλίκων του «Αβέρωφ», αλλά όπως χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές πέρασε από αρκετές ακόμα φυλακές (Καλλιθέας, Λάρισας κλπ.).

Παντρεύτηκε με τον αντιστασιακό αγωνιστή Γιάννη Τσιακίρη που επίσης εργάστηκε μετά τη μεταπολίτευση στο λογιστήριο του «Ριζοσπάστη». Μέλος του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της, συνέχιζε τον αγώνα ακόμα και από το κρεβάτι του πόνου, όπου πολλές φορές βρέθηκε καθώς η υγεία της είχε υπονομευτεί τόσο από το τραύμα της όσο και από τις φυλακίσεις και τις κακουχίες στο διάστημα της αγωνιστικής της διαδρομής στον εθνικοαπελευθερωτικό - αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Θα μείνει αξέχαστη σε όλους εμάς που τη γνωρίσαμε από κοντά, ανήσυχη και σε εγρήγορση πάντοτε για την υπεράσπιση του ΚΚΕ, για να ξεπερνιούνται οι όποιες αδυναμίες. Θα κρατήσουμε για πάντα τις ακριβές αγωνιστικές παρακαταθήκες που μας άφησε.

  • Τα μέλη της ΚΟΒ Περισσού εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στην αδελφή της αγωνίστριας Ρίτσας Τσιακίρη Βασίλω, και αντί για στεφάνι στον τάφο της προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.
  • Επίσης, η Ευγενία, ο Γιώργος και ο Ανδρέας Βαρελογιάννης, που στάθηκαν ως την τελευταία στιγμή κοντά της, εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στην αδελφή της.
  • Η διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια για το θάνατο της αγαπημένης μας Ρίτσας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ