Σάββατο 22 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒΙΛΛΗ
Πολύμορφες μαζικές αγωνιστικές εκδηλώσεις

Από τη χθεσινή μεγάλη αντικαπιταλιστική διαδήλωση μπροστά στην τράπεζα της Ισπανίας, στη Σεβίλλη

Associated Press

Από τη χθεσινή μεγάλη αντικαπιταλιστική διαδήλωση μπροστά στην τράπεζα της Ισπανίας, στη Σεβίλλη
Του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ.--

Με συζητήσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συνεχίστηκαν χτες στην αστυνομοκρατούμενη Σεβίλλη - όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - οι πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν με τη σημερινή απογευματινή μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, ενάντια στην αντεργατική κι αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, 6.000 αστυνομικοί βρίσκονται «στο πόδι», κυρίως επικεντρωμένοι σε κυβερνητικά κτίρια. Στη σημερινή διαδήλωση αναμένεται να συμμετάσχει μεγάλος αριθμός διαδηλωτών - εργαζόμενοι, νεολαίοι, μέλη κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων - απ' όλη την Ευρώπη. Στη Σεβίλλη βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μ' επικεφαλής τον Π. Γεωργιάδη, μέλος της ΚΕ και διευθυντή του ΚΜΕ.

Η θεματολογία των συζητήσεων που έγιναν χτες αφορούσε κυρίως στα κοινωνικά δικαιώματα, την οικονομία, την Παλαιστίνη κ.ά. Ειδικότερα, στην απογευματινή συζήτηση για τα κοινωνικά δικαιώματα συμμετείχε και μίλησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Ν. Ζώτος.

Ο Ν. Ζώτος επισήμανε ότι εκείνο που προωθείται κάθε φορά μέσα από τις Συνόδους Κορυφής, είναι η προσπάθεια πολιτικής θωράκισης των επιλογών του κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει πρακτικά για τους εργαζόμενους, συρρίκνωση στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ακόμα σημείωσε, ότι η εργατική τάξη δεν πρέπει να μένει παθητικός θεατής ή να εκδίδει διαπιστωτικές πράξεις για τις συνέπειες της πολιτικής του κεφαλαίου. Πρέπει να οργανώσει την αντίστασή της και να συγκρουστεί με τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα. Να διεκδικήσει, όχι τον εξωραϊσμό του καπιταλισμού προσδοκώντας κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά αντίθετα την ανατροπή του καπιταλισμού για να γίνει η εργατική τάξη, τάξη για τον εαυτό της.

Κορυφαίο γεγονός της χτεσινής ημέρας η διαδήλωση των φοιτητών ενάντια στην εκπαιδευτική πολιτική του Αθνάρ που ιδιωτικοποιεί σημαντικό τμήμα της Δημόσιας Παιδείας και μειώνει δραστικά τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια. Η πορεία ήταν περικυκλωμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ υπήρχαν και πολλές κλούβες. Ταυτόχρονα με τη φοιτητική διαδήλωση που άρχισε στις 8 το απόγευμα, είχαν ξεκινήσει στην Κόκκινη Πλατεία πολύμορφες εκδηλώσεις που οργάνωσε η Κομμουνιστική Νεολαία Ανδαλουσίας και οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ. Το περιεχόμενο αυτών των εκδηλώσεων αφορούσε τα προβλήματα της νεολαίας.

Σχετικά με τη μεγάλη γενική απεργία της Πέμπτης στην Ισπανία, πηγές αναφέρουν, ότι το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων ήταν πάνω από 94% κι ο αριθμός των εργαζομένων που κατέβηκαν σε όλη την Ισπανία στις απεργιακές συγκεντρώσεις πλησίασε τα 2 εκατομμύρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανυποχώρητα σταθεροί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων (2006-12-20 00:00:00.0)
Πολύμορφη δράση σε όλα τα μέτωπα (2002-12-20 00:00:00.0)
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Σεβίλλη (2002-06-21 00:00:00.0)
Δυναμικό «όχι» στα αντιασφαλιστικά σχέδια (2002-03-15 00:00:00.0)
«Από τη Γένοβα στ' Αλγέρι» (2001-07-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ