Σάββατο 22 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το «όραμα του πολέμου»

«Οταν ακούς "τάξη"

ανθρώπινο κρέας μυρίζει»

(Οδυσσέας Ελύτης)

Στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, με θέμα «ΝΑΤΟ και ασφάλεια στον 21ο αιώνα»: (Αληθινό όραμα!!!) με ημερομηνία 21/10/97 αναφέρεται ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των εξεγέρσεων. Περιοχές πλούσιες σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους, όπως η Μέση Ανατολή, ο Περσικός Κόλπος, η Βορειοδυτική Αφρική, ο Καύκασος, η Νότια Αμερική, είναι επίκεντρα πολλαπλών και πιθανών εξεγέρσεων. Ο λόγος για το ΝΑΤΟ, τη συνδιάσκεψη της Ρώμης - όπου μεθοδικά οικοδομεί την οικονομικοπολιτική του κυριαρχία - την προεκτείνει σε ακόμη περισσότερες χώρες (Ρωσία) - χρησιμοποιεί τους δικούς της κανόνες βίας καταληστεύοντας τη γη των λαών, εγκαθιδρύοντας φασιστικά καθεστώτα σε αποικιακές, ημιαποικιακές χώρες - λεηλατώντας τους φυσικούς πόρους - κτίζοντας «πολιτισμό». Τον «πολιτισμό» του πολέμου, της στρατιωτικής διπλωματίας. Οι πόλεμοι (Γιουγκοσλαβία - Ιράκ - Αφγανιστάν) προσφάτως, οι νέοι που ετοιμάζονται με πρόσχημα την «τρομοκρατία», καταδείχνουν ότι ο ιμπεριαλισμός του ΝΑΤΟ στηρίζεται σε σφαγές.

Την ίδια ώρα, το σύνθημα του ΝΑΤΟ της στρατηγικής σύγκρουσης «χαμηλής έντασης» και τα «αποδεκτά επίπεδα βίας» και το στάδιο του ψυχολογικού πολέμου, και ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι «αστυνομική δύναμη του πολιτισμένου κόσμου», όπως γράφτηκε στους «New York Times», συντονίζουν σε πολλαπλά πεδία τις πολεμικές επιχειρήσεις που είναι εν εξελίξει. Το δόγμα του καουμπόη Ρήγκαν που ήταν επίκαιρο στη δεκαετία του 1980 έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1950: η «θεωρία του Ειδικού Πολέμου» έρχεται «κουτί» με πρόσχημα την «τρομοκρατία». Η εξάπλωση των ενόπλων απελευθερωτικών κινημάτων, πρέπει να παταχτούν (Παλαιστινιακό), γιατί παράγουν «τρομοκρατία», έλεγε προσφάτως ο Πάουελ! Κινητοποιούν προσχηματικά όλες τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε όλα τα επίπεδα (οικονομικά, πολιτικά, ιδεολογικά, ψυχολογικά, στρατιωτικά) βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο. «Γδύνουν» κάθε λαό που αντιστέκεται (εμπάργκο Κούβα - Ιράκ κ.ο.κ.).

Ετοιμάζουν, μαζί με τους «συμμάχους» (βλ. ΕΕ) και εναντίον των λαών, τα νέα σιδερόφραχτα κάγκελα - συστήματα υψηλής τεχνολογίας για την καταστολή των διεκδικήσεων. Ετσι τα κράτη γίνονται νάνοι. Οι πολυεθνικές γίγαντες. Ο «οικονομικός Big-Brother» μαζί με τον άλλον στρατιωτικό και τη διάλυση του πολιτιστικού ιστού, καταδείχνουν τα επέκεινα. Την παράνοια του καπιταλισμού. Η ύφεση που θυμίζει το 1930 και ό,τι ακολούθησε, καταγράφει το σκηνικό: Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στον κόσμο. Η αναδιανομή στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού συστήματος, η οικονομική κρίση στην Ιαπωνία (αμερικάνικες εταιρίες άρχισαν το πλιάτσικο εξαγοράζοντας «χρεοκοπημένες» εταιρίες) με απολύσεις, ευέλικτα ωράρια, υποαπασχόληση κλπ. Η ηγεμόνευση στην ευρωπαϊκή ήπειρο (ευρωστρατός) με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ, φανερώνουν το αύριο του ΝΑΤΟ. Είναι η ιστορία επέκτασης της διευρυνόμενης βαρβαρότητας.

Η πολιτική του «κατευνασμού», όπως εκφράζεται από την καταρρέουσα ιδεολογικά σοσιαλδημοκρατία, θυμίζει αναλογικά τη δεκαετία του 1930 απέναντι στον Χίτλερ. Ο πόλεμος κατά του ιμπεριαλισμού - ΝΑΤΟ - ΕΕ κερδίζεται με τη συσπείρωση των απλών ανθρώπων: «Οι πονεμένοι έχουν τα ίδια όνειρα./ Εχει πολλά ο πόνος να μας πει/ που δεν τα έχουμε σκεφτεί». (Ιγνάτιος Αλεξίου)


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ