Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάρτε μέτρα για την προστασία της Μακρονήσου

Σχετική Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παρθούν στη Μακρόνησο, η οποία έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αντώνης Σκυλλάκος. Η Ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ΠΕΧΩΔΕ. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Με την Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 4368/89 η Μακρόνησος χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος και όλα τα κτίρια της ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Με το Διάταγμα των χρήσεων γης ΦΕΚ 895/95 ορίστηκαν οι επιτρεπόμενες χρήσεις και αποκλείστηκαν οι μη συμβατές, ώστε να είναι δυνατή η ανάδειξη του ιστορικού τόπου.

Στις χρήσεις που αποκλείστηκαν από το Διάταγμα, και απαγορεύονται, περιλαμβάνονται στο Α 2 Β2γ η ιχθυοκαλλιέργεια, η κτηνοτροφία, το κυνήγι και στην παρ. Γ, του ιδίου άρθρου οι υφιστάμενες χρήσεις που δεν προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος Δ/τος απομακρύνονται σε δύο χρόνια μετά τη δημοσίευσή του.

Αν και έχουν περάσει 5 χρόνια από τη δημοσίευση του Δ/τος των χρήσεων το Υπουργείο Γεωργίας συνεχίζει να εκδίδει άδειες παραμονής των ποιμνίων (Δ/νση Πολιτικής Γης) στη Μακρόνησο, αδιαφορώντας για την ύπαρξη του Δ/τος. Το ίδιο και το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο συνυπογράφει τις αποφάσεις εισδοχής και παραμονής ποιμνίων στο νησί. Το δε ΥΠΕΧΩΔΕ δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία, με την οποία θα μπει σε εφαρμογή η υλοποίηση του Δ/τος των χρήσεων γης της Μακρονήσου.

Αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας είναι η αποθράσυνση των σημερινών χρηστών, οι οποίοι χρησιμοποιούν σαν χειμαδιό για τα κοπάδια τους ακόμα και το επισκευασμένο θέατρο τον ΑΕΤΟ, στο οποίο οι ακαθαρσίες αποτελούν επιπλέον δάπεδο πάχους 10 εκ., όπως διαπίστωσαν οι Μακρονησιώτες προσκυνητές στην πρόσφατη επίσκεψή τους.

Τα δε διατηρητέα κτίρια αποτελούν βάση για κάθε προσθήκη, κατ' επέκταση, των παρανόμως διαβιούντων σ' αυτά βοσκών ή μελισσοκόμων.

Η καταστροφή των κτιρίων συνεχίζεται με την κυκλοφορία και παραμονή σ' αυτά των κοπαδιών, μια καταστροφή που ιδιαίτερα στη ΣΦΑ είναι εντυπωσιακή.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί πότε σκοπεύουν να πληροφορηθούν την ύπαρξη του Δ/τος 895Δ/95 και να σταματήσουν να εκδίδουν παράνομες άδειες παραμονής των αιγοπροβάτων στο νησί;

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τι σκοπεύει να κάνει για την υλοποίηση του Δ/τος που υπέγραψε το 1995»;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ