Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Κυβερνητικός εκβιασμός με τα επιδόματα!

Ενόψει των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» για την επιβολή νέας λιτότητας και της καθιέρωσης νέου μισθολογίου με σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, η κυβέρνηση επισείει τον «κίνδυνο» περικοπής ή κατάργησης των επιδομάτων!

Με την κατάργηση των επιδομάτων εκβιάζει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να επιβάλει τη συνέχεια της λιτότητας για τα επόμενα χρόνια, αλλά και να διαμορφώσει το νέο μισθολόγιο το οποίο θα συνδέει το μισθό με την παραγωγικότητα.

Το θέμα του επαναπροσδιορισμού, όπως λέγεται, των διαφόρων επιδομάτων που δίνονται χρόνια τώρα σε διάφορους κλάδους του δημόσιου τομέα ως συμπλήρωμα του μισθού, αλλά και για τη δημιουργία αντιθέσεων μεταξύ των εργαζομένων, επέλεξε να επαναφέρει στο προσκήνιο η κυβέρνηση, σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με την ΑΔΕΔΥ για το ύψος των αυξήσεων - η κυβέρνηση... έφτασε στο 2,2%, ενώ η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ ζητά 6% -6,5% αλλά «συζητά» και το 3% - παρουσιάζουν «δυστοκία». Φανερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει τα επιδόματα, τόσο για να ασκήσει πιέσεις στην ΑΔΕΔΥ να «συμβιβαστεί» με τις προτεινόμενες από αυτή αυξήσεις στους μισθούς, όσο και για να θέσει από την αρχή το ζήτημα του νέου μισθολογίου, ώστε να διευκολυνθεί η σύνδεση μισθού παραγωγικότητας, η οποία, όπως δηλώνει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Δημοσία Διοίκησης, είναι αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Τζανής, κατέστησε σαφές, μετά τη συνάντηση που είχε προχτές με την ΑΔΕΔΥ, ότι θα επανεξεταστεί η επιδοματική πολιτική στο δημόσιο και στο εξής ό,τι αποφασίζεται, είτε για τη χορήγηση ειδικών -κλαδικών επιδομάτων που χορηγούνται από τους ειδικούς λογαριασμούς των υπουργείων, είτε νέων, είτε για αυξήσεις στα υπάρχοντα, θα γίνεται στο πλαίσιο των κλαδικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα γίνονται «κεντρικά» με το υπουργείο Εσωτερικών και ανά υπουργείο. Η δήλωση αυτή έγινε ενόψει της έναρξης των διαδικασιών την ερχόμενη Τρίτη για τις κλαδικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες προβλέπονται από τον νόμο για τις ψευδεπίγραφες συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει το ζήτημα των επιδομάτων στο πλαίσιο των «συλλογικών διαπραγματεύσεων», επιβεβαίωσε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δε δίστασε να παραδεχτεί ότι «τώρα πλέον τα επιδόματα θα είναι το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και των εργαζομένων»! Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, πρόσθεσε ότι δεν υφίσταται θέμα κατάργησής τους, αλλά οι εργαζόμενοι «έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση τα επιδόματα που θα λάβουν»!.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ