ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2003
Σελ. /40
Ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλές φορές έχει κάνει αισθητή την παρουσία του ο Εγκέλαδος στην περιοχή του Μπινγκόλ στην Ανατολική Τουρκία, καθώς αυτή βρίσκεται πάνω στη συμβολή του βόρειου και του ανατολικού κλάδου του διαβόητου ρήγματος της Ανατολίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά, που το πέρασμα του Εγκέλαδου, αφήνει πίσω του νεκρούς και τραυματίες. Τούτη τη φορά, τα θύματα ήταν κυρίως μικρά παιδιά, που κοιμούνταν στο τοπικό οικοτροφείο, το οποίο κατέρρευσε και τα καταπλάκωσε. Και το πλέον προφανές είναι ότι, η κακή κατασκευή του κτιρίου αποτελεί την πραγματική και κύρια αιτία της πολύνεκρης αυτής τραγωδίας. Μιας τραγωδίας, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός ιδιαζόντως ειδεχθούς και πολλαπλού εγκλήματος, χωρίς το παραμικρό ελαφρυντικό. Και δεν είναι ένοχοι μόνον ή κυρίως οι όποιοι αετονύχηδες μεγαλοεργολάβοι, οι πολιτικοί τους φίλοι, κλπ, κλπ, όπως σπεύδουν να υποστηρίξουν όσοι συστηματικά θέλουν να αφήνουν στο απυρόβλητο το καπιταλιστικό κοινωνικό σύστημα, που γεννά και αναπαράγει συνεχώς τα φαινόμενα αυτά. Αυτή είναι η αλήθεια!

Αλχημείες με τα επιτόκια

Νέα «μειωμένα» επιτόκια στα σταθερά στεγαστικά δάνεια ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας Alpha (του ομίλου Κωστόπουλου) σε μια προσπάθεια απόσπασης μεριδίων και προσέλκυσης νέας πελατείας. Ψαρεύοντας «στα θολά νερά», λοιπόν, η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε προχτές ότι μειώνει το 3ετές σταθερό επιτόκιο από 6,10% σε 5,50%. «Ξέχασαν», ή κάτι άλλο συμβαίνει, ότι πριν από δυο μόλις βδομάδες (στις 14 του Απρίλη) είχαν ανακοινώσει το «νέο πρόγραμμα στεγαστικών δανείων»; Ισχυρίζονταν τότε πως το ίδιο 3ετές δάνειο θα τοκιζόταν με 4% για το πρώτο 18μηνο και στη συνέχεια με 5,80%, με αποτέλεσμα μεσοσταθμικά να διαμορφώνεται σε 4,90%...

Θα ξανάρθει...

«Ολα μα όλα είναι επινοημένα από το μυαλό τους, κατασκευασμένα με τα χεράκια τους και ποτισμένα με τον ιδρώτα και το αίμα τους. Από το καρβέλι το ψωμί μέχρι το διακτινισμένο... διαστημόπλοιο που θα μεταφέρει αύριο τους επίγειους τουρίστες στα πέρατα του Σύμπαντος. Και η παραμικρότερη μέχρι τη σπουδαιότερη εξέλιξη του πολιτισμού είναι και θα είναι δημιούργημα του προλεταριάτου, του μόχθου και της σκέψης. Η ανθρωπότητα τους χρωστάει την ίδια την ύπαρξή της. Γι' αυτό σαν ανταμοιβή της ανεκτίμητης προσφοράς τους εισπράττουν... ψωροκόμματα, κλομπ και ανεργία. Ετσι και ενωμένοι συνειδητοποιήσουν την ακατανίκητη ορμή τους, μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου μπορούν να μετατρέψουν την κόλαση του ιμπεριαλισμού σ' έναν τόπο αλληλεγγύης, συμφιλίωσης και λύτρωσης. Μέχρι να συμβεί - και θα συμβεί γιατί είναι απαράβατος νόμος της Φύσης, της Επιστήμης και της... Πρωτομαγιάς - ο πασίγνωστος στίχος από τα ευλογημένα χείλη της Δανάης θα ζεσταίνει την καρδιά τους "Θα ξανάρθει, όσα χρόνια κι αν περάσουν θα ξανάρθει"».

Του Δημήτρη Δανίκα, από τη «στήλη άλατος» των προχθεσινών «Νέων».

«Υπάλληλοι» της κυβερνητικής πολιτικής

Με φωνές, παρεμβάσεις και διακοπές νομαρχιακοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ, υπό τη διεύθυνση του προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας και την ανοχή του νομάρχη Θ. Μπουραντά, προσπαθούσαν να διακόψουν την τοποθέτηση της νομαρχιακής συμβούλου της «ΝΑΣ», Σοφίας Ντούρου, επειδή δεν τους ...άρεσαν αυτά που έλεγε στη συζήτηση για το θέμα «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης», που θέλει να εφαρμόσει η νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση στο νομό.

Και, το «δεν τους άρεσαν» είναι σχήμα λόγου. Γιατί εκείνα, που κυρίως δεν «πήγαιναν» οι συμβιβασμένοι του ΠΑΣΟΚ - με τη συμφωνία των προσκείμενων στη ΝΔ συμβούλων, αλλά και των «ανταρτών» των δύο κομμάτων που είχαν «καταπιεί τη γλώσσα τους» - ήταν οι αλήθειες που εκστόμιζε η εκπρόσωπος της ΝΑΣ για το αντεργατικό περιεχόμενο αυτού του προγράμματος και τη «χείρα βοηθείας» που προσφέρει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, λειτουργώντας ως «υπάλληλος» της κυβέρνησης, στην επιχείρηση κατάργησης βασικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων.

Ετσι, οι εν λόγω «σοσιαλιστές» -ορισμένοι είναι και πρώην συνδικαλιστές- αφού προσπάθησαν να τα περάσουν χωρίς καμία συζήτηση και δεν τα κατάφεραν, κατέφυγαν τελικά στις πραξικοπηματικές και τρομοκρατικές μεθόδους επιβολής τους.

Τα εκσυγχρονιστικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ: Τον Ιούλη και τον Αύγουστο όλος ο κόσμος θα πηγαίνει διακοπές, εκτός από τον πρωθυπουργό, ο οποίος «θα εκσυγχρονίσει το πολιτικό σύστημα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Είδατε, ακόμα και το τελευταίο τους -θεωρητικά πάντα- καλοκαίρι πριν τις εκλογές τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα... εργάζονται για το καλό μας και θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Πάντως θυμίζουμε, έτσι ενδεικτικά, ότι κάθε φορά που μας «εκσυγχρόνισαν» θερινούς μήνες συνέβησαν εκπληκτικά πράγματα, όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και άλλα τέτοια...

Αντε να δούμε τι έχουν βάλει στο μυαλό τους αυτή τη φορά και πώς σκέφτονται να εκμεταλλευθούν τις καταστάσεις. Σίγουρα πάντως δεν είναι να εφησυχάζει κανείς.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Θοδωρή Ρουσόπουλο θα συνιστούσαμε να αποφεύγει τα βαρύγδουπα περί «διεφθαρμένης» και καταστροφικής κυβέρνησης για τον τόπο.

Το επόμενο διάστημα είναι αρκετά τα νομοσχέδια που θα ψηφίσουν παρέα με το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή (όπως άλλωστε και αρκετά έχουν ψηφίσει μαζί ως τώρα) και θα είναι δύσκολο να εξηγήσουν τη σύμπνοιά τους.

ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ τις τελευταίες μέρες οι δηλώσεις της Βάσως Παπανδρέου για τις «ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» αναφορικά με το θέμα των σκουπιδιών, καθώς και οι κατηγορίες περί «ομηρίας» των Αθηναίων.

Προφανώς οι κυβερνώντες αρέσκονται να βγάζουν απέξω την ουρά τους σε όλη αυτή την ιστορία, σαν να μην έχουν σχέση με όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Αλλωστε είναι πάγια τακτική της κεντρικής διοίκησης να μεταβιβάζει ευθύνες στους δήμους χωρίς να μεταβιβάζει και κονδύλια. Μετά θυμάται να έχει απαιτήσεις...

Παράλληλα και όλως τυχαίως ξεχνούν οι πάντες μια ακόμα παράμετρο του θέματος των σκουπιδιών όπως οι προοπτικές της παράδοσης των σχετικών έργων και υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρίες. Με το αζημίωτο φυσικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ευρωπαϊκός στρατός» για ποιον;

Τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, την Τετάρτη 30 Μάη, για τη συνάντηση των «τεσσάρων» στις Βρυξέλλες αντικαθρέφτιζαν τα πενιχρά αποτελέσματα, σε σύγκριση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για μια πρωτοβουλία με στόχο τη δημιουργία αυτοτελούς ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής σε σχέση με τη ΝΑΤΟική στρατιωτική μηχανή.

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου συζήτησαν την περασμένη Τρίτη το σχέδιο για τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Ενωσης Ασφάλειας και Αμυνας». Το γεγονός ότι αμέσως μετά τη συνάντηση οι κ.κ. Σρέντερ και Σιράκ έσπευσαν να καθησυχάσουν τόσο τις ΗΠΑ, όσο και τους «ατλαντιστές» της ΕΕ, ως προς τις προθέσεις τους, που δεν έρχονται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τους «ατλαντιστές» Ευρωπαίους, δεν αλλάζει την ουσία μιας επιδίωξης, που αναδεικνύει τις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τη φιλοπολεμική πολιτική τους.

Περίπου, πριν από είκοσι μέρες, όταν ανακοινώθηκε η συνάντηση των «τεσσάρων», η αμερικανοβρετανική επιδρομή κατά του Ιράκ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και ήταν νωπές ακόμη οι αντιρρήσεις των Γαλλογερμανών στον ΟΗΕ για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Τότε, η πρωτοβουλία των «τεσσάρων» παρουσιάστηκε ως προϊόν της απόφασής τους να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού» με δικές του υποδομές και δικά του επιτελεία, ο οποίος θα λειτουργούσε στο μέλλον και ως δύναμη αποτροπής επιδρομών και επεμβάσεων, όπως αυτής που έγινε στο Ιράκ.

Στην Ελλάδα, κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΝ, με διαφορετικούς τόνους, δήλωσαν την υποστήριξή τους στην «πρωτοβουλία των τεσσάρων», ζητώντας, μάλιστα, από τον ελληνικό λαό να συνταχθεί σ' αυτήν, ως απάντηση στη βάρβαρη ιμπεριαλιστική επιδρομή κατά του Ιράκ.

Οι «τέσσερις», στην απόφασή τους, τονίζουν ότι η «πρωτοβουλία τους δε φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα της», ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, δήλωσε: «Στοχεύουμε να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ σε μία σχέση μεταξύ ισότιμων εταίρων». Μέχρι εκεί εξαντλήθηκε ο «αντιπολεμικός» τους οίστρος.

Βεβαίως, δε θα πρέπει να υποτιμήσουμε τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που εκδηλώθηκαν με οξύτητα το τελευταίο τρίμηνο, με επίκεντρο στη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην επιδρομή κατά του Ιράκ, αγνοώντας τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, αλλά και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων, όπως της Γαλλίας και της Ρωσίας. Ομως, πριν λίγες μέρες, στη Σύνοδο της ΕΕ στην Αθήνα, οι «τέσσερις» έβαλαν την υπογραφή τους στο κείμενο της Προεδρίας, όπου (ούτε λίγο, ούτε πολύ) οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ χαρακτηρίζονται «απελευθερωτικές».

Ο στρατός των «τεσσάρων», ακόμη και αν γίνει, ως βραχίονας υπεράσπισης και προώθησης των καπιταλιστικών συμφερόντων των κρατών που τον απαρτίζουν, δε θα είναι λιγότερο ιμπεριαλιστικός από τον αμερικάνικο, οι επεμβάσεις του δε θα είναι περισσότερο «ανθρωπιστικές». Γι' αυτό και θα βρίσκεται στον αντίποδα των συμφερόντων των λαών και της θέλησής τους για ειρήνη, ισότιμη συνεργασία, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ