ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Αύριο το συλλαλητήριο κατά των περιβαλλοντικών πολιτικών της ΕΕ
  • Συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι, και πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην αμερικάνικη πρεσβεία
  • Αρχίζει σήμερα το απόγευμα η άτυπη Σύνοδος Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ

Αυτοί που βομβάρδισαν με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου τη Γιουγκοσλαβία και ισοπέδωσαν πρόσφατα τη Βαγδάτη και άλλες πόλεις του Ιράκ δεν πρόκειται να λύσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί ο αμερικάνικος και ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός

Associated Press

Αυτοί που βομβάρδισαν με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου τη Γιουγκοσλαβία και ισοπέδωσαν πρόσφατα τη Βαγδάτη και άλλες πόλεις του Ιράκ δεν πρόκειται να λύσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί ο αμερικάνικος και ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός
Τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τις επιτροπές κατοίκων, τις περιβαλλοντικές ομάδες καλεί, με ανακοίνωσή της, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», να καταδικάσουν τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές που ασκούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, αύριο, Σάββατο, 3 του Μάη και ώρα 12 το μεσημέρι και στην πορεία που θα ακολουθήσει στα γραφεία της ΕΕ και στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Η κινητοποίηση-καταδίκη γίνεται ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Περιβάλλοντος που πραγματοποιείται στην Αθήνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της κίνησης σημειώνει τα παρακάτω:

«Στις 3-4 του Μάη 2003 συνέρχεται στην Αθήνα η Σύνοδος των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Θα ακούσουμε για άλλη μια φορά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, για την προστασία του περιβάλλοντος. Από ποιους όμως;

Απ' αυτούς που κατέστρεψαν το Ιράκ μαζί με τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές. Απ' αυτούς που βομβάρδισαν με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου τη Γιουγκοσλαβία και άλλες χώρες. Απ' αυτούς που σκόρπισαν το θάνατο με τη ρύπανση των εδαφών και των υδάτων, της πανίδας και της χλωρίδας για δεκαετίες, καταστρέφοντας παράλληλα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία και χρησιμοποιώντας τις χώρες αυτές σαν χωματερές των αποβλήτων τους.

Οι κυβερνήσεις αυτές είναι υπεύθυνες:

- Για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.

- Για τα μεταλλαγμένα προϊόντα που "νόμιμα" φτάνουν στην κατανάλωση.

- Για τη ρύπανση των θαλασσών από το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

- Για την παράδοση των δημόσιων ελεύθερων χώρων, των δασών και των ακτών στο μεγάλο κεφάλαιο.

- Για το απαράδεκτο εργασιακό περιβάλλον σε εργοστάσια, πλοία, ορυχεία, όπως και για το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, με τη ζωή τους, από την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

Ο λαός μας δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτήν την κατάσταση.

Η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" καλεί όλους - συνδικάτα, συλλόγους, επιτροπές κατοίκων, περιβαλλοντικές ομάδες - σε καταδίκη αυτής της πολιτικής με συγκέντρωση στα Προπύλαια το Σάββατο 3 του Μάη και ώρα 12 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της ΕΕ και στην πρεσβεία των ΗΠΑ».

Το κεφάλαιο «προστάτης» του περιβάλλοντος

Αρχίζει σήμερα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο στο Λαγονήσι - μετά τη μετάθεση κατά μία μέρα που έγινε - το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, υπό την Προεδρία της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου. Βασικός πυρήνας των εργασιών του Συμβουλίου θα είναι η προώθηση μιας πολιτικής ουσιαστικός παράγοντας της οποίας αποτελεί η αναγόρευση του μεγάλου κεφαλαίου σε «εθελοντή» προστάτη του περιβάλλοντος, αλλά με το... αζημίωτο!

Φυσικά το Συμβούλιο δεν πρόκειται να ασχοληθεί καθόλου με τα αποτελέσματα των πρόσφατων ιμπεριαλιστικών πολέμων τόσο στο Ιράκ, όσο και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αν και ο πόλεμος, εκτός των άλλων, αποτελεί την απόλυτη έκφραση της καταστροφής του περιβάλλοντος (φυσικού, πολιτισμικού, πολιτιστικού). Προφανώς επειδή η ΕΕ και τα μονοπώλια που εκπροσωπεί υποδαύλισε, συμμετείχε και διευκόλυνε τους καταστροφικούς αυτούς πολέμους...

Αντίθετα, στη Σύνοδο πρόκειται να συζητηθούν δύο τουλάχιστον από τις αρχές που θέτει το 6ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον και συγκεκριμένα:

- Η ενίσχυση της ασύδοτης και παράνομης δράσης των πολυεθνικών και η επιβράβευσή της με βάση τον ανήθικο κανόνα «ο ρυπαίνων πληρώνει» που τείνει να μετεξελιχθεί στην ακόμη πιο ωμή πρακτική «ο ρυπαίνων πληρώνεται και ο ρυπαινόμενος πληρώνει»! Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί νέα Οδηγία που θεσπίζει σύστημα Περιβαλλοντικής ευθύνης που πρόκειται να αποδειχθεί πολλαπλά επιζήμια για τους λαούς της ΕΕ καθιερώνοντας νέες φορολογίες εν ονόματι της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ θα παρέχει κίνητρα και φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.

- Η προώθηση της εκμετάλλευσης, από τα μεγάλα μονοπώλια, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, της πλούσιας βιοποικιλότητας και των παρθένων ακόμη τοπίων κυρίως - και όχι μόνο - των νεοενταγμένων χωρών - μελών της ΕΕ υπό το πρόσχημα της εξασφάλισης σ' αυτές μεγαλύτερης «υλικής ευημερίας» και γενικότερα της λεγόμενης «αειφόρου ανάπτυξης». Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σάββατο το θέμα που θα συζητηθεί είναι «Η περιφερειακή συνεργασία για περιβαλλοντικά θέματα στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη: Η διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων ως προτεραιότητα», με τη συμμετοχή υπουργών Περιβάλλοντος και από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, τη Σερβία - Μαυροβούνιο, Κροατία, Ρουμανία και Τουρκία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λαϊκή Αντισύνοδος για το μέλλον της Ευρώπης

Ξεκινά αύριο το πρωί στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης που διοργανώνει η Kίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στο πλαίσιο κλιμάκωσης των αντιιμπεριαλιστικών, ενωτικών και διεθνιστικών πρωτοβουλιών της, ενόψει των μεγάλων κινητοποιήσεων του Ιούνη ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στις εργασίες της διημερίδας έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν κόμματα, κινήσεις και κινήματα από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Θα παραβρεθεί και θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στη διάρκεια της ημερίδας θα γίνει συζήτηση και θα κατατεθούν θέσεις και προτάσεις, για τη Συντακτική Συνέλευση και το Ευρωσύνταγμα, τις επιπτώσεις στα κοινωνικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες στους λαούς της Ευρώπης, τους τρόπους και τις μορφές αντίστασης, καθώς και για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑΑ).

Ειδικές θεματικές παρεμβάσεις θα κάνουν οι:

- Μανωλεδάκης Ιωάννης, καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα «οι νέες εξελίξεις στο χώρο της ποινικοποίησης και της καταστολής».

- Νικολόπουλος Ηλίας, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα «άρθρο 28 του Συντάγματος και η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας».

- Αλυσσανδράκης Κώστας, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με θέμα «Συντακτική Συνέλευση της Ευρώπης».

- Καλτσώνης Δημήτρης, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Δικαίου με θέμα «τα δημοκρατικά δικαιώματα στους χώρους εργασίας».

- Μπούτας Βαγγέλης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Καρδίτσας, μέλος της ΠΑΣΥ με θέμα «για μια αγροτική πολιτική στην υπηρεσία του λαού μας, των λαών».

- Καρατουλιώτης Νίκος, υποστράτηγος ε.α. με θέμα «η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις».

- Κωστόπουλος Τρύφων, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα «ιστορική αναδρομή στην ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση».

Επίσης, παρεμβάσεις θα κάνουν εκπρόσωποι κομμάτων, Κινήσεων και οργανώσεων, όπως: εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, ο Σ. Βαλανάς, μέλος της ΠΓ της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ο Κ. Δρούτσας, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, και ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η ΚΝΕ στην Κωνσταντινούπολη

Στις 3 και 4 Μάη πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη το 3ο Συνέδριο της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας (ΕΜΕΚ) στο οποίο έχει προσκληθεί η ΚΝΕ και θα την εκπροσωπήσει η Ρούλα Ζαρκάδα, μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ