Σάββατο 22 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν υπάρχει γεφύρωση των θέσεων των δύο πλευρών

Ολα τα θέματα ξανασυζητούνται, τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Κληρίδης

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδης, δήλωσε πως κατά τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν ήδη συζητηθεί όλα τα κύρια θέματα, διακυβέρνηση, ασφάλεια, εδαφικό και περιουσίες, στα οποία, όπως επισήμανε, δεν υπήρξε γεφύρωση των θέσεων των δυο πλευρών και έτσι τα θέματα αυτά ξανασυζητούνται.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του για τη Σεβίλλη της Ισπανίας, όπου σήμερα θα συμμετάσχει στην κοινή συνάντηση των αρχηγών των κρατών - μελών της ΕΕ και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως στο πλαίσιο των συνομιλιών θα πραγματοποιηθούν ακόμη τρεις συναντήσεις. Η τελευταία συνάντηση, όπως ανέφερε, θα γίνει στις 2 Ιουλίου και στη συνέχεια ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να ενημερώσει τον Κόφι Ανάν.

Σχολιάζοντας τις προχθεσινές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Ρόιτερς, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, απαντώντας σε ερώτηση, πως «δε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να κάμεις τον κ. Ντενκτάς να φύγει (από τις συνομιλίες), αφού μόνος του φεύγει». «Εφυγε από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και χρειάστηκε ένας χρόνος για να ξαναεπιστρέψει. Δεν είναι δύσκολο το πρόβλημα άμα θέλει να φύγει. Δε χρειάζεται να τον βοηθήσουμε εμείς», σχολίασε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα που παίρνει από τη στάση του Ρ. Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε πως το μήνυμα που βλέπει «είναι ότι σε ορισμένα πράγματα που συμφωνεί (ο Ντενκτάς) υπαναχωρεί και αυτό το αποδίδω σε οδηγίες από την Αγκυρα».

Κληθείς να πει αν υπό το φως και των χθεσινών δηλώσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη για τις συνομιλίες υπάρχει προοπτική συνέχισης αυτής της προσπάθειας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως «θα είναι δύσκολο να κάνει κανείς εκτιμήσεις στο παρόν στάδιο πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες, γιατί υπάρχουν ακόμα βασικά θέματα, τα οποία δεν έχουν συζητηθεί».

Ερωτηθείς για το θέμα της κυριαρχίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτό «συζητείτο και συζητείται υπό την εξής έννοια: Οχι ότι αποδεχόμεθα κυριαρχία, αλλά το εγείρει η τουρκική πλευρά. Το ήγειραν με τις Ιδέες Γκάλι, όταν δε δέχτηκαν ότι θα υπάρχει μια κυριαρχία, μια διεθνής προσωπικότης, μια υπηκοότης. Στις πρώτες συναντήσεις που είχα εγώ με τον κ. Ντενκτάς το '94, οι έξι συναντήσεις, το ήγειρε και απερρίφθη τότε. Το εγείρουν έκτοτε κάθε φορά που γίνονται διαπραγματεύσεις και εκ του σύνεγγυς και απορρίπτεται συνεχώς».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις φωνές που ακούονται στην Τουρκία σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε πως «υπάρχουν φωνές, οι οποίες εισηγούνται να υπάρχει περισσότερη ελαστικότητα για το Κυπριακό για να βοηθηθεί η Τουρκία στο να πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη (στην ΕΕ), αλλά υπάρχουν και σκληρές φωνές, όπως εκείνες του κ. Ετζεβίτ, του κ. Γκιουρέλ και του κ. Τζεμ, οι οποίοι επιμένουν πάνω σε βάση, η οποία για μας είναι εντελώς απαράδεκτη, δηλαδή βάση ότι υπάρχουν δυο κυρίαρχα κράτη, τα οποία θα δημιουργήσουν κάτι στο κέντρο, δίδοντάς τους μικρό ποσοστό ή ένα ποσοστό από την κυριαρχία τους».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι Τούρκοι θα προβάλουν έστω και την υστάτη στιγμή κάποιες διαφοροποιημένες θέσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: «Πολιτικός είμαι. Μάγος δεν είμαι. Δεν έχω κρύσταλλο να κοιτάξω, για να δω το τι θα κάμουν. Ακούει ένας πολλά σενάρια και συζητούνται αυτά τα σενάρια και έχουν συζητηθεί και στο Εθνικό Συμβούλιο και μεταξύ των συνεργατών έχουν συζητηθεί, αλλά είναι όλα υποθετικά σενάρια».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ημερομηνίας που τέθηκε ως χρονικό πλαίσιο για τις συνομιλίες δηλαδή το τέλος Ιουνίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης επισήμανε πως ήταν εισήγηση του Ρ. Ντενκτάς «ότι θα πρέπει να τελειώσουμε μέχρι το τέλος Ιουνίου όλα τα θέματα για λόγους που αφορούσαν το ότι θα απουσίαζε από την Κύπρο». «Ο ΓΓ επανέλαβε ότι αναμένει να δει ότι θα καλύψουμε όλα τα θέματα, αλλά δεν είναι μόνο το θέμα της κάλυψης, αλλά και αν υπάρχει συμφωνία και τι πρόοδος γίνεται. Γι' αυτά θα ενημερωθεί από τον κ. ντε Σότο μετά τις 2 Ιουλίου», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως εκτός από το θέμα της ασφάλειας στις συνομιλίες συζητήθηκαν και τα άλλα θέματα. «Συζητήθηκε και το θέμα των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης, συζητήθηκε το θέμα των αρμοδιοτήτων των καντονιακών κυβερνήσεων, συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της διάρθρωσης της εκτελεστικής εξουσίας και της νομοθετικής εξουσίας, συζητήθηκαν επίσης το εδαφικό και το θέμα των περιουσιών.

Συζητήθηκαν, διότι η κάθε πλευρά έβαλε κάτω τις απόψεις της, πήρε απαντήσεις πάνω σε αυτές τις απόψεις, αλλά δεν υπήρξε γεφύρωση επί αυτών των θεμάτων και τώρα είναι η δεύτερη συζήτηση που γίνεται», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κληθείς να πει ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης για τα όσα υποστήριξε ο λόρδος Χάνεϊ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως «η κυβέρνηση προέβη ήδη σε διαβήματα προς τη βρετανική κυβέρνηση για τις δηλώσεις Χάνεϊ».

Ο Ρ. Ντενκτάς

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι το νέο κράτος πρέπει να απαρτίζεται από το ελληνοκυπριακό και το τουρκοκυπριακό κράτος, που θα παραχωρήσουν εξουσίες τους στην κεντρική κυβέρνηση, όπως αυτό επιβάλλει το δίκαιο κατά την έκφρασή του.

Στα πλαίσια των εξουσιών τους, πρόσθεσε, τα δύο κράτη θα μπορούν να διαδραματίζουν ρόλο στο διεθνές σκηνικό.

Το νέο καθεστώς, είπε ο Ραούφ Ντενκτάς, θα το εγγυηθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί από την κάθε πλευρά θα ισχύουν και στο νέο συνεταιρικό κράτος.

Είναι απαράδεκτο, ισχυρίστηκε ο Ντενκτάς, οι Ελληνοκύπριοι να απαιτούν τις περιουσίες τους ή να θέλουν να επιστρέψουν στο βορρά, γιατί αυτό εγκυμονεί κινδύνους. Στην περιοχή των Κατεχόμενων και με μία ποσόστωση που να μη θέτει σε κίνδυνο τη θέση του, είπε ο Ντενκτάς, θα μπορέσει να επιστρέψει ένας αριθμός Ελληνοκυπρίων. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, ενημερώνει τους φιλοξενούμενούς του και αυτοί, είπε, το αποδέχονται.

Οι δηλώσεις του Χάνεϊ, τόνισε, έχουν ομοιότητα με το πλαίσιο αυτό, ασχέτως του ότι δεν τον ικανοποιούν στο σύνολό τους. Θα έπρεπε, ανέφερε, να συζητείται το βελγικό μοντέλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ