Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαβουλεύσεις...

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τη μερική άρση της απαγόρευσης στη διακίνηση από και προς τα Κατεχόμενα συζητήθηκαν σε συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου με τους αρχηγούς των κομμάτων. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν ενόψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα την ερχόμενη Παρασκευή και των εξαγγελιών, στις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προβεί, για άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου και μερική απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Χθες το πρωί, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και αργότερα με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη. Το απόγευμα δέχτηκε τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους και τον πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες και δε βολιδοσκοπήθηκε για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό τη διοίκηση, είτε των Ηνωμένων Εθνών, είτε βρετανικού οίκου.

Στο μεταξύ, αντίθεση στην επανέναρξη των συνομιλιών, αυτή την ώρα και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, για επίλυση του Κυπριακού, διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της ψευδοκυβέρνησης και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερτάρ Ντενκτάς. Ο υιός Ντενκτάς σημείωσε ότι πρέπει να αφεθεί ο κόσμος να συνεχίσει τις επισκέψεις, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη διακίνηση, όπως η ασφάλιση των οχημάτων και ακολούθως να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες δεν πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά απευθείας μεταξύ των δύο ηγετών.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα επιστροφής της Αμμοχώστου, κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο, είπε ότι δε γνωρίζει οτιδήποτε. Είναι μόνο δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο Αλβάρο ντε Σότο

«Ενθαρρυντική και συγκινητική», χαρακτήρισε τη νέα κατάσταση στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο ντε Σότο, επισημαίνοντας ότι το άνοιγμα διόδων ανάμεσα στις δυο πλευρές «είναι ένα σωστό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά «δεν αποτελεί λύση του Κυπριακού» και δε δίνει τελική διευθέτηση στις τέσσερις βασικές πτυχές του προβλήματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις καθηγητών, φοιτητών, δημοσιογράφων και διπλωματών, αλλά και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπενθύμισε τη θέση του Κόφι Ανάν ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα αναλάβουν πρωτοβουλία μόνο αν υπάρξει «συγκεκριμένη πολιτική βούληση» απ' όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (δυο κοινότητες, Αγκυρα και Αθήνα).

Ο κ. Ντε Σότο αναφέρθηκε στη φιλοσοφία σύνταξης του «σχεδίου Ανάν» και επιχείρησε να δικαιολογήσει το «ισορροπημένο περιεχόμενό» του, ενώ δε θέλησε να απαντήσει ευθέως στο αν υπάρχουν αποκλίσεις από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε, σε ελεύθερη μετάφραση, «ανώμαλη την Κύπρο», υπό την έννοια της πολυπλοκότητας του προβλήματος, τόσο από ιστορικής, όσο και από πολιτικής σκοπιάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συσκέψεις για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο(2003-02-20 00:00:00.0)
Προσπαθεί να «σπρώξει» ο Κόφι Ανάν(2002-05-08 00:00:00.0)
Στο τραπέζι χωρίς όρους και προϋποθέσεις(2001-12-05 00:00:00.0)
Δεν είναι ευοίωνες οι προοπτικές(2001-08-30 00:00:00.0)
«Νέο συνεταιρισμό» θέλει ο Ντενκτάς(2000-11-07 00:00:00.0)
Σήμερα η απάντηση στις ιδέες ντε Σότο(2000-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ