Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

Ο αγώνας του Δεκέμβρη του '44 και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ήταν δίκαιος, αντιιμπεριαλιστικός και προπάντων ηρωικός, ενώ οι σκοποί του παραμένουν και σήμερα ανεκπλήρωτοι και επίκαιροι. Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους, η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ διοργάνωσε χτες στη Νομική εκδήλωση γι' αυτό το θέμα, αφιερωμένη στο 8ο Συνέδριο της Οργάνωσης, με κεντρικό εισηγητή τον Χρ. Τσιντζιλώνη, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από τις 6 το απόγευμα, το αμφιθέατρο Σβώλου της Νομικής είχε γεμίσει ασφυκτικά από μέλη και φίλους της ΚΝΕ, που χειροκροτούσαν ρυθμικά και τραγουδούσαν στο άκουσμα των αντάρτικων τραγουδιών που ηχούσαν από τη μικροφωνική. Η μαζική προσέλευση του κόσμου και ο ενθουσιασμός με τον οποίο αγκάλιασαν την εκδήλωση επιβεβαίωσε την επιλογή της Οργάνωσης να την πραγματοποιήσει. «Μέσα από το πλατύ άνοιγμα της Σπουδάζουσας μπροστά στο 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ, ήταν πολλά τα ερωτήματα που μας έβαζαν οι νέοι για την περίοδο του Εμφυλίου», είπε ο Ηλίας Πατίδης, ανοίγοντας την εκδήλωση εκ μέρους του Συμβουλίου Σπουδάζουσας. Αμέσως μετά, τα φώτα έσβησαν και ξεκίνησε η προβολή ενός ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στα Δεκεμβριανά.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Χρ. Τσιντζιλώνης, για να συνδέσει τα γεγονότα του Δεκέμβρη με τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, ενώ την ομιλία του διέκοπταν τα χειροκροτήματα. Μίλησε για το συμβιβασμό της Βάρκιζας, την άγρια τρομοκρατία που ακολούθησε, τις λεηλασίες των προδοτών και των χαφιέδων, τους διωγμούς των πραγματικών αγωνιστών. «Ο τρίχρονος εμφύλιος πόλεμος δεν ήταν επιλογή των λαϊκών δυνάμεων, αλλά προκλήθηκε από τους ιμπεριαλιστές», είπε χαρακτηριστικά, παραθέτοντας στοιχεία από τη δράση του ΔΣΕ, την αναντιστοιχία των δυνάμεών του μ' αυτήν των ιμπεριαλιστών, τη θέση των γυναικών και των νέων σ' αυτόν τον αγώνα, που πρόσθεσε νέους άθλους και ήρωες στην ιστορία του λαού μας.

Οι ερωτήσεις έπεσαν βροχή και ο χρόνος δεν έφτασε καν για να απαντηθούν όλες. Η συζήτηση που αναπτύχθηκε αποτέλεσε αφορμή για τους νέους κομμουνιστές και τους φίλους τους που παραβρέθηκαν για παραπέρα μελέτη των ντοκουμέντων και της ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος του τόπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ