Σάββατο 22 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥΣ
Προεκλογικά «δολώματα» για τους αντιστασιακούς

Σειρά τροπολογιών που ρυθμίζουν ορισμένα ζητήματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του αντιδικτατορικού αγώνα και των αναπήρων του ΔΣΕ

Υπό τη μορφή προεκλογικής παροχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ενεργοποίηση μηχανισμών χειραγώγησης των αντιστασιακών και των οικογενειών τους, έρχεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει ορισμένα από τα πάγια αιτήματα των αντιστασιακών οργανώσεων.

Με σειρά τροπολογιών που υπέγραψε ο υφυπουργός Αμυνας Λ. Λωτίδης, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους αναπήρους της ειρηνικής περιόδου, του αντιδικτατορικού αγώνα και τους αναπήρους του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Οι σχετικές τροπολογίες προωθήθηκαν στα συναρμόδια υπουργεία προς υπογραφή ώστε να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση. Με άλλη τροπολογία επεκτείνεται η χρονική διάρκεια των μισθώσεων περιπτέρων. Συνολικά πρόκειται για ζητήματα που θα έπρεπε να είχαν λυθεί εδώ και χρόνια με βάση τον νόμο περί άρσης των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου.

Συγκεκριμένα:

- Η πρώτη νομοθετική ρύθμιση αφορά την τιμητική αναγνώριση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, με το βαθμό που τους είχε απονεμηθεί τότε, ύστερα από φοίτησή τους σε σχολές του ΕΛΑΣ ή κατ' απονομή κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, σύμφωνα με διαταγές του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ ή με πράξεις της ΠΕΕΑ. Η ρύθμιση αυτή είναι μόνο ηθικής τάξεως.

- Με βάση τη δεύτερη ρύθμιση εξομοιώνονται τα ευεργετήματα που απολαμβάνουν οι ανάπηροι πολέμου με αυτά των αναπήρων ειρηνικής περιόδου, του αντιδικτατορικού αγώνα και του ΔΣΕ. Τα σημαντικότερα από τα εν λόγω ευεργετήματα αφορούν: Συγκοινωνιακές διευκολύνσεις και εκπτώσεις. Παροχή ιατρικής, νοσοκομειακής, φαρμακευτικής περίθαλψης, λουτροθεραπείας και αεροθεραπείας. Ατέλεια στην εισαγωγή αναπηρικού αυτοκινήτου. Επαγγελματική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση.

- Με την τρίτη τροπολογία αποκτούν δικαίωμα απόκτησης άδειας περιπτέρου και κυλικείου και οι παρακάτω κατηγορίες αναπήρων: Οι ανάπηροι ειρηνικής περιόδου Ν.1370/44, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας (μέχρι σήμερα ισχύει από 60% και άνω). Οι ανάπηροι αγωνιστές του ΔΣΕ Ν.1863/89. Οι ανάπηροι πολέμου αμάχου πληθυσμού Ν.812/43. Τα δικαιώματα μεταβιβάζονται και στα προστατευόμενα μέλη.

- Η τέταρτη τροπολογία αφορά την αύξηση της διάρκειας των μισθώσεων των ενοικιαστών περιπτέρων από τρία σε τέσσερα χρόνια και προβλέπεται η συνέχιση της μίσθωσης και με το νέο δικαιούχο μέχρι λήξεως της σύμβασης, που είχε συναφθεί μεταξύ του μισθωτή και του δικαιούχου του περιπτέρου, στην περίπτωση που αποβιώσει ο δικαιούχος αυτός, εκτός αν ο νέος δικαιούχος επιθυμεί να προβεί σε ιδιόχρηση.

Η ενεργοποίηση των παραπάνω ρυθμίσεων αναμένεται να σημάνει και την ενεργοποίηση των γνωστών μηχανισμών, που το ΠΑΣΟΚ σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις έστησε προκειμένου να χειραγωγήσει τους αντιστασιακούς και τις οικογένειές τους. Ο «Ρ» θα παρακολουθήσει από κοντά και θα αποκαλύψει οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ