Κυριακή 4 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
"Ταχύτητες" και στην ΟΝΕ προτείνουν Γερμανοί τεχνοκράτες

ΒΟΝΝΗ.-

Να καθοριστεί σταθερή ισοτιμία γερμανικού μάρκου και γαλλικού φράγκου αμέσως, ώστε να εκλείψουν οι πιέσεις από "κερδοσκοπικά κεφάλαια" και να προλειανθεί το έδαφος για τη μελλούμενη νομισματική ένωση (ΟΝΕ) πρότεινε χτες η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας.

Η "Ντόιτσε Μπανκ" διά στόματος του μέλους του προεδρείου της, Ούλριχ Καρτελιέρι, εξέφρασε την άποψη ότι η ισοτιμία θα πρέπει να είναι "μη αναστρέψιμη". "Με αυτόν τον τρόπο", είπε ο Γερμανός οικονομολόγος, "θα διαμορφωθεί de facto μια νομισματική ζώνη, με σταθερές ισοτιμίες, που θα αποτελείται από το μπλοκ που καθοδηγείται από την Μπούντεσμπανκ και τη Γαλλία...".

Στο μπλοκ των νομισμάτων, στα οποία παρεμβαίνει η Μπούντεσμπανκ, προκειμένου να μην ξεπερνούν ορισμένα συγκεκριμένα όρια ισοτιμιών, ανήκουν το βελγικό και λουξεμβουργιανό φράγκο, το ολλανδικό φιορίνι, το αυστριακό σελίνι και η δανική κορόνα.

Το μέτρο, αν υιοθετηθεί, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, "θα διευκολύνει τους χειρισμούς των πολιτικών για συντονισμένη οικονομική πολιτική και θα τους απαλλάξει από τη συναρτούμενη με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα κερδοσκοπική πίεση".

"Ετσι", προσθέτει ο Καρτελιέρι, "θα διευκολυνθεί και η Γαλλία να επιτύχει τα κριτήρια σύγκλισης" - αφού "χωρίς αυτήν, η νομισματική ένωση θα ήταν άχρηστη για τη Γερμανία".

Η νομισματική ένωση απειλείται πολλαπλώς, και, καθώς πληθαίνουν οι προβλέψεις εγκυρότατων αναλυτών περί αναβολής ή ματαίωσής της, οι τεχνοκράτες αναζητούν τρόπους να τη... διασφαλίσουν. Εξ ου και η πρόταση για "μικρή νομισματική ένωση", ώστε να το λάβουν υπόψη τους οι χρηματαγορές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ