Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Υπέρβαση του καπιταλισμού με... «ευρωστρατό» και «διεύρυνση»

Με την ψήφιση των θέσεων για το προγραμματικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 30 Μάη - 1 Ιούνη, έληξαν το προηγούμενο Σάββατο το μεσημέρι, οι εργασίες της συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ.

Με πλειοψηφία, αλλά όχι καθολική αποδοχή από τα μέλη της ΚΠΕ, ψηφίστηκαν οι θέσεις για το προγραμματικό συνέδριο που παρουσίασε η επιτροπή θέσεων, οι οποίες μαζί με άλλα τέσσερα κείμενα που κατατέθηκαν από μέλη της ΚΠΕ, αποφασίστηκε να δοθούν στις οργανώσεις βάσης καθώς και «στις πολιτικές συνιστώσες του χώρου Διαλόγου της Αριστεράς και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ».

Στις θέσεις που παρουσίασαν τα μέλη της επιτροπής θέσεων του ΣΥΝ, αναφέρεται ότι «ο ρόλος της Αριστεράς, όπως αυτός διαμορφώνεται σήμερα, είναι η αντίσταση στον υπαρκτό καπιταλισμό κυρίως μέσα από τα κινήματα και το Κοινωνικό Φόρουμ», με στόχο «ένα σχέδιο για την υπέρβαση του καπιταλισμού». Την ίδια στιγμή που οι συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις καταγράφηκαν και παρουσιάστηκαν στη σύνοδο της ΚΠΕ, οι πάγιες πολιτικές θέσεις του ΣΥΝ για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και την ευρωπαϊκή Αριστερά, φανέρωναν τις πραγματικές στρατηγικές επιλογές του ΣΥΝ. Στα κείμενα, ήταν ξεκάθαρες οι θέσεις του ΣΥΝ υπέρ της διεύρυνσης της Ευρώπης του κεφαλαίου, της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ και της συγκρότησης του «ευρωστρατού»... Θέσεις, για τις οποίες εκφράστηκαν και έντονες διαφωνίες από μέλη της ΚΠΕ τις δυο μέρες της συνόδου.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από την παρουσίαση των κειμένων από την επιτροπή θέσεων, υπήρξαν και άλλα κείμενα τα οποία κατατέθηκαν για συζήτηση. Ετσι κείμενο με τον τίτλο: «Με τη δύναμη της Ανανέωσης», κατέθεσαν οι Θ. Μαργαρίτης, Στ. Μπαγεώργος και Δ. Χατζησωκράτης, ο τελευταίος έκανε και την παρουσίασή του, εκφράζοντας και τη διαφωνία του με το σχέδιο της απόφασης. Παράλληλα, από το «Κοκκινοπράσινο Δίκτυο», ο Χρ. Παπαδόπουλος παρουσίασε κείμενο με τίτλο: «Μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή, της Αριστεράς και των κινημάτων». Κείμενο με το οποίο εκφράζει τις διαφωνίες του με επιλογές του ΣΥΝ (συνθήκη Μάαστιρχτ, διεύρυνση της ΕΕ, ευρωστρατός), κατέθεσε και ο Δ. Σουλιώτης. Τέλος, πρόταση προς την επιτροπή προγράμματος κατέθεσε και το Εργατικό Τμήμα του ΣΥΝ.

Εντονη συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια της συνόδου της ΚΠΕ και για την αλλαγή του τίτλου του ΣΥΝ, με την προσθήκη της λέξης «οικολογίας», μετά από πρόταση που κατέθεσαν μέλη της «Πράσινης Αριστεράς». Πάντως, η τελική απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα, αναμένεται να καταληχθεί κατά τη διάρκεια του προγραμματικού συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ