Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις 18 Μάη η 20ή Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης

Διακήρυξη της ΕΕΔΥΕ, των Επιτροπών Ειρήνης Πελοποννήσου και της ΝΔΕ

Από την περσινή Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης
Από την περσινή Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης
Με τη δημοσιοποίηση της διακήρυξης της ΕΕΔΥΕ, των Επιτροπών Ειρήνης Πελοποννήσου και της ΝΔΕ για την 20ή Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μάη στις 5 μ.μ. στην Κερασίτσα (γενέτειρα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη), ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης Πελοποννήσου, το περασμένο Σάββατο στην Τρίπολη.

Κοινή εκτίμηση όλων των εκπροσώπων των Επιτροπών Ειρήνης Πελοποννήσου που συμμετείχαν στη σύσκεψη - παραβρέθηκαν, ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρης Πετρόπουλος και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Βαγγέλης Καζάν - ήταν η ανάγκη ενίσχυσης της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού και της νεολαίας. Με κεντρικό σύνθημα «Δεν εφησυχάζουμε, ο πόλεμος στο Ιράκ δεν τελείωσε. Οι κατακτητές συνεχίζουν να δολοφονούν και ετοιμάζουν νέες επεμβάσεις εναντίον των λαών», υποσχέθηκαν πως τα μέλη και οι φίλοι της ΕΕΔΥΕ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για μια μεγάλη πορεία, αντάξια της μεγάλης προσωπικότητας του Γρ. Λαμπράκη - πρώτου αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ - που φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη δολοφονία του.

Ο Βαγγέλης Γούργαρης, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδίας, αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από την 20ή Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, σημειώνοντας πως οι επιθέσεις που δέχεται η ΕΕΔΥΕ πηγάζουν από τον αντιιμπεριαλιστικό - αντικυβερνητικό χαρακτήρα της εκδήλωσης. Να σημειώσουμε πως οι βρώμικες επιθέσεις που δέχεται η ΕΕΔΥΕ έχουν ως πρώτο «βιολί» το νεόκοπο δήμαρχο Τεγέας Δημήτρη Βόσνο, ο οποίος στην προσπάθειά του να αμβλύνει τα αντιιμπεριαλιστικά - αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά της φετινής πορείας, ζήτησε για λογαριασμό του δήμου πέρα από τις πάγια συμφωνημένες εκδηλώσεις να αφαιρέσει από την ΕΕΔΥΕ τη διοργάνωση της πορείας ειρήνης. Στην προσπάθειά του να εκβιάσει ουσιαστικά την ΕΕΔΥΕ, πέρα από τη συσκότιση της αλήθειας στην οποία πρωταγωνίστησε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, δε δίστασε να προχωρήσει - διαπιστώνοντας πως η αρχική του σκέψη ναυάγησε - σε αντισυγκέντρωση την ίδια μέρα, την ίδια ώρα, στον ίδιο τόπο(!!!), θυμίζοντας πρακτικές και μεθοδεύσεις μαύρων δεκαετιών. Μετά από αυτή την εξέλιξη η ΕΕΔΥΕ αποφάσισε να μεταθέσει την ημερομηνία κατά μια εβδομάδα ώστε να αποφευχθούν προβοκάτσιες και να προστατευτεί ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της πορείας.

«Εξω η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους»

Με αυτό το σύνθημα η ΕΕΔΥΕ στη διακήρυξή της σημειώνει: «Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Οι τραγικές εξελίξεις στον κόσμο, που πηγάζουν από την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού σε όλες τις πτυχές, στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, ο βρώμικος πόλεμος των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, αποδείχνουν ότι οι αγώνες του Λαμπράκη, του Πέτρουλα, του Νικηφορίδη, του Μπελογιάννη και τόσων άλλων αγωνιστών δεν πήγαν χαμένοι. Στα βήματά τους σήμερα βαδίζουν εκατομμύρια άνθρωποι από όλους τους λαούς του κόσμου, φωνάζοντας τα πάντα επίκαιρα συνθήματα "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι. Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός"».

Στη συνέχεια επισημαίνει πως «όλοι εκείνοι που πανηγύριζαν για τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, την περίοδο 1989-1991 και εγκατέλειψαν το κίνημα ειρήνης διακηρύσσοντας ότι "τέρμα ο ψυχρός πόλεμος", "μια νέα εποχή ανθίζει στην ανθρωπότητα", "εποχή ειρήνης και ευημερίας" διαψεύστηκαν οικτρά» και υπογραμμίζει: «Οι εξελίξεις δικαιώνουν αυτούς που δε σταμάτησαν ούτε μια στιγμή να παλεύουν για την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος με κορμό την ΕΕΔΥΕ. Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν, που από κοινού έκαναν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ο τωρινός πόλεμος στο Ιράκ που πραγματοποιούν ΗΠΑ - Βρετανία, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της χώρας μας, οι επόμενες επεμβάσεις που ετοιμάζουν σε Συρία, Ιράν, Κούβα, Β. Κορέα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της βαρβαρότητας της Νέας Τάξης των Ιμπεριαλιστών».

Καταλήγοντας, τονίζεται στη διακήρυξη: «Καλούμε το λαό και τη νεολαία μας να πορευτούμε και φέτος στην 20ή πορεία ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ και να απαιτήσουμε:

  • Καμιά συμμετοχή της χώρας στους βρώμικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Καμιά διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές.
  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και του Ακτιου.
  • Να γυρίσουν πίσω τα πολεμικά πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο, τον Περσικό πόλεμο και οι Ελληνες στρατιώτες από Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν».

Οι εκδηλώσεις της 20ής Παμπελοποννησιακής Πορείας Ειρήνης θα ολοκληρωθούν στην πλατεία Αρεως, όπου στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ