Σάββατο 22 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο «θρίαμβος» έφερε ... «εμπλοκή» και «ad hoc» ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για τον Ευρωστρατό, με τον πρωθυπουργό να μιλά για «ικανοποιητική» διαβούλευση, αλλά κρατώντας το κείμενο αυτής ...εφτασφράγιστο μυστικό

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΕΒΙΛΛΗ (του απεσταλμένου μας Νίκου ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ).-

Παρά το κλίμα «συγκρατημένης αισιοδοξίας» που καλλιεργούσε μέχρι τελευταία στιγμή η κυβέρνηση για έναν «έντιμο συμβιβασμό» (σ.σ.: που βεβαίως στο εσωτερικό θα βαφτιζόταν «θρίαμβος») τελικά η χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής των «15» διαπίστωσε «εμπλοκή» γύρω από το θέμα του ευρωστρατού.

Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός το «ιδιαίτερα και απόλυτα ικανοποιητικό» κείμενο, στο οποίο κατέληξαν οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με την ισπανική προεδρία και στο οποίο, όπως είπε, συμφώνησαν και οι υπόλοιποι «εταίροι» δεν έγινε αποδεκτό, καθώς η Τουρκία διατύπωσε την καθολική της άρνηση... Με αυτό τον τρόπο θέλησε να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δε βρίσκεται πια στην «απομόνωση» και πως το πρόβλημα αφορά πλέον αμιγώς στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Το αποτέλεσμα, πάντως, ήταν οι διαβουλεύσεις αυτή τη φορά μεταξύ του Χ. Μ. Αθνάρ με τον Τούρκο Πρόεδρο Σεζέρ και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τζεμ να συνεχίζονται μέχρι αργά χτες το βράδυ και κατά πάσα πιθανότητα το θέμα θα επανέλθει στη σημερινή συνεδρίαση.

Το ποιες είναι οι πιθανότητες να επιτευχτεί «λύση» απαντάται ίσως από τη φράση του Ζ. Σιράκ, ο οποίος (όπως μετέφερε ο Κ. Σημίτης) χαρακτήρισε «άθλο» ισάξιο εκείνων του Ηρακλή την περίπτωση που ο Αθνάρ θα έπειθε τους Τούρκους συνομιλητές του να δεχτούν το κείμενο...

Σε ό,τι αφορά στην άρνηση της Τουρκίας να δεχτεί το «βελτιωμένο» κείμενο, ο πρωθυπουργός υπενόησε στις δηλώσεις του ότι αποτελεί ένα τέχνασμα, ώστε η Αγκυρα να καταφέρει να αποσπάσει τη δέσμευση της ΕΕ για ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, κάτι που, συμπλήρωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, η ισπανική προεδρία δεν το δέχτηκε.

Ερωτηθείς ο Κ. Σημίτης αν οι «αλλαγές» στο κείμενο της Κωνσταντινούπολης τελούν υπό την έγκριση των ΗΠΑ (δεδομένου ότι είχαν μαζί με την Αγγλία συμπράξει στην κατασκευή του κειμένου της Κωνσταντινούπολης) ο πρωθυπουργός απάντησε ότι από τη στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ συμφώνησαν με τις «αλλαγές» σημαίνει ότι είχαν την έγκριση των ΗΠΑ. Ανεξάρτητα από το αν είναι έτσι τα πράγματα, η απάντηση αυτή από μόνη της δείχνει και το βαθμό της ...«αυτοτέλειας» της ΕΕ από τις επιλογές των ΗΠΑ.

Ενα ...άγνωστο κείμενο που τίθεται «ad hoc» σε δεύτερη μοίρα

Το σημαντικότερο, πάντως, της χτεσινής μέρας είναι ότι τόσο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού όσο και οι αναφορές του περί «επιτυχούς διαπραγμάτευσης» που κατέληξαν «ικανοποιητικά» για την Ελλάδα αφορούν ένα κείμενο ...άγνωστο! Και τούτο διότι η ελληνική πλευρά αρνήθηκε χτες να δώσει στους δημοσιογράφους το τελικό κείμενο, το οποίο υποστηρίζει ότι έχει τη συμφωνία των «15», επομένως ουδείς μπορεί να το συγκρίνει με το προηγούμενο της Κωνσταντινούπολης (με το οποίο μεταφέρεται το ΝΑΤΟικό καθεστώς αδιαφορίας για το νησιωτικό χώρο της Ελλάδας και την Κύπρο και στην ΕΕ) για να διασταυρώσει την αλήθεια... Επιπλέον, ακόμα κι όταν ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν το καταληκτικό κείμενο --από τη στιγμή που όπως ισχυρίστηκε έχει τη σύμφωνη γνώμη των «15»-- θα συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα της Συνόδου, ώστε να κατοχυρωθεί ως τέτοιο, η απάντηση που έδωσε εξελήφθη ως αρνητική...

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει μόνη της σε επιχειρήσεις στρατιωτικού χαρακτήρα με αποφάσεις «ad hoc» για συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως αυτή των Σκοπίων. Δείχνοντας να βιάζεται, δε, να στείλει η ΕΕ στρατό στα Σκόπια είπε ότι «τα μέσα είναι έτοιμα, τα όπλα είναι έτοιμα, δεν μπορούν να περιμένουν»! Απόφαση η οποία θέτει σε λειτουργία τον ιμπεριαλιστικό ευρωστρατό, με την Τουρκία να διατηρεί τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη βάση των δικών της συμφερόντων, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή όχι οποιουδήποτε κειμένου.

Σε ό,τι αφορά την κατάληξη του ζητήματος ουδείς μπορούσε να προβλέψει χτες αν το θέμα τελικά θα λήξει στη Σεβίλλη ή θα παραπεμφθεί στην προεδρία της Δανίας ή ακόμα και στην ελληνική. Πάντως, ο πρωθυπουργός που ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση του ιδίου ή του Γ. Παπανδρέου με την τουρκική πλευρά, ερωτηθείς αν η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί απάντησε ότι «δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις για το μέλλον»...

Μετανάστευση

Αφ' ενός συνεργασία για φύλαξη εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και μακροπρόθεσμα σύσταση ευρωαστυνομίας συνόρων, αφ' ετέρου συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες για την επανεισδοχή των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και «χρονοδιαγράμματα με μετρήσιμους στόχους» στις επόμενες συνόδους της Κοπεγχάγης και της Θεσσαλονίκης, είναι οι αποφάσεις που λήφθηκαν χτες από τους «15», τις οποίες υπερασπίστηκε και χειροκρότησε ο πρωθυπουργός με πάθος...

Ο Κ. Σημίτης μάλιστα τάχτηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά των τρίτων χωρών που δεν παίρνουν μέτρα κατά της μετανάστευσης από το έδαφός τους, ενώ ζήτησε η χρηματοδότηση της δαπάνης για την απώθηση των μεταναστών να κατανέμεται ισοβαρώς σε όλα τα κράτη - μέλη.

Ανέφερε ότι στην Ελλάδα εμποδίζονται ετησίως 250.000 λαθρομετανάστες να εισέλθουν στη χώρα (έναντι 15.000 στην Αυστρία) και τάχτηκε κατά των προτάσεων να έχουν το κύριο βάρος χορήγησης ασύλου οι πρώτες χώρες εισόδου όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και Ισπανία.

Οι τοποθετήσεις αυτές σε συνδυασμό με τις προηγούμενες δηλώσεις Αθνάρ ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε με την ιδέα ότι χωρούν όλοι» στην ΕΕ, δίνουν το στίγμα των κατευθύνσεων που θα κινηθούν οι «15» στην πορεία συγκρότησης ενός αδιαπέραστου τείχους για τους «απέξω» σε συνδυασμό με τη σύσταση ενός ιδιότυπου ευρωπαϊκού FBI για την καταδίωξη των...«μικροβίων» που θα παρεισφρήσουν στις «καθαρές» κοινωνίες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ