Κυριακή 4 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
"Δεν εκτιμούν το χρόνο εργασίας"

Ο Βλαντίμιρ Γκριγκόριεφ, βουλευτής του συνασπισμού "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση", περιγράφει στο "Ρ" τις πρώτες του εντυπώσεις από το αστικό Ρωσικό Κοινοβούλιο

Ο Βλαντίμιρ Φιοντόροβιτς Γκριγκόριεφ, ο μοναδικός βουλευτής του συνασπισμού "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση", δεν έχει και τόσο καλή γνώμη για τις πρώτες μέρες των εργασιών της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας.

"Δυστυχώς, επικρατούν οι προσωπικές φιλοδοξίες των ανθρώπων, που δεν εκτιμούν το χρόνο εργασίας. Επουσιώδη θέματα που μπορούν να λυθούν σε μια - δυο ώρες, συζητούνταν επί δυο μέρες. Και το κυριότερο, όπως διαπίστωσα, πολλοί βουλευτές, θα έλεγα μάλιστα, το σημαντικότερο μέρος του βουλευτικού σώματος, δε θέλουν να σκεφτούν τα ζωτικά προβλήματα της κοινωνίας μας, τους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στο όριο της επιβίωσης", δήλωσε στο "Ρ" ο Γκριγκόριεφ στα διαλείμματα μεταξύ των γύρων της μυστικής ψηφοφορίας. Εχοντας κακή γνώμη για τον αστικό κοινοβουλευτισμό, πριν ακόμα εκλεγεί βουλευτής, ο Γκριγκόριεφ βεβαιώθηκε ακόμα περισσότερο για τις εκτιμήσεις του, αντιμετωπίζοντάς τον στην πράξη. Εργατικός άνθρωπος, εργαζόμενος στην παραγωγή, συνήθισε να λύνει επιτελικά, πρακτικά όλα τα προβλήματα και εκτιμά κάθε λεπτό του εργάσιμου χρόνου. Ετσι έχει διαπαιδαγωγηθεί, με αυτούς τους κανόνες ζούσαν οι κολεκτίβες εργαζομένων επί σοβιετικής εξουσίας. Ο Γκριγκόριεφ άρχισε να εργάζεται από τα 15 χρόνια μαθητευόμενος τορναδόρος σε εργαστήρι, πηγαίνοντας ταυτόχρονα σε βραδινή μέση τεχνική σχολή. Δυο χρόνια υπηρέτησε την πατρίδα στο σοβιετικό στρατό. Αποφοίτησε από την Ηλεκτρομηχανική Σχολή του Πολυτεχνείου του Λένινγκραντ. Από το 1978 εργάζεται ως μηχανικός στον πυρηνικό ηλεκτρικό σταθμό του Λένινγκραντ. Για τη σχέση του με το κόμμα είπε: "Εντάχθηκα στο ΚΚΣΕ το 1985. Δεν πέταξα το κομματικό βιβλιάριο, ούτε το έκρυψα ή κρύφτηκα. Στα 1990 - 1992 ξεκαθάρισα τη θέση μου με ποιον είμαι. Το Γενάρη 1992 πάρθηκε η απόφαση να συγκροτηθεί η κομματική οργάνωση Λένινγκραντ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας και εκλέχτηκα γραμματέας της. Τον περασμένο χρόνο προτάθηκα υποψήφιος βουλευτής του ΚΕΚΡ για την Κρατική Δούμα στην περιφέρεια Λένινγκραντ. Ο προεκλογικός αγώνας ήταν σκληρός μεταξύ 16 υποψηφίων. Ελαβα το 10,5% των ψήφων και εκλέχτηκα βουλευτής".

Αναφερόμενος πάλι στις πρώτες μέρες των εργασιών της Κρατικής Δούμας, ο βουλευτής Γκριγκόριεφ τόνισε: "Φυσικά, δεν αντιμετωπίζονται από κρατική σκοπιά τα προβλήματα της Ρωσίας, διότι για ορισμένους σημερινούς συναδέλφους μου η Βουλή αποδείχτηκε τόπος "παραμονής" πριν από τη σύνταξη, για άλλους είναι χώρος εκκίνησης για την είσοδο στην εκτελεστική εξουσία - δεν έχει σημασία με ποια τιμή, απλώς να γαντζωθούν, ώστε να τους προσέξουν στις προεδρικές και κυβερνητικές δομές. Από την άποψη οργάνωσης της δουλιάς, με μεγαλύτερη σοβαρότητα και πρακτικό πνεύμα αντιμετωπίζει τα προβλήματα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εγώ πρέπει να επιλέξω σε ποια ομάδα θα ενταχθώ: του ΚΚΡΟ ή την ομάδα βουλευτών "Ναροντοβλάστιε" ("Λαϊκή Εξουσία") μ' επικεφαλής τον Νικολάι Ριζκόφ, όπου, επίσης, υπάρχουν πολλοί κομμουνιστές. Πρόσκληση υπάρχει και από τις δυο πλευρές. Οπως φαίνεται, θα είμαι κι εκεί κι εκεί. Οφείλω, όμως, να κάνω την επιλογή. Μήπως γίνει κατορθωτό να συσπειρωθούν όλες οι αριστερές δυνάμεις σ' έναν ενιαίο συνασπισμό;.."

Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στην Τσετσενία, ο Γκριγκόριεφ θεωρεί ότι ο βίαιος τρόπος δε θα φέρει την ειρήνη στην τσετσενική γη. Το πρόβλημα της Τσετσενίας πρέπει να λυθεί με πολιτικά μέσα. Εως ότου οι ηγέτες μας ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους, χάνονται απλοί άνθρωποι, είτε είναι αυτός Ρώσος στρατιώτης, ή Τσετσένος μαχητής. Είναι δικοί μας πολίτες, πολίτες της Ρωσίας και, κατ' επέκταση, πολίτες της Σοβιετικής Ενωσης. Τα παιδιά πολλών συντοπιτών μου υπηρετούν στο στρατό και οι μητέρες με τρόμο σκέφτονται ότι τα παιδιά τους μπορούν να βρεθούν κάτω από τις σφαίρες των Τσετσένων, ή να βρεθούν στην καυτή μεθόριο του Τατζικιστάν και να πληρώσουν με το αίμα τους όλα τα λάθη, τα σφάλματα και τα εγκλήματα, που προκάλεσαν οι σημερινοί κυβερνώντες.

Η εφημερίδα "Πράβντα" δημοσίευσε ένα σημείωμα για τον μοναδικό βουλευτή του συνασπισμού "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση" με τον τίτλο "Κι ένας στη Δούμα είναι μαχητής". Ε, λοιπόν, οι διαθέσεις του Βλαντίμιρ Φιοντόροβιτς και οι άμεσοι στόχοι, που θέτει μπροστά του, αυτό επιβεβαιώνουν.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ