Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο ΜΙΡ, πρόδρομος του ευρωπαϊκού διαστημικού σταθμού

Ενα σημαντικό τμήμα, βάρους 22 τόνων, και προχωρημένης τεχνολογικής αρτιότητας, θα συνεισφέρει η Ρωσία στον κατασκευαζόμενο και συναρμολογούμενο τμηματικά νέο διαστημικό σταθμό - ευρωπαϊκής συνεργασίας - που θα αντικαταστήσει τον παλιό και αγέραστο σταθμό ΜΙΡ («Ειρήνη»). Ενα σταθμό, τον πρώτο και μοναδικό μέχρι τώρα στον κόσμο που επί πολλά χρόνια από την εκτόξευσή του, από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, εξακολουθεί, να προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες - παρά τη λήξη της προγραμματισμένης θητείας του και τις συνεχώς διαψευδόμενες προφητείες αντικομμουνιστικής υστερίας για την καταστροφή του. Τώρα, γιατί ήταν στην πρωτοπορία της διαστημικής επιστήμης και των εφαρμογών της, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου δορυφόρου «Σπούτνικ» ενώ δεν κατασκευάζονται καλά... κατσαβίδια, ανήκει στους επικριτές να το ερμηνεύσουν.

Επί του παρόντος και την ίδια στιγμή που αυτό το νέο τεράστιο τμήμα που θα συνεισφέρει η Ρωσία - απόδειξη της πρωτοποριακής διαστημικής τεχνολογίας που αναπτύχθηκε κατά τα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας και εξελίσσεται με βάση και τα νέα δεδομένα, ο παλιός γερο - Μιρ ταξιδεύει απτόητος, ως την προγραμματισμένη καταστροφή, στη φάση της διαδοχής από το νέο σταθμό, που θα στεγάζει περισσότερους αστροναύτες, σε συνθήκες άνετης διαβίωσης και εργασίας.

Μέχρι τη διαδοχή από το νέο, ο παλιός σοβιετικός διαστημικός σταθμός, απέδειξε τον πρωτοποριακό, τεχνικά επιστημονικό και λειτουργικό χαρακτήρα του και έγινε το φιλόξενο εργαστηριακό κέλυφος που στεγάζει μέχρι τώρα εργασίες στο Διάστημα από αστροναύτες διαφόρων εθνικοτήτων ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και οι Αμερικανοί. «Διέψευσε» ο πρώτος αυτός σταθμός, όλους εκείνους που από πολιτική εμπάθεια τον ήθελαν να διαλύεται.

ΟΜΙΡ, ως πρόδρομος του ευρωπαϊκού σταθμού και το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, ως ιστορικά σημεία αναφοράς της διαστημικής επιστήμης, θα θυμίζει και σήμερα τη διαχρονικότητα και την εξαιρετική σημασία των σοβιετικών προόδων που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλα τα πεδία της επιστήμης και που οι χολερικοί εχθροί του σοσιαλισμού δεν μπορούν να ακυρώσουν.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ