Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φουντώνει» η συζήτηση για νέο εκλογικό νόμο

Πρόσχημα η... διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου

Με πρόσχημα τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου και τη δήθεν ανεξαρτητοποίηση του υποψηφίου βουλευτή από οικονομικά συμφέροντα που προωθούν την εκλογή του, η κυβέρνηση «φουντώνει» τη φημολογία για αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην κατεύθυνση πάντα της κλοπής της ψήφου των μικρότερων κομμάτων, για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επίσημα ο διάλογος για το νέο εκλογικό νόμο αναμένεται να «ανοίξει» σε επίπεδο διακομματικής επιτροπής με το πέρας της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ισχύ - εφόσον δεν ψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών - από τις μεθεπόμενες εκλογές. Ωστόσο νομικοί κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών μελετούν τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών με νέες μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, ξεκινώντας από τη Β' Αθηνών, κάτι που όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, δε σχετίζεται άμεσα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές.

Στα σενάρια που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, «κλειδί» αποτελεί το γερμανικό εκλογικό σύστημα, ο συνδυασμός δηλαδή λίστας και σταυρού. Την εφαρμογή κάποιας παραλλαγής του λεγόμενου γερμανικού συστήματος, «ενέκρινε» ως αποτελεσματικό εκλογικό σύστημα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, με χτεσινές της δηλώσεις. Συγκεκριμένα η Β. Παπανδρέου ανέφερε: «Μπορεί να εφαρμοστεί κάποια παραλλαγή του λεγόμενου γερμανικού συστήματος, που σημαίνει ότι ένα ποσοστό, που μπορεί να είναι το 1/3 ή και το 1/2 των βουλευτών, τουλάχιστον όμως το 1/3, να εκλέγεται από μια πανελλαδική ή περιφερειακές λίστες, όπου θα ισχύσει η αναλογικότητα».

Παράλληλα, στα κυβερνητικά σχέδια είναι το σπάσιμο των περιφερειών. «Θα υπάρχουν μονοεδρικές όπου θα είναι περιφέρειες με λίγους σχετικά ψηφοφόρους και θα υπάρχει μία σχέση των ψηφοφόρων με τους βουλευτές», δήλωσε η Β. Παπανδρέου, ισχυριζόμενη ότι αυτό «σπάει τις εξαρτήσεις και τις ανισότητες των υποψηφίων».

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έθεσε ως όριο για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή το 3%, ωστόσο υπάρχουν απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος που θέλουν να μειωθεί στο 2,5%.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επανόδου της στην εξουσία, στην περίπτωση που χάσει τις επικείμενες εκλογές, με την προώθηση ενός συστήματος που θα της επιτρέπει κάτι τέτοιο. Ενδεχόμενο που βεβαίως φοβάται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το λόγο αυτό εναντιώνεται στην εισαγωγή και ψήφιση νέου εκλογικού συστήματος, γιατί αντιλαμβάνεται ότι, και αν ακόμη κερδίσει τις προσεχείς εκλογές, είναι πολύ πιθανό να συρθεί σε νέα εκλογική αναμέτρηση το 2005 με αφορμή το ζήτημα της εκλογής νέου προέδρου της Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ