Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΕ
Ο λαός απέκρουσε την ευρω-κοροϊδία

Την ίδια ώρα που οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ συνεδρίαζαν στο Λαγονήσι το περασμένο Σάββατο - μια συνεδρίαση που έμοιαζε περισσότερο με μνημόσυνο για το περιβάλλον - ο λαός της Αθήνας, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της συσπείρωσης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», διατράνωνε την αντίθεσή του στην κοροϊδία, απαιτώντας να τεθεί τέρμα στην πολιτική αυτή που καταδικάζει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής σε υποβάθμιση.

«Ακόμα και αυτές οι διακηρυκτικού χαρακτήρα ψευτοδεσμεύσεις, που κατά καιρούς έχουν ανακοινώσει, πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων, προκειμένου να υπηρετηθούν ακόμη πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των μονοπωλίων», τόνισε στην ομιλία ο Στέλιος Λάμπρου, στέλεχος της «Δράσης». «Ο λαός μας», πρόσθεσε, «καταδικάζει και αντιστέκεται σε αυτή την πολιτική μέσα από το οργανωμένο μαζικό κίνημα, τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τις επιτροπές κατοίκων. Σε ενάμιση μήνα, στη Θεσσαλονίκη οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου θα συνοψίσουν τα αποτελέσματα της δράσης τους. Το ίδιο θα κάνει και το λαϊκό κίνημα της χώρας μας, που με μια μεγάλη διαδήλωση θα αντιτάξει την πολιτική που έχουν οι εργαζόμενοι. Κάθε μέρα μέχρι τις 20 Ιούνη είναι μέρα δράσης για την καταδίκη της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της επίθεσης του κεφαλαίου στα πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες των λαών».


Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία μέχρι τα γραφεία της ΕΕ, όπου θυροκόλλησαν ψήφισμα, στο οποίο, μεταξύ των άλλων, τονίζεται η απαίτηση για:

  • Την καταστροφή όλων των πυρηνικών, χημικών και άλλων όπλων μαζικής και τοπικής καταστροφής, που αφανίζουν λαούς, πολιτισμούς και το φυσικό περιβάλλον, όπως έγινε στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ.
  • Τη διασφάλιση όρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς για τους εργαζόμενους.
  • Τη διασφάλιση της υγιεινής διατροφής του λαού με απαγόρευση της χρήσης ακατάλληλων ζωοτροφών, μεταλλαγμένων, ύποπτων διατροφικών σκευασμάτων που προωθούν οι πολυεθνικές.
  • Την προστασία της δημόσιας γης, των ακτών και δασών, που είναι περιουσία των λαών, από την εμπορευματοποίησή τους, με οποιοδήποτε πρόσχημα όπως γίνεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Η Σύνοδος της υποκρισίας

Το μεσημέρι του Σαββάτου, σε συνέντευξη Τύπου, τόσο η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, όσο και η Επίτροπος αρμόδια για το Περιβάλλον Μ. Βάλστρομ επιβεβαίωσαν ότι η έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος υποχωρεί ακόμη και από τα επίσημα κείμενα της ΕΕ (όπως το υπό εκκόλαψιν Ευρωπαϊκό Σύνταγμα), αναφέροντας, για να διασώσουν τα όποια προσχήματα έχουν απομείνει, πως θα προσπαθήσουν να προσαρτηθεί σ' αυτό πρωτόκολλο το οποίο θα αναφέρεται στη ...βιώσιμη ανάπτυξη.

Κατά τα άλλα, δήλωσαν ότι αναλαμβάνουν συντονισμένη προσπάθεια για τη διαχείριση και αναβάθμιση των υδάτινων πόρων (ποτάμια, λίμνες, υπόγεια ύδατα) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έχουν διασυνοριακό ενδιαφέρον. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το άκρον άωτον της υποκρισίας, καθώς οι ίδιες οι κυβερνήσεις που εκπροσωπούσαν ευθύνονται για την τραγική υποβάθμιση που υπέστησαν οι υδάτινοι αυτοί πόροι της Βαλκανικής από τις διοξίνες και το απεμπλουτισμένο ουράνιο του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, στον οποίο συμμετείχαν με όλες τους τις δυνάμεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ