Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εθνική και πανευρωπαϊκή πάλη ενάντια στην ΕΕ

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους λαούς ότι η ΕΕ ήταν το εργαλείο για την υπερεκμετάλλευση των λαών και το άνοιγμα των αγορών», ανέφερε η Ελσα Γκάλι, από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Δανίας. Σημείωσε την εναντίωση του κόμματός της στην παράδοση της εθνικής κυριαρχίας σε ένα υπερεθνικό κράτος και ανέφερε πως για το ΚΚ στη Δανία και για το λαϊκό κίνημα ενάντια στην ΕΕ, είναι καθήκον να ενημερώσουν το λαό για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που έρχεται να κάνει ακόμη πιο αντιδραστική την ΕΕ.

Μίλησε ακόμη για το χτύπημα των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη Δανία, που όπως είπε περνά μέσα από το χτύπημα των ατομικών. Ενημέρωσε πως στη Δανία η κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο για την απαγόρευση των απεργιών αλληλεγγύης. Και την ίδια ώρα το καθήκον της εναντίωσης των συνδικάτων έχει αναληφθεί από προοδευτικές δυνάμεις του λαϊκού κινήματος. «Είναι ανάγκη να δυναμώσουμε τον αγώνα σε εθνικό επίπεδο, παράλληλα με την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης στους λαούς και την κοινή συντονισμένη δράση ενάντια σ' αυτή την Ενωση. Ετσι μπορούμε να πάμε τους αγώνες μας σε υψηλότερο επίπεδο».

Ο Ρίτσαρντ Μέιμπιν, αναφέρθηκε στους άμεσους στόχους που παλεύει το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας. «Παλεύουμε να αποτρέψουμε την ένταξη της Βρετανίας στη νομισματική ένωση και να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση μιας πλατιάς συμμαχίας με το σκοπό αυτό. Θα κινητοποιηθούμε επίσης για την καλύτερη κατανόηση του αντιδραστικού προγράμματος της ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντας το νέο Σύνταγμα της ΕΕ με στόχο την ανάπτυξη μιας ευρύτερης δημοκρατικής αντίστασης μέσα στην ίδια την ΕΕ».

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ιμπεριαλιστικές σχέσεις μεταξύ Βρετανίας - ΗΠΑ και Βρετανίας - Ευρώπης. Ανέφερε ότι οι λαοί δεν έχουν κανένα λόγο να μπουν στο δίλημμα να επιλέξουν να ταχθούν με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστή, ΗΠΑ ή ΕΕ. Επίσης αναφέρθηκε στο σχέδιο για το νέο Σύνταγμα της ΕΕ: «Θα είναι ακόμη ένα βήμα πίσω για τη δημοκρατία στην Ευρώπη και ένα τεράστιο βήμα μπροστά για το αντιδημοκρατικό μονοπωλιακό καπιταλιστικό ευρωπαϊκό υπερκράτος». Και κατέληξε λέγοντας πως είναι ανάγκη να υπάρξει αφύπνιση των λαών ώστε να διεκδικήσουν να αποφασίσουν οι ίδιοι για το Σύνταγμα μέσα από δημοψηφίσματα και να μην αφήσουν τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν γι' αυτούς».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η παρέμβαση του Νίκου Μπάζγκα, από την Ενωση Ρουμάνων Σοσιαλιστών. Παραβρέθηκαν επίσης η Καρίνα Ρορ, εκπρόσωπος του Λαϊκού Κινήματος ενάντια στην ΕΕ, από τη Δανία και ο Κρίστακ Μόσκο από το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ