ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΑΡΗΣ - ΑΠΡΙΛΗΣ 2003
Αλλα 15 δισ. ευρώ προστεθηκαν στο κρατικό χρέος

H κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες και τα ελλείμματα του Δημοσίου - που διευρύνονται - με την προσφυγή σε νέο δανεισμό

Περισσότερα από 15 δισ. ευρώ έχει δανειστεί (από εσωτερικό και εξωτερικό δανεισμό) το ελληνικό Δημόσιο το τετράμηνο Γενάρη - Απρίλη 2003. Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 60% του ετήσιου δανειστικού προγράμματος - μαμούθ για το τρέχον έτος, που έχει υπολογιστεί να φτάσει συνολικά στα 27 δισ. ευρώ. Εξάλλου, την ερχόμενη Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιεί νέα δημοπρασία ομολόγων, με στόχο να αντλήσει ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ προς το τέλος του Μάη θα εκδοθεί και η δεύτερη σειρά των ειδικών αποταμιευτικών ομολόγων, με επιτόκιο, όπως εκτιμούν στο Γενικό Λογιστήριο, σαφώς μικρότερο του τρέχοντος πληθωρισμού.

Μέσω του υψηλού κρατικού δανεισμού, η κυβέρνηση επιδιώκει να υποκαταστήσει πηγές άντλησης εσόδων, οι οποίες φαίνεται - συγκυριακά ή μακροπρόθεσμα - να έχουν στερέψει. Τέτοιες πηγές άντλησης κεφαλαίων, ήταν στο παρελθόν τα έσοδα από το ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Οι ιδιωτικοποιήσεις όμως διεθνώς, κυρίως λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ στη χώρα μας, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, αλλά και της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν και με τις χρηματοδοτήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενώ τα έργα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τα κεφαλαία από την Ευρωπαϊκή Ενωση αργούν απελπιστικά. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι μεταβιβάσεις προς τη χώρα μας από την ΕΕ το 2002 ανήλθαν στα 5.486 εκατ. ευρώ, έναντι 5.921 εκατ. ευρώ το 2001 και 5.331 εκατ. ευρώ το 2000. Σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία, πάλι από την Τράπεζα της Ελλάδας, το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2003 οι εισπράξεις από την ΕΕ ανήλθαν στα 1.412 εκατ. ευρώ, έναντι 1.615 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2002.

Η μικρή υποχώρηση που εμφανίζεται το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη του 2003, είναι αναντίστοιχη με το μέγεθος των εκτελούμενων έργων, καθώς τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη χαρακτήρισαν το 2003 έτος απογείωσης των έργων... Αλλά και τα ποσά που εισπράχθηκαν το 2003 αφορούν πληρωμές του προηγούμενου έτους. Αυτό καταδεικνύεται από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη Πέμπτη, όπου εμφανίζεται ότι την περίοδο Γενάρη - Μάρτη 2003 οι εισπράξεις εσόδων του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων ήταν μηδενικές... ενώ οι δαπάνες ανήλθαν στα 1.285 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 473 εκατ. ευρώ το 2002. Μια άλλη αιτία του υψηλού κρατικού δανεισμού είναι τα πολύ μεγάλα χρεολύσια (κεφάλαιο προηγούμενων δανείων) ύψους 21,6 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να πληρωθούν μέσα στο 2003.

Με λίγα λόγια, το υπουργείο Οικονομικών δανείζεται για:

  • Να πληρώσει προηγούμενα δάνεια.
  • Να καλύψει τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων που είχε τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα δεν έχει.
  • Να χρηματοδοτήσει τα έργα του ΚΠΣ και των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού οι κοινοτικές κάνουλες τρέχουν με το σταγονόμετρο...

Γενικώς, η ελληνική κυβέρνηση, ένα χρόνο πριν τη λήξη της θητείας της και τη διενέργεια των εθνικών εκλογών για την ανάδειξη νέας Βουλής, ξεχνώντας τα περί ισχυρής οικονομίας, δανείζεται...


Θ.Κ.

ΠΑΣΥ
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις 12 Μάη

Σε διαρκή κινητοποίηση βρίσκονται οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ στους νομούς της Βορειοδυτικής Ελλάδας ενόψει της Ατυπης Συνόδου Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Περιοδείες σε χωριά με μικρές ομιλίες σε καφενεία από αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ, περιοδείες στελεχών της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, διακίνηση σχετικών εντύπων και οργάνωση της μετάβασης στις 12 Μάη στην Κέρκυρα για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το πρόγραμμα της ΠΑΣΥ βρίσκεται υπό διαμόρφωση και μέχρι στιγμής έχουν οργανωθεί οι παρακάτω περιοδείες:

Στην ΚΕΡΚΥΡΑ, σήμερα στην Περίσια. Αύριο 4 Μάη στις Νυμφές, στο δήμο Φαιάκων. Στις 5/5 στο δήμο Αγίου Γεωργίου. Στις 6/5 στους Αργυράδες, στο δήμο Αχιλλείων.

Στην ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ σήμερα στο Χαλκιόπουλο. Αύριο σε Κατούνα, Καλύβια. Στις 6/5 στις Φυτείες. Στις 7/5 στην Κατοχή.

Στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ αύριο 4/5 σε Καστρίτσα, Βουνοπλαγιά. Στις 5/5 σε Μπάφρα, Καισάρεια, Ζωοδόχος. Στις 6/5 σε Πέραμα, Λογγάδες. Στις 7/5 σε Ελεούσα. Στις 8/5 σε Κατσικά. Στις 9/5 στην Πεδινή.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Συγκέντρωση στις 7 Μάη στους Γαργαλιάνους

Ανακοίνωση - κάλεσμα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας της ΠΑΣΥ

Ανοιχτό, πλατύ κάλεσμα στους αγρότες και τους αγωνιστές της υπαίθρου της Μεσσηνίας απευθύνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), για συστράτευση μαζί της με στόχο την ανασυγκρότηση και αναγέννηση του αγροτικού κινήματος, ώστε με καλύτερες προϋποθέσεις να αντιπαλέψει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Για το λόγο αυτό η Επιτροπή Πρωτοβουλίας καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 7 Μάη, στις 7 μ.μ., στους Γαργαλιάνους (στη βιβλιοθήκη) με θέμα: α) Την παρουσίαση των στόχων της ΠΑΣΥ, β) Συγκρότηση της Νομαρχιακής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και γ) Την οργάνωση της συμμετοχής στη διαδήλωση της Κέρκυρας. Στη συγκέντρωση θα παραβρεθεί το στέλεχος της ΠΑΣΥ, Βαγγέλης Μπούτας.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Πρωτοβουλίας της ΠΑΣΥ υπογραμμίζει πως «επειδή η κατάστασή μας επιδεινώνεται συνεχώς και ξεκληριζόμαστε, εξαιτίας της πολιτικής της ΚΑΠ, της ΕΕ, του ΠΟΕ και των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, επειδή οι αμαρτωλές ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ και οι εκπρόσωποί τους στο νομό μας στηρίζουν το ξεκλήρισμα και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις (παριστάνοντας καμιά φορά, για τα μάτια του κόσμου, τους "διαδηλωτές"), είναι απαραίτητο να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, να προβάλουμε την πρότασή μας για το πώς θα ζήσει ο κάμπος της Μεσσηνίας και να συγκροτήσουμε τον αγωνιστικό πόλο της αγροτιάς, ν' αποκτήσουμε τη δική μας φωνή, τη δική μας ηγεσία».

Για την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης της Τετάρτης και της συμμετοχής των αγροτών στο παναγροτικό συλλαλητήριο της Κέρκυρας, κλιμάκια της ΠΑΣΥ θα περιοδεύσουν στο Μεσσηνιακό κάμπο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο στις 7 μ.μ. στις περιοχές Πεταλίδι - Νερόμυλος - Δάρας, Πιλαλίστρα - Μαυρομάτι, Πυργάκι - Μουζάκι - Αμπελόφυτο. Την Κυριακή στις 7 μ.μ. στις περιοχές Χατζή - Πετρίτσι, Δήμος Χιλιοχωρίων, Γλυφάδα - Ικλαινα - Κορυφάσιο - Ρωμανού. Τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στα Φιλιατρά και στο Βλαχόπουλο και την Τρίτη στις 7 μ.μ. στους Γαργαλιάνους.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
«Απελευθέρωση» αγορών εκτός ΕΕ

Την περαπέρα απελευθέρωση των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα των υπηρεσιών, που προέρχονται κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες και συγκεκριμένα σε υπηρεσίες, όπως τηλεπικοινωνίες, τραπεζικές και χρηματοοικονομικές εργασίες, ασφάλειες, διανομή, κατασκευές, τουριστικές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες, αξιώνει τώρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) η ΕΕ. Η πρόταση, που γίνεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του λεγόμενου αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα, ισοδυναμεί, όπως με τον πλέον αυθαίρετο τρόπο ισχυρίζονται οι συντάκτες της, με ικανοποίηση αιτημάτων αναπτυσσόμενων χωρών που έχουν εξαγωγικά συμφέροντα στον τομέα των υπηρεσιών. Στην πραγματικότητα, το ...άνοιγμα αυτών των αγορών αποτελεί, για τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ, μια καλή ευκαιρία για παραπέρα ισχυροποίησή τους και σε νέες αγορές. Οπως, πάντως, ισχυρίζονται οι συντάκτες της πρότασης, στόχος τους είναι γενικότερα η ώθηση της εφαρμογής του παραπάνω προγράμματος κυρίως όσον αφορά δύο συνιστώσες: Το άνοιγμα των αγορών και την ενσωμάτωση των αναπτυσσόμενων χωρών στο παγκόσμιο εμπόριο, θέματα τα οποία θα απασχολήσουν και την υπουργική διάσκεψη του Κανκούν το Σεπτέμβρη του 2003, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2004.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
5ετή ομόλογα με δημόσια εγγραφή

Νέο κρατικό δάνειο, 5ετούς διάρκειας και ύψους 1,4 δισ. ευρώ, θα διατεθεί μέσω δημοπρασίας στους τραπεζίτες και τους άλλους ρεντιέρηδες του χρηματεμπορίου. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα διαθέσει τα ομόλογα αυτά και σε φυσικά πρόσωπα - αποταμιευτές με το επιτόκιο που θα προκύψει στη δημοπρασία και για ποσό μέχρι τα 10.000 ευρώ ανά αποταμιευτή. Οι τίτλοι αυτοί είναι αφορολόγητοι, εφόσον διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους (18 Απρίλη 2008). Η δημόσια εγγραφή θα γίνεται σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία από την ερχόμενη Δευτέρα 5 του Μάη μέχρι την Τετάρτη 7 Μάη και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη της δημόσιας εγγραφής.

Να σημειώσουμε ότι το επιτόκιο αντίστοιχων τίτλων σήμερα, χωρίς αυτό να είναι σε κάθε περίπτωση δεσμευτικό για τη νέα έκδοση, είναι περί το 3,3%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ