ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Σφίγγουν την αμερικανική μέγκενη γύρω από τη Β. Κορέα
  • Απαράδεκτες δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού
  • Η ΛΔ Κορέας επικρίνει τον ιμπεριαλιστικό ρόλο του Τόκιο με αφορμή ιαπωνο-αμερικανικά γυμνάσια

Για «εστία σοβαρής ανησυχίας στην περιοχή» μίλησε ο Κ. Σημίτης στη χτεσινή συνάντηση κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας, με «σοβαρές επιπτώσεις παγκοσμίως, υπό την έννοια της μη διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής»!

Eurokinissi

Για «εστία σοβαρής ανησυχίας στην περιοχή» μίλησε ο Κ. Σημίτης στη χτεσινή συνάντηση κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας, με «σοβαρές επιπτώσεις παγκοσμίως, υπό την έννοια της μη διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής»!
Κλιμακώνεται καθημερινά και με κάθε ευκαιρία η πίεση που ασκείται στη Βόρεια Κορέα με στόχο την ευθυγράμμιση της χώρας με τις ανάγκες της Ουάσιγκτον, για εδραίωση της κυριαρχίας της στην Ανατολική Ασία. Η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ και η Ιαπωνία, κατά τη χτεσινή συνάντησή τους σε επίπεδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, φρόντισαν να σφίξουν λίγο ακόμη τη μέγκενη στην οποία έχει τοποθετηθεί η Β. Κορέα, με δηλώσεις που δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να αλείφουν βούτυρο στο ψωμί των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, να δίνουν άλλοθι σε ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια εναντίον της.

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ, Κ. Σημίτης, περιέγραψε ως εξής τα συμφωνηθέντα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό για τη Β. Κορέα: «Αναγνωρίσαμε, είπε ο Κ. Σημίτης, ότι η τρέχουσα κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο δεν αποτελεί μόνο εστία σοβαρής ανησυχίας στην περιοχή, αλλά έχει και σοβαρές επιπτώσεις παγκοσμίως, υπό την έννοια της μη διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής. Εκφράσαμε ταυτοχρόνως την άποψη ότι αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί εντός πολυμερούς πλαισίου. Γι' αυτό και σημειώσαμε ότι ο πολιτικός διάλογος που έγινε προσφάτως στο Beijing μεταξύ των ΗΠΑ, της Β. Κορέας και της Κίνας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την «ατλαντική» του προσήλωση αναφορικά με το ζήτημα της Β. Κορέας, όταν στη συνέντευξη Τύπου ρωτήθηκε σχετικά με τις εξελίξεις και είπε, επί λέξει, τα ακόλουθα: «Η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο δεν αποτελεί μόνο εστία ανησυχίας για την περιοχή. Το κύριο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα έλεγα για ολόκληρο τον κόσμο είναι η δυνατή παραγωγή πυρηνικών όπλων και η μη εφαρμογή από μέρους της Β. Κορέας της Διεθνούς Συνθήκης για τη μη διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής. Αλλά και αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος ανησυχίας μας. Διότι, όπως ασφαλώς θα ενθυμείστε, προ πεντηκονταετίας υπήρχε πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο και ως εκ τούτου όταν υπάρχουν εντάσεις, πολιτικές προστριβές και ενέργειες μη συμβατές προς το Διεθνές Δίκαιο, τότε ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει και πάλι σύρραξη. Και δε θέλουμε συρράξεις. Θέλουμε ειρήνη. Θέλουμε την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Ετσι, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ιαπωνία, σε συντονισμό με άλλους εταίρους, θα συμπορευτούν για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Θέλουμε να συνεχιστούν οι συνομιλίες και, όπως ανέφερα προηγουμένως, θέλουμε επίσης μια πολυμερή συζήτηση. Μια πολυμερή συζήτηση, γιατί η ειρήνη είναι απαραίτητη, πράγμα που σημαίνει πως τα συμφέροντα όλων των χωρών στην περιοχή πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν».

Τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Κίνας - Ν. Κορέας

Εμφαση στην ανάγκη εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στην κρίση που ταλανίζει την Κορεατική Χερσόνησο έδωσαν χτες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους οι πρόεδροι Κίνας και Νότις Κορέας, Χου Ζιντάο και Ρο Μου - Γιουν.

Οσον αφορά στην (για πρώτη φορά από την ορκωμοσία του Νοτιοκορεάτη προέδρου τον περασμένο Φλεβάρη) επικοινωνία μεταξύ των ηγετών Κίνας - Ν. Κορέας, επισημάνθηκε η κοινή πεποίθηση αμφοτέρων των πλευρών για την ανάγκη καταβολής προσπαθειών προς την κατεύθυνση «εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στο βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα» στη βάση μιας «Κορεατικής Χερσονήσου ελεύθερης από πυρηνικά»...

Σύμφωνα δε με εκπρόσωπο του Νοτιοκορεάτη ηγέτη, ο πρόεδρος Ρο δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Κινέζο ομόλογό του για τον ενεργό ρόλο που έπαιξε η Κίνα όσον αφορά στην πραγματοποίηση των συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών και Βορειοκορεατών αξιωματούχων στο Πεκίνο την προπερασμένη βδομάδα. Και οι δύο ηγέτες, αναφέρθηκε πως χαρακτήρισαν τις συνομιλίες του Πεκίνου «χρήσιμες»...

Εξυπακούεται πως Σεούλ και Πεκίνο μ' αυτή τη λιτή ανακοίνωση υπογράμμισαν - για μία ακόμη φορά... - διακριτικά την έντονη διαφωνία τους με τα επεμβατικά σχέδια των ΗΠΑ και τα σενάρια «προληπτικών επιθέσεων ακριβείας» έναντι της ΛΔ Κορέας που επεξεργάζεται εδώ και πολύ καιρό το επιτελείο της κυβέρνησης του προέδρου Μπους...

Βέλη προς την Ιαπωνία

Την ίδια ώρα, η ηγεσία της ΛΔ Κορέας στρέφει τα επικριτικά της βέλη έναντι του Τόκιο, καταγγέλλοντας πως η διεξαγωγή πρόσφατων γυμνασίων ανεφοδιασμού καυσίμων μεταξύ ιαπωνικών και αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F-15» πάνω από το Σικόκου στις 21 Απρίλη δεν είναι «προθέρμανση» έναντι των προγραμματισμένων για τις αρχές Ιούνη κοινών ιαπωνο-αμερικανικών στρατιωτικών γυμνασίων, αλλά «δοκιμές πολέμου και ενίσχυσης του ιαπωνικού στρατιωτικού μηχανισμού».

Σύμφωνα με σχετικό χτεσινό δημοσίευμα της βορειοκορεατικής εφημερίδας «Ροντόνγκ Σινμούν», η εναέρια άσκηση αμερικανικών και ιαπωνικών αεροσκαφών της 21ης Απρίλη «αποσκοπεί στην αύξηση της μακροπρόθεσμης επιχειρησιακής ετοιμότητας των λεγόμενων ιαπωνικών δυνάμεων Αμυνας και εντάσσονται στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την ανά πάσα στιγμή πραγματοποίηση επιδρομών σε περιοχές και στόχους που βρίσκονται πολύ μακριά από το ιαπωνικό έδαφος». Ο αναλυτής της «Ροντόνγκ Σινμούν» προσθέτει πως «η εκτός των ιαπωνικών συνόρων ενίσχυση και επίδειξη των στρατιωτικών δυνάμεων του Τόκιο έχει ως πρώτο στόχο τη ΛΔ Κορέας». «Οσο περνά ο καιρός αυτό γίνεται ολοένα και πιο απροκάλυπτα στο πλαίσιο της πάντα της ιαπωνο-αμερικανικής «συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας», καταλήγει ο αναλυτής της βορειοκορεατικής εφημερίδας...

ΧΑΝΙΑ
Να μην επιτραπεί η παρουσία των δολοφόνων

Να μην επιτραπεί η αποβίβαση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων και η παρουσία εκπροσώπων από την Αγγλία και την Αυστραλία στις εκδηλώσεις που οργανώνονται για τη Μάχη της Κρήτης, ζητά από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Χανίων.

Τα παραπάνω ζητήματα έθεσε στο νομάρχη Χανίων κ. Κατσανεβάκη και στο βοηθό νομάρχη κ. Ροζάκη, ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ, Γιώργος Νταγκουνάκης.

Σε ό,τι αφορά στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης, ο Γιώργος Νταγκουνάκης τόνισε ότι η παρουσία εκπροσώπων της αγγλικής και αυστραλιανής κυβέρνησης θα αποτελέσει πρόκληση για το χανιώτικο λαό, βεβήλωση του αγώνα ενάντια στο χιτλεροφασισμό.

Οπως τονίζεται και στην ανακοίνωση, η παρουσία τους θα είναι αντίθετη με το παλλαϊκό αίσθημα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ, με την αλληλεγγύη στον ιρακινό λαό και την απαίτηση για αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, που εξέφρασαν οι Χανιώτες και οι Χανιώτισσες με τις μαζικές κινητοποιήσεις τους.

Τέλος, η ΝΑΣ καλεί το χανιώτικο λαό και τους μαζικούς φορείς να μη δεχτούν καμιά παρουσία των Αγγλοαυστραλών δολοφόνων. Να μη συμμετάσχουν σε συνδιοργανωμένες με αυτούς εκδηλώσεις, αποδοκιμάζοντας την παρουσία τους με κάθε τρόπο.

Να τιμήσουν τη Μάχη της Κρήτης, παίρνοντας δικές τους πρωτοβουλίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ