Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε απολογία για τη διαπλοκή

Σε θέση «απολογούμενου» για το ζήτημα της διαπλοκής βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις του πρώην διευθυντή του «Ελεύθερου Τύπου» Γ. Κύρτσου. Η Ρηγίλλης επιλέγει την τακτική της «επιδεικτικής αδιαφορίας» και σιωπής απέναντι στις καταγγελίες του Γ. Κύρτσου, ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί να εκμεταλλευτεί τη σκανδαλολογία για τα «χρηματιστηριακά παιχνίδια» κυβερνητικών στελεχών.

Ο Γ. Κύρτσος στο βιβλίο του που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες υποστηρίζει ότι η ηγεσία της ΝΔ «ποδηγετείται» και εκφράζει κυρίως τα συμφέροντα του Βαρδή Βαρδινογιάννη. «Εγώ πιστεύω ότι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έπαιξε μεγάλο ρόλο και στον έλεγχο της εσωτερικής κατάστασης της ΝΔ, και στη διαμόρφωση της επικοινωνιακής κυρίως, αλλά και της γενικότερης πολιτικής της γραμμής, κι έπαιξε και ρόλο στην εκπαραθύρωσή μου αν θες από τον "Ελεύθερο Τύπο"», δήλωσε χτες (στο «Φλας») ο Γ. Κύρτσος. Επικαλείται γι' αυτό τη στάση που κράτησε η ηγεσία της ΝΔ στην υπόθεση της εισαγωγής στο χρηματιστήριο της «Μότορ Οιλ»: «Η ΝΔ μιλάει για χρηματιστηριακά σκάνδαλα και δεν είπε λέξη για την εισαγωγή της "Motor Oil" στο χρηματιστήριο με 25% εγγραφή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι τράπεζες που διαχειρίζονταν την εγγραφή κάλυψαν το υπόλοιπο 75% με συντονισμό της Εθνικής Τράπεζας που είναι κρατικών συμφερόντων». Επίσης ανέφερε ότι «συνήθως ο Καραμανλής καταγγέλλει τις εξωχώριες εταιρίες, δηλαδή τους ισχυρούς επιχειρηματίες που έχουν παρουσία στα ΜΜΕ και κρύβονται πίσω από εξωχώριες εταιρίες. Καταγγέλλει όμως γενικά, ποτέ ειδικά, ενώ σε άλλες καταγγελίες είναι πολύ συγκεκριμένος». Γιατί το κάνει αυτό, αναρωτήθηκε, για να δώσει την απάντηση: «Διότι ο βασικός που κρύβει την παρουσία του στα ΜΜΕ πίσω από εξωχώριες εταιρίες είναι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, επομένως είναι στρατηγικός σύμμαχος του Καραμανλή και η κριτική του Καραμανλή περιορίζεται αυτόματα από αυτό το γεγονός».

Ο Κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να «αγνοήσει» τις καταγγελίες Κύρτσου και έχει δώσει μάλιστα εντολές στους βουλευτές να μη σχολιάζουν το θέμα στα ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να μην προσδώσουν εγκυρότητα στο βιβλίο και το αναδείξουν σε πολιτικό γεγονός.

Οσον αφορά την τακτική απέναντι στις συνεχιζόμενες «αποκαλύψεις» της «Αυριανής» για κυβερνητικά στελέχη, η Ρηγίλλης εστιάζει την αντίδρασή της στο να... υποχρεώσει την κυβέρνηση να φέρει το σκάνδαλο της Σοφοκλέους στη Βουλή...

Ο Κ. Καραμανλής, από τις Βρυξέλλες που βρίσκεται για τη συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προτίμησε να αναφερθεί στις προτεραιότητες της ΕΕ μετά την πρόσφατη διεύρυνσή της. Ως τέτοιες ανέφερε την ανάγκη να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα «η Ευρώπη της συνοχής και της αλληλεγγύης», να γίνει πιο αποτελεσματική μέσα από το ευρω-Σύνταγμα και τέλος «να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας». Κάθε πρωτοβουλία, πρόσθεσε, προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετική, αλλά επισήμανε ότι «η Ελλάδα πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, μια και είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να απειλείται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ