Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα η απάντηση στις ιδέες ντε Σότο

Οι πολιτικοί αρχηγοί συγκλίνουν στην απάντηση που πρέπει να δοθεί στις ιδέες του Αλβάρο Ντε Σότο. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις των κυρίων Αναστασιάδη, Χριστόφια και Λυσσαρίδη, ύστερα από συναντήσεις τους με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα. Σε δηλώσεις για το θέμα προέβη και ο ΤάσοςΠαπαδόπουλος.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης θεωρεί βεβιασμένη την οποιαδήποτε ερμηνεία στη στάση του διεθνούς παράγοντα στο Κυπριακό. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εμμένει σταθερά προσηλωμένη στη λύση ομοσπονδίας, στηριγμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε τις ανησυχίες του για τα φαινόμενα παρεκκλίσεων του διεθνούς παράγοντα στην αναζήτηση λύσεων. Είπε, επίσης, ότι απαίτηση του ΑΚΕΛ είναι να ληφθούν αποφάσεις για την προστασία των αρχών που στηρίζουν τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού. Ανέφερε ότι σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο θα ληφθεί η οριστική απόφαση για τις ιδέες ντε Σότο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσος Παπαδόπουλος απέφυγε να αναφερθεί στην ουσία των ιδεών ντε Σότο και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να γίνει λεπτομερής μελέτη του εγγράφου. Η επιτροπή που συνέστησε το Εθνικό Συμβούλιο, είπε, δε θα καταθέσει μόνο νομικές θέσεις. Θα εκφράσει διάφορες απόψεις για το περιεχόμενο των ιδεών ντε Σότο, θα προσθέσει σχόλια, παρατηρήσεις και επιχειρήματα.

Την εκτίμηση ότι σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο θα καταλήξει σε κοινή τοποθέτηση για τις σκέψεις ντε Σότο, επανέλαβε ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης. Είμαι αισιόδοξος, είπε, ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε κοινή απόφαση που πιστεύω δε θα είναι άλλη από επανάληψη των πάγιων θέσεών μας. Το κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, πρόσθεσε, αν κληθεί, θα αντιπροσωπευτεί στη Γενεύη. Ο κ. Λυσσαρίδης ήταν και χτες επικριτικός για τη στάση και τις θέσεις των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι η επόμενη φάση θα είναι φάση πιέσεως εναντίον των δύο πλευρών.

Για συνομοσπονδία μιλά πάλι ο Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε την επιθυμία του για λύση συνομοσπονδίας και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά, να δεχτεί τις δυο κυριαρχίες, κατά την έκφρασή του, και τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

Σε διάγγελμά του για την επέτειο της εισβολής, ο κ. Ντενκτάς κάλεσε τους ξένους να συμβάλουν, ώστε, κατά την άποψή του, να αλλάξει τις θέσεις της η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οι Τουρκοκύπριοι, κατέληξε, πρέπει να κρατήσουν το λεγόμενο κράτος τους, διότι αν το χάσουν θα αναγκαστούν να κάνουν νέα 20ή Ιουλίου, με πόλεμο και νεκρούς.

Συλλαλητήριο κατά του Ντενκτάς στα Κατεχόμενα

Την παραίτηση του Ραούφ Ντενκτάς αξίωσαν με ογκώδες συλλαλητήριο προχθές το βράδυ στα Κατεχόμενα, δύο τουρκοκυπριακά κόμματα και τριάντα πέντε οργανώσεις, που ζήτησαν επίσης ελευθερία και δημοκρατία. Στο συλλαλητήριο κυριάρχησε το σύνθημα: «Αυτή η χώρα είναι δική μας», με σαφή αιχμή προς την παρουσία της Τουρκίας στα Κατεχόμενα.

Οπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, στο συλλαλητήριο πήραν μέρος περίπου δέκα χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Να φύγει ο Ντενκτάς - Να ελθει η ειρήνη», «Ντενκτάς παραιτήσου», «Εδώ και τώρα ειρήνη», «Δε μας πτοούν οι πιέσεις - Πάρε το Στρατηγό σου και φύγε».

Ο Ραούφ Ντενκτάς, φανερά ενοχλημένος από την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου, κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να μη βοηθήσουν αυτούς που θέλουν «να σπείρουν ζιζάνια», κατά την έκφρασή του, μεταξύ του ψευδοκράτους του και της Τουρκίας.

Νέες τουρκικές παραβιάσεις

Τουρκικά μαχητικά παραβίασαν και πάλι χτες τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Στις 9.30 το πρωί τουρκικό μαχητικό F-16 εισήλθε στον εναέριο χώρο της Κύπρου από τον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα, ενώ 18 λεπτά αργότερα μαχητικό τύπου F-4 εισήλθε από την κατεχόμενη Κερύνεια.

Τα δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν για 45 λεπτά περίπου πάνω από την κατεχόμενη Λευκωσία, και τις περιοχές Καϊμακλίου και Βορείου Πόλου, σε ζεύγος και στη συνέχεια αποχώρησαν από τα σημεία από τα οποία είχαν εισέλθει.

Ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, με τον οποίο συζητεί τις προκλήσεις των Τούρκων. Απέφυγε, ωστόσο, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ