Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΥΡΩ-ΝΑΤΟ

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ... «Τα θεμέλια μιας ενιαίας ευρωπαϊκής άμυνας αποπειρώνται να θέσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και του Βελγίου. Πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν τις φιλοδοξίες αυτής της - αμφιλεγόμενης - μίνι συνόδου να μετριάζονται μπροστά στην επιθυμία του Σιράκ και του Σρέντερ να αποκαταστήσουν τις διατλαντικές τους σχέσεις... Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες, σε αρκετές βελγικές εφημερίδες, ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Βερχόφσταντ περιέγραψε τη σύνοδο ως μια προσπάθεια να «επαν-εγκαινιαστεί» η κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ, μέσω του εφοδιασμού της με έναν ισχυρό αμυντικό μηχανισμό. Ο Βερχόφσταντ επέμεινε πως στόχος είναι να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ μέσω της ανέλιξης της ΕΕ σε ισχυρότερο εταίρο των ΗΠΑ». (Κίττυ Ξενάκη - «ΝΕΑ»)

ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΕΥΡΩ-ΝΑΤΟ: «Λαμβάνοντας το λόγο (σ.σ. μετά τη χτεσινή σύνοδο των "4") ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ σημείωσε ότι οι προτάσεις των "4" επιδιώκουν τη δημιουργία μιας αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας και στόχος τους είναι η ενίσχυση της εταιρικής σχέσης Ευρώπης - Αμερικής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. "Πιο δυνατή Ευρώπη σημαίνει πιο δυνατό ΝΑΤΟ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας... Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ είπε χαρακτηριστικά ότι "το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχει πολλή Αμερική στο ΝΑΤΟ, αλλά λίγη Ευρώπη". (ΑΠΕ)

«ΕΝΑΣ ΠΟΛΟΣ»...«Κάποιοι θέλουν τον λεγόμενο πολυ-πολικό κόσμο, όπου υπάρχουν διαφορετικά κέντρα εξουσίας και πιστεύω ότι αυτά γρήγορα εξελίσσονται σε αντίπαλα κέντρα εξουσίας. Και άλλοι πιστεύουν, αυτό είναι και η δική μου πεποίθηση, ότι χρειαζόμαστε έναν ενιαίο πόλο εξουσίας, που αποτελεί μια στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής», δήλωσε ο Τόνι Μπλερ. «Αυτοί που φοβούνται τις λεγόμενες "μονομερείς ενέργειες" της Αμερικής, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο πιο γρήγορος τρόπος, για να οδηγηθούν σε αυτές τις ενέργειες είναι να δημιουργηθεί ένας αντίπαλος πόλος εξουσίας προς την Αμερική», υποστήριξε επίσης» («ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ» -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

«ΟΧΙ» ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΟΓΜΑΤΑ: «Παρά την πολυδιαφημισμένη "ελληνοτουρκική φιλία", η Αγκυρα συνεχίζει την επιθετική πολιτική της και εμμένει στις απαιτήσεις της. Και η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αλλάζει δόγματα, συμμάχους και πολιτικές, με τα τουρκικά μαχητικά να αμφισβητούν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας» (Γ. Κουβαράς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ