ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Χάθηκε εργάτης στα 42 του χρόνια

Είχε καεί πριν ενάμιση μήνα, έγινε γνωστό χτες με την ανακοίνωση του θανάτου του

Εχασε τη μάχη με το θάνατο ο εργάτης Βαγγέλης Βουρδάνος, 42 ετών, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, όπου νοσηλευόταν εδώ και ενάμιση μήνα, μετά το σοβαρό τραυματισμό του από εγκαύματα κατά τη διάρκεια εργασιών στη δεξαμενή των Ναυπηγείων Χαλκίδας.

Ο Βαγγέλης Βουρδάνος εργαζόταν σαν εφαρμοστής στα ναυπηγεία. Την Τρίτη 11 Μάρτη, του είχε ανατεθεί εργασία σε διπύθμενο της πλωτής δεξαμενής «Αυλίς». Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, όταν ο άτυχος εργάτης πήγε να ανοίξει την τάπα του δικτύου λαδιού, πετάχτηκε φωτιά και λάδι στο πρόσωπό του, ενώ πήρε φωτιά και η φόρμα του, με αποτέλεσμα να πάθει πολλά και σοβαρά εγκαύματα. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, προηγούμενα στο δίκτυο είχε γίνει από άλλο συνεργείο ηλεκτροσυγκόλληση, όπου εγκλωβίστηκαν φωτιά και αέρια στο δίκτυο και με το άνοιγμα της τάπας υπήρξε εκτόνωση.

ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Με τετράωρο και αφεντικό δουλέμπορα

Αυτός είναι ο δρόμος για την «κοινωνική Ευρώπη» που διαλαλούν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι σύμμαχοί της

Τετράωρη δουλιά, με απαγόρευση μάλιστα να δουλέψουν παραπάνω, με σύμβαση που δε θα ξεπερνά ποτέ τους 24 μήνες, με δουλέμπορους που θα αναλαμβάνουν επιχορηγούμενα προγράμματα για υπηρεσίες που ανήκουν καθαρά στο δημόσιο και για τις οποίες χρυσοπληρώνουν ήδη αρκετά οι φορολογούμενοι εργάτες.

Αυτό είναι το μέλλον που υπόσχεται σε χιλιάδες εργαζόμενους η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που έχει έτοιμο και αφορά στην εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο.

Ταυτόχρονα, δίνει ένα γερό χτύπημα στις συντάξεις καθώς με άλλο νομοσχέδιο τις αποσυνδέει από τους μισθούς. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ της «κοινωνικής Ευρώπης» απαντά στο αίτημα για συντάξεις που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 80% του μισθού.

Συνολικά η κυβέρνηση εμφανίζεται να προετοιμάζει ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, με στόχο μια πιο αποτελεσματική και ευέλικτη δημόσια διοίκηση για την εξυπηρέτηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι ρυθμίσεις για τη μερική απασχόληση και τις συντάξεις, σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα μέσω του νέου μισθολογίου - που λέγεται ότι θα εφαρμοστεί το 2004 - και την πολύχρονη πολιτική λιτότητας, είναι ένα μέρος των όσων επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τα οποία εντάσσονται στο αντιδημοσιοϋπαλληλικό σχέδιο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», το νομοσχέδιο για την αποσύνδεση των συντάξεων από τους μισθούς έχει ήδη περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου έχει κριθεί αντισυνταγματικό.

Ομηροι των εκάστοτε κυβερνήσεων και των δουλεμπόρων

Το νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση στο δημόσιο επιφυλάσσει τις πλέον άθλιες συνθήκες εργασίας για τους μερικά απασχολούμενος και, ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να τους χρησιμοποιήσει ως πολιορκητικό κριό για τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο και την προώθηση νέων αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών. Με το σύστημα της μερικής απασχόλησης δύο και τρεις άνεργοι θα μοιράζονται μια θέση εργασίας. Θα αποτελούν, δηλαδή, εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας, χωρίς δικαιώματα. Επίσης, οι μερικώς απασχολούμενοι θα κληθούν να προσφέρουν την εργασία τους κυρίως σε κοινωνικές υπηρεσίες, των οποίων τις δαπάνες σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων στο δημόσιο θα φτάσει, «σε πρώτη φάση, σε 50.000 και πλέον άτομα». Ο χρόνος που η κυβέρνηση διοχετεύει αυτές τις πληροφορίες μέσω εξαγγελιών ή μέσω επαναλαμβανόμενων δημοσιευμάτων είναι φανερό ότι εξυπηρετεί και τις τρέχουσες ψηφοθηρικές προεκλογικές προετοιμασίες της.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «η σύμβαση που θα καθορίζει τους όρους μερικής απασχόλησης θα είναι αυτοτελής και μη επιδεχόμενη ερμηνείες ή καλλιέργεια προσδοκιών για μονιμοποιήσεις».

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, όπως αναφέρεται σε προηγούμενα δημοσιεύματα του Τύπου, η πρόσληψη δε θα γίνεται μέσω ΑΣΕΠ αλλά μέσω «εταιριών» ή μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την ανάγκη του άνεργου για εργασία διαμορφώνοντας ταπεινωτικούς και εκβιαστικούς, σε βάρος του, όρους, καθιστώντας τον αναλώσιμο αντικείμενο πολλαπλής εκμετάλλευσης. Αλλωστε, όπως καταδεικνύει η μέχρι τώρα κυβερνητική πρακτική, τα κριτήρια της πρόσληψης θα κινούνται στη λογική της ημετεροκρατίας και των ρουσφετολογικών πελατειακών σχέσεων με αντάλλαγμα την ψήφο των εργαζομένων και την υποταγή τους στην κυβερνητική πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα κι αυτοί οι προσχηματικοί διαγωνισμοί για το δημόσιο επί της ουσίας καταργούνται αφού την κάθε πρόσληψη θα την κάνει «κοιτάζοντας στα δόντια» τους ανέργους η εκάστοτε ιδιωτική εταιρία (πρόκειται για τους σύγχρονους δουλέμπορους) που αναλαμβάνει κάποιο από τα προγράμματα του δημοσίου.

Μέσω της μερικής απασχόλησης θα υπάρχει μια διαρκής ανακύκλωση εργαζομένων και ανέργων. Η κυβέρνηση θα εμφανίζει μια πλασματική μείωση της ανεργίας και, ταυτόχρονα, επιχειρεί να αμβλύνει τις οξυμένες κοινωνικές αντιδράσεις, μετατρέποντας τους άνεργους, μαζί και τους εργαζόμενους, σε ημιάνεργους που θα φυτοζωούν.

Οι μερικώς απασχολούμενοι θα χρησιμοποιούνται και ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, θα γίνουν το όχημα για να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες της γενίκευσης των ιδιωτικοποιήσεων στο δημόσιο καθώς και της σύνδεσης του μισθού με τη λεγόμενη παραγωγικότητα-αξιολόγηση-χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, θα αποτελέσουν το Δούρειο Ιππο για τη χαριστική βολή κατά της κατακτημένης με αγώνες μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αφού η κάθε θέση μονίμου υπαλλήλου που θα κενώνεται θα μπαίνει στη λίστα των μερικώς απασχολούμενων.

Εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα

Με το δεύτερο νομοσχέδιο προωθείται η αποσύνδεση των συντάξεων από το μισθό και, ταυτόχρονα, αποθεώνεται η κυβερνητική αυθαιρεσία σε βάρος των συνταξιούχων, καθώς το ύψος των συντάξεων θα ορίζεται με υπουργικές αποφάσεις. Ετσι, όχι μόνο χτυπιέται παραπέρα το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων αλλά και η ίδια τους η συνείδηση μέσω των εκβιασμών που θα μπορεί να ασκεί η εκάστοτε κυβέρνηση για την υποκλοπή των ψήφων τους σε προεκλογικές, κύρια, περιόδους.

Η καθήλωση ακόμα και η μείωση των συντάξεων θα εξαναγκάζει τον εργαζόμενο να παραμένει στην ενεργό υπηρεσία μέχρι τα βαθιά γεράματα για να αποφύγει την αυθαιρεσία της κυβέρνησης, και έτσι και με τη «θέλησή» του θα καταργηθεί, ουσιαστικά, το δικαίωμά του στη σύνταξη.

Ολα τα παραπάνω, μαζί με την προωθούμενη σύνδεση του μισθού με τη λεγόμενη παραγωγικότητα-χειραγώγηση των εργαζομένων, τη μη καταβολή καμιάς εισοδηματικής πολιτικής φέτος και των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος, που αυθαίρετα περιέκοψε για πολλά χρόνια η κυβέρνηση από τον ένα σύζυγο, κάνουν την κατάσταση των εργαζομένων στο δημόσιο αφόρητη.

Επείγει η ρήξη μ' αυτήν την πολιτική

Ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, αναφερόμενος στα ζητήματα της μερικής απασχόλησης και των συντάξεων, τονίζει: «Πρόκειται για σοβαρές ανατροπές, που, λειτουργώντας ως πιλότος στο Δημόσιο, θα θίξουν σταδιακά όλη την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους. Οι ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ γι' αυτές τις ανατροπές είναι τεράστιες, γιατί συνέπραξε με την κυβέρνηση, μέσα από τους διαβόητους κοινωνικούς διαλόγους και νομιμοποίησε τους αντιεργασιακούς και αντιασφαλιστικούς νόμους της, που συνέχειά τους αποτελούν αυτά τα νέα αντιδημοσιοϋπαλληλικά νομοσχέδια.

Απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, τώρα πια είναι η ώρα να εγκαταλείψουν μαζικά όλοι οι εργαζόμενοι αυτή τη συνένοχη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και όλα τα άλλα κόμματα που συμφωνούν στην αντεργατική, αντιλαϊκή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωση του κεφαλαίου. Εκείνο που επείγει είναι η άμεση αντεπίθεση των εργαζομένων στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, που, όσο μένει στο απυρόβλητο, γεννά και οξύνει τέτοιες αντεργατικές επιθέσεις. Εκείνο που προέχει σήμερα, είναι η σύγκρουση μ' αυτήν την πολιτική και με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές και πολιτικές ηγεσίες, που άμεσα ή έμμεσα τη στηρίζουν. Αυτήν την αναγκαία σήμερα ρήξη και σύγκρουση μπορούμε να την κάνουμε πράξη, μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που ξεδιπλώνει μια σειρά δυναμικών και αποφασιστικών ελπιδοφόρων αγώνων».

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2003
Αγνωστο πότε θα δοθούν τα ψίχουλα

Σε ψυχρό ντους υποβάλει η κυβέρνηση τους εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλους του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους, καθώς διανύουμε ήδη το α΄ 10ήμερο του Μάη και οι γλίσχρες αυξήσεις σε μισθούς (2,5%) και συντάξεις (4%) δεν έχουν δοθεί ακόμη...

Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει να ενσωματώσει το σχετικό νόμο για τις αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όμως, κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Ελεγκτικό Συνέδριο που το εξέτασε - συγκεκριμένα κρίθηκε αντισυνταγματικό το άρθρο που προβλέπει ότι αποσυνδέονται οι συντάξεις από τις συντάξιμες αποδοχές των εν ενεργεία υπαλλήλων - με αποτέλεσμα, να αναβληθεί και πάλι η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής για το 2003.

Μ' ένα σμπάρο στοχεύουν πολλά τρυγόνια

Η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ) σε ανακοίνωσή της για την προώθηση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, επισημαίνει: «Η κυβέρνηση "μ' έναν σμπάρο" στοχεύει σε πολλά "τρυγόνια", μικροκομματικά και πολιτικά. Πάνω απ' όλα όμως, μ' αυτόν το "σμπάρο" του νομοσχεδίου αποβλέπει να προωθήσει το μεγαλύτερο μέρος των αντιδημοσιοϋπαλληλικών αναδιαρθρώσεων του αντιδραστικού αντιλαϊκού σχεδίου της "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" για να κάνει τη δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματική στην προώθηση των γενικότερων αντιλαϊκών κοινωνικοοικονομικών αναδιαρθρώσεων για χάρη της περιβόητης ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, για να κάνει τη δημόσια διοίκηση πιο προσαρμοστική στη βάρβαρη Ευρωενωσιακή πολιτική, στη διαβόητη παγκοσμιοποίηση και τη νέα τάξη πραγμάτων της ασυδοσίας του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ