Κυριακή 4 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

22. Η συνεχώς διογκούμενη ανεργία και η αβεβαιότητα για το αύριο, η διαρκής εργασιακή περιπλάνηση, η ετεροαπασχόληση, η απουσία επαγγελματικής προοπτικής, σε συνδυασμό με την ένταση της υπερεκμετάλλευσης και την αφαίρεση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, οι φραγμοί στη μόρφωση, μέσω ενός υποβαθμιζόμενου εκπαιδευτικού συστήματος που ιδιωτικοποιείται σταδιακά, ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων με την ένταση του πολύμορφου αυταρχισμού, τα ναρκωτικά, η περιβαλλοντική καταστροφή, η αποξένωση και ο τηλεοπτικός εκμαυλισμός. Είναι τα πιο βασικά προβλήματα που απασχολούν τη νέα γενιά και επηρεάζουν τη διαμόρφωση της συνείδησής της. Ανεξάρτητα από το πόσο συνειδητό χαρακτήρα παίρνουν οι αναζητήσεις της, η νεολαία, μέσω της άσχημης κατάστασης στην οποία η πλειοψηφία ζει, αντικειμενικά έρχεται σε άμεση επαφή με τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, με την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου και την πάλη για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κρίνεται σήμερα στην προσπάθειά τους για την ανάπτυξη του κινήματος της νεολαίας τη συμπόρευσή του με το εργατικό κίνημα. Επίσης από την ικανότητά τους να κερδίζουν μαζικά και σταθερά τη νέα γενιά στην πολιτική πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό για τη σοσιαλιστική προοπτική. Πρώτα απ' όλα στο χώρο της εργατικής νεολαίας, των ανέργων και υποαπασχολούμενων νέων, της εργαζόμενης νεολαίας της υπαίθρου.

23. Η άρχουσα τάξη ρίχνει σήμερα μεγαλύτερο βάρος στην πολύμορφη προσπάθειά της να χειραγωγήσει τις νεανικές συνειδήσεις, να επιδράσει ή να αδρανοποιήσει τη σκέψη και τη στάση της νεολαίας. Ο κρατικός μηχανισμός, η δράση των μονοπωλίων σε εκπαίδευση - πολιτισμό - ψυχαγωγία, ο ρόλος των ΜΜΕ, κινούνται σ' αυτόν το στόχο.

Με αυτόν το στόχο λειτουργούν και οι πολυδάπανες δραστηριότητες, που αναπτύσσονται με τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους νέους, με στόχο την καλλιέργεια της ευρωυποταγής και τη λογική του μονόδρομου της Ευρωπαϊκής Ενωσης των πολυεθνικών. Οι κοσμοπολίτικες,ευρω-υποτακτικές θεωρίες συναντιούνται μέσω διαφορετικών αφετηριών με τον εθνικισμό, το ρατσισμό, το νεοφασισμό, για να καταλήξουν μαζί στο ίδιο τέρμα, τη διαιώνιση της κυριαρχίας των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

24. Στο διάστημα που πέρασε το νεολαιίστικο κίνημα σημείωσε βήματα στη δράση του και την παραπέρα ανάπτυξή του.

Σήμερα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Στις συνθήκες κρίσης, πλατιά στρώματα της νεολαίας αφυπνίζονται, μα ταυτόχρονα μεγαλώνει ο κίνδυνος να οδηγηθούν σε απογοήτευση ή να εγκλωβιστούν σε χώρους και δρόμους που επιδιώκουν την εκτόνωση, την ακίνδυνη για την άρχουσα τάξη διαμαρτυρία, την ενσωμάτωση και την υποταγή. Παράλληλα, σε κλίμα "αποθέωσης" της αστικής ιδεολογίας δυσκολεύουν οι δυνατότητες ένταξης των νέων και ιδιαίτερα των νέων εργατών στην οργανωμένη πάλη.

Η απάντηση του νεολαιίστικου κινήματος στην επίθεση της άρχουσας τάξης είναι δυσανάλογη με την ένταση και έκταση που παίρνει σήμερα η αφαίρεση δικαιωμάτων και η όξυνση των προβλημάτων της νέας γενιάς. Αυτή η ψαλίδα μπορεί να κλείνει μόνο με αποφασιστική δουλιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος με την αποφασιστική άνοδό του, τη σύνδεσή του με το ευρύτερο εργατικό λαϊκό κίνημα, σε συνδυασμό με την πολύμορφη ιδεολογικοπολιτική και διαπαιδαγωγητική δουλιά, για να αντιμετωπιστεί η φθορά των συνειδήσεων που πολύμορφα καλλιεργεί η άρχουσα τάξη.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρέπει να βαθύνουν πιο πολύ στις ανάγκες και στις αναζητήσεις της νεολαίας. Να γίνουν πιο πειστικοί με βάση τη συνείδηση της νεολαίας στις απαντήσεις τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το ΚΚΕ να αναπτύξει πιο έντονη - πολύμορφη δραστηριότητα για τα άμεσα και ζωτικά προβλήματα, ενταγμένα στην πάλη για την αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή συσπείρωση με στόχο το σοσιαλισμό.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας

25. Παρά τις δυσκολίες που έβαζε η πολιτική της άρχουσας τάξης, αλλά και τις δυσκολίες από την κρίση που πέρασε το Κόμμα, η ΚΝΕ διαμόρφωσε επιρροή στους νεολαιίστικους μαζικούς φορείς στους εκπαιδευτικούς χώρους. Κατάκτησε και διεύρυνε την παρουσία της σε βασικά μέτωπα πάλης. Το ετήσιο φεστιβάλ της καθιερώθηκε ξανά ως πολιτιστικό - πολιτικό γεγονός με γενικότερη επιρροή. Η πολιτική της παρέμβαση άγγιξε σημαντικά θέματα που απασχολούν τη νεολαία. Η προσπάθειά της για την ανάπτυξη αντίστασης, αγώνων και συλλογικής δραστηριότητας της νεολαίας έφερε κάποιους πρώτους καρπούς.

Το διάστημα που πέρασε έγινε μια σοβαρή δουλιά με μετρήσιμα αποτελέσματα. Η ΚΝΕ ανασυγκροτήθηκε. Με το Συνέδριό της έκλεισε την περίοδο της κρίσης της και άνοιξε μια καινούρια σελίδα στην 27χρονη διαδρομή της. Διευρύνει σταθερά τις γραμμές της με νέους συντρόφους μέσα από τη δράση της, αποτελώντας στήριγμα στη δουλιά του Κόμματος.

Τα βήματα που έχει κάνει είναι σημαντικά. Βρίσκονται όμως πίσω από τις δυνατότητες που υπάρχουν στη νεολαία. Αυτή η διαπίστωση είναι και μια πρόκληση για την ΚΝΕ, που πρέπει σήμερα να την αντιμετωπίσει με την αποφασιστική στήριξη και βοήθεια του Κόμματος.

Η ΚΝΕ οφείλει να ασχοληθεί με τους χιλιάδες αλλοδαπούς νέους εργάτες, που έρχονται στη χώρα μας με την ψευδαίσθηση του καπιταλιστικού παραδείσου και γίνονται θύματα της πιο ληστρικής και απάνθρωπης εκμετάλλευσης.

Το ΚΚΕ προσβλέπει σε μια ΚΝΕ μαζική, νεανική, ριζωμένη πριν απ' όλα στους χώρους δουλιάς, όπου απασχολούνται νέες ηλικίες, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους που συγκεντρώνονται νέοι και νέες.

Το ΚΚΕ προσβλέπει σε μια ΚΝΕ που θα προσαρμόζει τις γενικές πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις του Κόμματος στο χώρο της νεολαίας, με όλες τις ιδιαιτερότητες που αυτή έχει. Θα καλλιεργεί το ενδιαφέρον για τη γνώση και την κριτική στάση απέναντί της, το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τη δημιουργική αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου. Θα αναδείχνεται πρωτοπόρα στο πεδίο των αξιών, των ιδεών, αλλά και της καθημερινής δράσης. Μια ΚΝΕ που θα εμπνέει, θα πείθει, θα συνομιλεί με τους νέους στη γλώσσα των ενδιαφερόντων τους, θα συμπεριφέρεται δημοκρατικά, θα σέβεται την προσωπικότητα των νέων. Για το νεολαιίστικο κίνημα, για την ελληνική κοινωνία είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ η ύπαρξη και η δράση της ΚΝΕ. Η ΚΝΕ πρέπει να αποδείχνει με τη δράση των μελών και των στελεχών της ότι η νεολαία της εποχής μας δεν είναι χαμένη, απογοητευμένη. Δεν αναζητά τον παράδεισο του καταναλωτισμού, των ναρκωτικών. Δεν είναι η νεολαία των χαμένων ευκαιριών και του εύκολου κέρδους, όπως την παρουσιάζουν. Είναι ριζοσπαστική, ρομαντική, έχει όνειρα και ιδανικά που δε συμβιβάζονται με τη Νέα Τάξη και τον απάνθρωπο καπιταλισμό. Το ΚΚΕ προσβλέπει σε μια ΚΝΕ που στέκεται με σεβασμό στο παρελθόν του εργατικού κινήματος και του Κόμματος και φιλοδοξεί να καταθέσει τη δική της συμβολή στο νεολαιίστικο και γενικότερα στο λαϊκό κίνημα της χώρας.

Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση

26. Απαιτείται να αξιοποιηθούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι θέσεις, η επιρροή και η πείρα που διαθέτει το Κόμμα στον τομέα της τοπικής πρωτοβάθμιας και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ώστε να στηρίζονται οι αγώνες και οι γενικότερες διεκδικήσεις των εργαζομένων σε όλους τους τομείς της ζωής, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία. Ταυτόχρονα, να οργανωθεί η αντίσταση στην επιχείρηση πλήρους μετατροπής της αυτοδιοίκησης σε προέκταση των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μοχλό επέκτασης των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα σε τομείς κοινωνικών υπηρεσιών και πρόνοιας, σε φορέα επιλογής όλο και νέων φόρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της "ανταποδοτικότητας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Να προωθούνται πρωτοβουλίες σε αντίθεση με τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού» (2006-05-06 00:00:00.0)
Να εμπνεύσουμε τη νεολαία με την πρόταση του ΚΚΕ (2003-10-26 00:00:00.0)
Ανάπτυξη μέσα από τη μαζική δράση (1999-04-21 00:00:00.0)
"Να αναπτύξουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη" (1997-05-06 00:00:00.0)
Γιάννης Κυριακίδης (1997-05-03 00:00:00.0)
Με το ΚΚΕ για τη νεανική αντεπίθεση (1997-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ