ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο κομμουνιστής Μιλτιάδης Πελώνης

Ο Μιλτιάδης Πελώνης, αυτή η ηρωική μορφή της πατρίδας και του λαού μας, το λαμπρό παράδειγμα κομμουνιστή, από χτες τα ξημερώματα δεν είναι πια μαζί μας. Ο «Οδυσσέας» του αγώνα και της Αντίστασης, ο άνθρωπος που επί 61 ολόκληρα χρόνια αφιέρωσε, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, τη ζωή του στον όμορφο αγώνα για μια ανθρώπινη σοσιαλιστική κοινωνία, «έφυγε», αφήνοντας πίσω του μια πλούσια παρακαταθήκη, ακριβή κληρονομιά για τις νεότερες γενιές. Η αγάπη για το Κόμμα του ήταν τόση, ώστε το 1993 δώρισε στο ΚΚΕ ολόκληρη την περιουσία του. Ενώ το 1997 για τη συνολική προσφορά του στο Κόμμα και το λαό μας τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση.

Η κηδεία του συντρόφου έγινε χτες το απόγευμα, στη γενέτειρά του το Μαυρομάτι Θηβών. Στο τελευταίο του ταξίδι τον συνόδευσαν στενοί συγγενείς, σύντροφοι και συναγωνιστές του, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Βαγγέλης Ξένος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Μιχάλης Φιορεντής μέλος του Γραφείου Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ.

Ολόκληρη η διαδρομή του συντρόφου είναι γραμμένη με φωτεινά γράμματα στην ιστορία του τόπου μας. Είκοσι εννιά χρόνια, έζησε μέσα σε φυλακές, εξορίες, στην παρανομία και βασανιστήρια. Τρεις φορές καταδικάστηκε σε θάνατο.

Γεννήθηκε το 1912 στο Μαυρομάτι της Θήβας από αγροτική οικογένεια. Μπαίνει από νωρίς στον αγώνα, επηρεασμένος καθοριστικά, από όσα έμαθε από τους μεγαλύτερους αδελφούς του για τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα ιδανικά των συγκλονιστικών γεγονότων της Ρωσικής Επανάστασης.

Το 1933 υπηρετεί τη θητεία του και το 1940 βρίσκεται στο Καλπάκι, να πολεμά μέχρι την κατάρρευση του Μετώπου. Φτάνει στο χωριό του, συγκεντρώνει όπλα και οργανώνει την Αντίσταση.

Το 1942 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Το 1947, μετά από προδοσία, συλλαμβάνεται και το 1948 καταδικάζεται στην ποινή του θανάτου. Στην Αθήνα ξαναδικάζεται και καταδικάζεται δις εις θάνατον. Ακολουθεί για τον σύντροφο Μίλτο ένας Γολγοθάς. Χαλκίδα, Αβέρωφ, Ιτζεδίν, και ξανά Χαλκίδα και μετά Θήβα και πάλι Αίγινα και από εκεί στα Γιούρα, και ξανά Αβέρωφ, μετά Κέρκυρα και πάλι Αίγινα, ξανά στα Γιούρα και στη Λέρο.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Πόλης της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ, «μετά τη μεταπολίτευση διατέλεσε Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Ρέντη και σε άλλα καθήκοντα που το Κόμμα του ανέθεσε.

Δίπλα στον σ. Μίλτο μεγάλωσαν οι νεότερες γενιές των Πειραιωτών κομμουνιστών, που σήμερα συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο που χάραξαν μεγάλες και ηρωικές μορφές της πόλης μας.

Μέχρι τις τελευταίες του στιγμές παρακολουθούσε τις εξελίξεις, ενδιαφερόταν για τις θέσεις του ΚΚΕ, έδινε συμβουλές στους συντρόφους του και τους προέτρεπε για την οργάνωση νέων αγώνων».

«Είμαστε κληρονόμοι σου»

Ο Μ. Φιορεντής αποχαιρετώντας τον «Οδυσσέα» είπε: «Αποχωριζόμαστε τον σύντροφο, τον εργάτη, τον κομμουνιστή, τον επαναστάτη, έναν πραγματικά μεγάλο άνθρωπο, άλλη μια ηρωική μορφή της πατρίδας και του λαού μας. Είμαστε κληρονόμοι σου, σύντροφε Μίλτο. Ετσι νιώθουμε. Παραλαμβάνουμε από σένα το παράδειγμα, το ήθος, την αγωνιστικότητα, την αυταπάρνηση, την ταπεινοφροσύνη, την πίστη στο Κόμμα και στις ιδέες του, την αισιοδοξία για το μέλλον».

«Για πολλούς από εμάς - πρόσθεσε - τέτοιες ανθρώπινες διαδρομές, τέτοιες ανθρώπινες παρουσίες, έχουν ασύλληπτο μέγεθος, ανυπολόγιστη αξία, παραμένουν άφθαρτες στο πέρασμα του χρόνου. Σε αυτά τα βήματα συνεχίζουμε. Για την ενότητα όλων των ανθρώπων του μόχθου και του ιδρώτα, για την ανάπτυξη των αγώνων της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των μικρομεσαίων της πόλης και της υπαίθρου, που μεσ' από το Λαϊκό Μέτωπο θα αποτινάξουν τα δεσμά της καταπίεσης».

«Αντικρίζουμε με δέος το παράδειγμα και τη στάση ζωής σου, που μέσα από αυτήν μας προτρέπεις: "Σύντροφοί μου, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, τώρα ξέρετε καλά το δρόμο. Πατήστε στα βήματα του Κολοκοτρώνη, της Ηλέκτρας, του Πλουμπίδη, του Σουκατζίδη, του Μπελογιάννη! Αυτό έκανα και γω! Συνεχίστε"»!

«Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, σ. Μίλτο. Αυτή την υπόσχεση σου δίνουμε».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαβουλεύσεις...

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τη μερική άρση της απαγόρευσης στη διακίνηση από και προς τα Κατεχόμενα συζητήθηκαν σε συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου με τους αρχηγούς των κομμάτων. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν ενόψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα την ερχόμενη Παρασκευή και των εξαγγελιών, στις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προβεί, για άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου και μερική απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Χθες το πρωί, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και αργότερα με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη. Το απόγευμα δέχτηκε τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους και τον πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες και δε βολιδοσκοπήθηκε για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό τη διοίκηση, είτε των Ηνωμένων Εθνών, είτε βρετανικού οίκου.

Στο μεταξύ, αντίθεση στην επανέναρξη των συνομιλιών, αυτή την ώρα και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, για επίλυση του Κυπριακού, διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της ψευδοκυβέρνησης και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερτάρ Ντενκτάς. Ο υιός Ντενκτάς σημείωσε ότι πρέπει να αφεθεί ο κόσμος να συνεχίσει τις επισκέψεις, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη διακίνηση, όπως η ασφάλιση των οχημάτων και ακολούθως να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες δεν πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά απευθείας μεταξύ των δύο ηγετών.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα επιστροφής της Αμμοχώστου, κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο, είπε ότι δε γνωρίζει οτιδήποτε. Είναι μόνο δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο Αλβάρο ντε Σότο

«Ενθαρρυντική και συγκινητική», χαρακτήρισε τη νέα κατάσταση στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο ντε Σότο, επισημαίνοντας ότι το άνοιγμα διόδων ανάμεσα στις δυο πλευρές «είναι ένα σωστό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά «δεν αποτελεί λύση του Κυπριακού» και δε δίνει τελική διευθέτηση στις τέσσερις βασικές πτυχές του προβλήματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις καθηγητών, φοιτητών, δημοσιογράφων και διπλωματών, αλλά και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπενθύμισε τη θέση του Κόφι Ανάν ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα αναλάβουν πρωτοβουλία μόνο αν υπάρξει «συγκεκριμένη πολιτική βούληση» απ' όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (δυο κοινότητες, Αγκυρα και Αθήνα).

Ο κ. Ντε Σότο αναφέρθηκε στη φιλοσοφία σύνταξης του «σχεδίου Ανάν» και επιχείρησε να δικαιολογήσει το «ισορροπημένο περιεχόμενό» του, ενώ δε θέλησε να απαντήσει ευθέως στο αν υπάρχουν αποκλίσεις από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε, σε ελεύθερη μετάφραση, «ανώμαλη την Κύπρο», υπό την έννοια της πολυπλοκότητας του προβλήματος, τόσο από ιστορικής, όσο και από πολιτικής σκοπιάς.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά για τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τους Θέμο Στοφορόπουλο πρώην πρέσβη, Δημήτρη Δήμου αντιστράτηγο ε.α., επίτιμο αρχηγό στρατιάς Α/ΓΕΕΦ και Κώστα Αλυσσανδράκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.
  • Στις 22.00 «Αντιθέσεις». Ο Ανδρέας Θερμός συζητά με τους καλεσμένους του με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Σύνοδος Υπουργών Γεωργίας στην Κέρκυρα».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ