Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» η Αγορίτσα (Ρίτσα) Τσιακίρη

Η κηδεία γίνεται σήμερα, Τετάρτη 30 Απρίλη, ώρα 11 πμ, από το νεκροταφείο του Βύρωνα

Πέθανε στις 29 Απρίλη 2003, μετά από μακροχρόνια αρρώστια, η συντρόφισσα Αγορίτσα Τσιακίρη, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, σε ηλικία 72 χρόνων. Η κηδεία της γίνεται Τετάρτη 30 Απρίλη 2003, ώρα 11 πμ, από το νεκροταφείο του Βύρωνα.

Η Αγορίτσα Τσιακίρη - η δική μας Ρίτσα όπως την ξέραμε όλοι μας εδώ στο «Ριζοσπάστη» όπου για χρόνια, μετά τη μεταπολίτευση, εργάστηκε, στις υπηρεσίες του - γεννήθηκε στον Κορυδαλλό Καλαμπάκας. Παιδί, ακόμα, μπήκε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά της Γερμανοφασιστικής Κατοχής, βοηθώντας τους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Τραυματίστηκε στην Κατοχή.

Αργότερα πολέμησε μέσα από το Δημοκρατικό Στρατό τον αγγλοαμερικανικό φασισμό και το μοναρχοφασιστικό καθεστώς. Για αύτη την αγωνιστική της προσφορά στο λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα, το μοναρχοφασιστικό μετεμφυλιακό καθεστώς την αντάμειψε με πολύχρονες φυλακίσεις. Μαζί με την αδερφή της (που γέννησε μέσα στη φυλακή) βρέθηκε φυλακισμένη στις φυλακές Ανηλίκων του «Αβέρωφ», αλλά όπως χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές πέρασε από αρκετές ακόμα φυλακές (Καλλιθέας, Λάρισας κλπ.).

Παντρεύτηκε με τον αντιστασιακό αγωνιστή Γιάννη Τσιακίρη που επίσης εργάστηκε μετά τη μεταπολίτευση στο λογιστήριο του «Ριζοσπάστη». Μέλος του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της, συνέχιζε τον αγώνα ακόμα και από το κρεβάτι του πόνου, όπου πολλές φορές βρέθηκε καθώς η υγεία της είχε υπονομευτεί τόσο από το τραύμα της όσο και από τις φυλακίσεις και τις κακουχίες στο διάστημα της αγωνιστικής της διαδρομής στον εθνικοαπελευθερωτικό - αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Θα μείνει αξέχαστη σε όλους εμάς που τη γνωρίσαμε από κοντά, ανήσυχη και σε εγρήγορση πάντοτε για την υπεράσπιση του ΚΚΕ, για να ξεπερνιούνται οι όποιες αδυναμίες. Θα κρατήσουμε για πάντα τις ακριβές αγωνιστικές παρακαταθήκες που μας άφησε.

  • Τα μέλη της ΚΟΒ Περισσού εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στην αδελφή της αγωνίστριας Ρίτσας Τσιακίρη Βασίλω, και αντί για στεφάνι στον τάφο της προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.
  • Επίσης, η Ευγενία, ο Γιώργος και ο Ανδρέας Βαρελογιάννης, που στάθηκαν ως την τελευταία στιγμή κοντά της, εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στην αδελφή της.
  • Η διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια για το θάνατο της αγαπημένης μας Ρίτσας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ