Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο τραπέζι χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, υπό τους ήχους των χειροκροτημάτων της ελληνικής κυβέρνησης, συμφώνησε να συζητήσει απευθείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις με τον Ρ. Ντενκτάς

Σε απευθείας συνομιλίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις συμφώνησαν να προσέλθουν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλ. Κληρίδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ρ. Ντενκτάς. Χτες οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο σπίτι του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ σήμερα ο Γλ. Κληρίδης θα επισκεφτεί τον Ρ. Ντενκτάς στην οικία του. Οι προηγούμενες απευθείας συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 1997 σε δυο γύρους στο Τράουτμπεκ και στην Γκλιόν.

Η χτεσινή συνάντηση, παρά τις προβλέψεις, κράτησε μόνο 70 λεπτά, αν και θεωρείται πως ο «καθαρός» χρόνος είναι πολύ πιο μικρός. Σύμφωνα με ανακοίνωση που διάβασε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος ήταν παρών, οι απευθείας συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν το Γενάρη στην Κύπρο.

Ο Αλβαρο ντε Σότο αναχώρησε από την κατοικία του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Ζμπίγκνιεφ Βλάσοβιτς, μια ώρα μετά τη λήξη της συνάντησης. Εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της συνάντησης και πρόσθεσε ότι η νέα απευθείας συνάντηση των δυο ηγετών θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 15 του Γενάρη, ενώ διάβασε σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση ντε Σότο

Η ανακοίνωση την οποία διάβασε ο Αλβαρο ντε Σότο στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση έχει ως εξής:

«Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4 του Δεκέμβρη 2001, μεταξύ του εξοχότατου κ. Γλαύκου Κληρίδη, του Ελληνοκύπριου ηγέτη, και του εξοχότατου Ραούφ Ντενκτάς, του Τουρκοκύπριου ηγέτη, στην κατοικία του αρχηγού της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, παρουσία του κ. Αλβαρο ντε Σότο, του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν τα ακόλουθα:

- Ο Γενικός Γραμματέας κατά την ενάσκηση της αποστολής των καλών υπηρεσιών να προσκαλέσει τους δυο ηγέτες σε απευθείας συνομιλίες.

- Αυτές οι συνομιλίες να πραγματοποιηθούν στην Κύπρο αρχίζοντας στα μέσα Γενάρη του 2002 σε χώρο των Ηνωμένων Εθνών.

- Να μην υπάρξουν προϋποθέσεις.

- Ολα τα θέματα να είναι στο τραπέζι.

- Να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με καλή πίστη μέχρι να βρεθεί συνολική λύση.

- Να μη συμφωνηθεί τίποτε μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα».

Η συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς πραγματοποιήθηκε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ενδεικτικό των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που ελήφθησαν είναι το γεγονός ότι σε όλους τους δημοσιογράφους που κάλυψαν τη συνάντηση έγινε έλεγχος ταυτοτήτων και άλλων στοιχείων.

Μετά τη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους συμβούλους του για το Κυπριακό για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Στη σύσκεψη παραβρίσκονταν ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, και ο γενικός εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης. Στη σύσκεψη παρέστησαν αργότερα και οι πρέσβεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, Χρίστος Παναγόπουλος και Ντόναλντ Μπάτλερ, αντίστοιχα.

Αντιδράσεις

Τα αποτελέσματα της συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς σχολίασε στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Καλωσορίζουμε την εξέλιξη αυτή, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, η οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ίσως να ανοίξει κάποιες πόρτες. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει με σιγουριά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Το μόνο σίγουρο, είπε, είναι ότι η συνέχιση της διαδικασίας με τη νέα απευθείας συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί, θα ανοίξει κάποιες πόρτες.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, ανέφερε ότι από τις ενδείξεις που υπάρχουν φαίνεται πως έχουμε εισέλθει σε διαδικασία απευθείας διαλόγου για το Κυπριακό. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί κατά πόσο έχει επιτευχθεί πρόοδος ή όχι.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσος Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε τη συνάντηση σοβαρή εξέλιξη. Είπε όμως ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα ή να εκφράσει κάποιος υπεύθυνη θέση προτού ενημερωθεί για το πνεύμα και τι είναι πραγματικά το περίγραμμα αυτής της νέας εξέλιξης.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι θα αναμένει μια υπεύθυνη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το περιεχόμενο της συνάντησης. Αυτό, πρόσθεσε, επιβάλλουν το αίσθημα ευθύνης, αλλά και η σοβαρότητα. Σε ό,τι αφορά στη συνέχιση των συνομιλιών, ο Γ. Ομήρου είπε ότι προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Η Αθήνα

Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Κυπριακό, είπε ότι «το συμφέρον της Τουρκίας δεν είναι η προσάρτηση των Κατεχομένων», και πρόσθεσε ότι σε μια εποχή που η τραγωδία των «λευκών κελιών» συνεχίζεται, η συμμόρφωση της τελευταίας με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου «είναι ένας δρόμος που πρέπει να χαιρετίσουμε».

Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με δήλωση του εκπροσώπου του, Π. Μπεγλίτη, εξέφρασε «την ιδιαίτερη ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις και προς την Ελλάδα ζητούν οι Βρετανοί (2002-08-29 00:00:00.0)
Δεν υπάρχει γεφύρωση των θέσεων των δύο πλευρών (2002-06-22 00:00:00.0)
Προσπαθεί να «σπρώξει» ο Κόφι Ανάν (2002-05-08 00:00:00.0)
«Νέο συνεταιρισμό» θέλει ο Ντενκτάς (2000-11-07 00:00:00.0)
Παρέλαση απεσταλμένων (2000-03-15 00:00:00.0)
Θα συνεχιστούν οι «εκ του σύνεγγυς συνομιλίες» (1999-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ