Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ
Απολογισμός με στοιχεία έντονου «αυτοθαυμασμού»

Ομιλία του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, προς τα μέλη των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων των κοινοβουλίων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Απολογισμό των πέντε πρώτων μηνών της Ελληνικής Προεδρίας επιχείρησε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας του προς τα μέλη των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων των κοινοβουλίων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαιτέρως και σε μεγάλη έκταση για τα θέματα της διεύρυνσης της ΕΕ με την ένταξη των δέκα νέων κρατών - μελών και της Συνταγματικής Συνθήκης που διαμορφώνεται στη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης και αναμένεται να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη στη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνη, στη Θεσσαλονίκη.

Δεν μπόρεσε, βέβαια, να αποφύγει την αναφορά και στο θέμα του Ιράκ, για το οποίο παραδέχτηκε ότι υπήρξαν διιστάμενες απόψεις μεταξύ των «εταίρων», ενώ επανήλθε στο κείμενο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στην Αθήνα, με το οποίο οι «είκοσι πέντε» ζητούν την «αναστήλωση» του ΟΗΕ για την εκ των υστέρων νομιμοποίηση της αμερικανοβρετανικής εισβολής και κατοχής του Ιράκ. Υπογράμμισε, μάλιστα, τις προθέσεις της ΕΕ να πάρει μέρος στην επιχείρηση «ανασυγκρότησης» της κατεστραμμένης, από την επιδρομή, χώρας. Επανέλαβε ακόμη τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και ενώ η επιδρομή στο Ιράκ ήταν σε πλήρη εξέλιξη, οι «δεκαπέντε» και η Ελληνική Προεδρία, προτίμησαν να συζητήσουν την προώθηση των αποφάσεων της Λισαβόνας για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, παρακάμπτοντας το μείζον θέμα της σφαγής του ιρακινού λαού και της βάρβαρης καταπάτησης κάθε αρχής διεθνούς δικαίου από τους εισβολείς.

Αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ, ο Ελληνας πρωθυπουργός, δεν απέφυγε τον «πειρασμό» του αυτοθαυμασμού, σημειώνοντας ότι «η προώθηση της διαδικασίας της διεύρυνσης... αποτέλεσε μια κορυφαία επιδίωξη της Προεδρίας μας». Φυσικά, ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ένταξη της Κύπρου. Παρακάμπτοντας το γεγονός ότι πρόκειται για ένταξη της μισής Κύπρου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιμένει πως βάση επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να είναι το «σχέδιο Ανάν» και ευχήθηκε τη λύση του προβλήματος έως την 1η Μαΐου του 2004, ημέρα επίσημης ένταξης των δέκα νέων κρατών - μελών στην ΕΕ.

Λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων από τα κοινοβούλια των κρατών - μελών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι νέες χώρες - μέλη, όπως και οι μικρότερες χώρες - μέλη, θα υποστούν σοβαρές συνέπειες από την υλοποίηση των αποφάσεων που ακολουθούν τη «διεύρυνση». «Η αγροτική πολιτική όπως ήταν το '70 ή το '80, σημείωσε ο κ. Σημίτης, η οποία ήταν μια πολιτική που έδινε πολλά χρήματα στους αγρότες και πολλές επιδοτήσεις, είναι μια αγροτική πολιτική που δεν μπορεί να συνεχιστεί». Οσο για τις νέες χώρες - μέλη δέχτηκε ότι «και αυτές θα πρέπει να έχουν συμμετοχή, οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι και αν θέλουμε αλληλεγγύη και συνοχή πρέπει να δούμε πώς θα μοιράσουμε τους πόρους».

Οσον αφορά στις διαδικασίες της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Σημίτης, επανέλαβε ότι ο πρόεδρος της Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν ανέλαβε την υποχρέωση να παρουσιάσει το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης. Παραδέχτηκε, όμως, ότι υπάρχουν πολλά εκκρεμή διαδικαστικά θέματα, αλλά και θέματα ουσίας, τα οποία ελπίζει ότι θα ξεπεραστούν. Για το θέμα της σταθερής, ή εναλλασσόμενης προεδρίας, ο κ. Σημίτης υποστήριξε μια μεσοβέζικη πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Προεδρία πρέπει να είναι «σταθερή» για το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, ενώ μπορεί να είναι εναλλασσόμενη στα υπόλοιπα συμβούλια...

Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία των «τεσσάρων» (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Γερμανία) για τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατιωτικής πολιτικής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός απέφυγε να πάρει θέση και ανέφερε ότι ζήτησε από τους τέσσερις ηγέτες να φέρουν το θέμα προς συζήτηση στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, για το θέμα της «λαθρομετανάστευσης», το οποίο θα απασχολήσει ιδιαιτέρως τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη, επανέλαβε ότι βασική αρχή αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η ενίσχυση των συνόρων για την αποτροπή των μεταναστευτικών ρευμάτων, σημειώνοντας ότι απαιτείται προς τούτο η σημαντική οικονομική ενίσχυση αυτής της επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ