Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντισταθείτε στην παραχάραξη και δυσφήμιση της ιστορίας του νησιού μας

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, σχετικά με τη βοήθεια που δίνεται από κρατικές υπηρεσίες για το γύρισμα της ταινίας «το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι»

«Η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί το λαό της Κεφαλονιάς να αποκρούσει την προσπάθεια παραχάραξης και δυσφήμισης των αγωνιστικών του παραδόσεων και της ιστορίας του νησιού». Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ, με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» που πραγματοποιούνται στο νησί, καθώς και όλα όσα - σοβαρά και ευτράπελα - ακολουθούν αυτά τα γυρίσματα. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τον τελευταίο καιρό, στην Κεφαλονιά εξελίσσεται μια συντονισμένη επιχείρηση για την παραχάραξη της Ιστορίας και των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού των νησιών μας και την αποδοχή ενός επικίνδυνου κοσμοπολιτισμού.

Η αφορμή δόθηκε από τα γυρίσματα της ταινίας χολιγουντιανών προδιαγραφών και ηθών, που μεταφέρει στην οθόνη το βιβλίο του Λουί ντε Μπερνιέρ "Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι".

Πρόκειται για ένα προβοκατόρικο εγχειρίδιο, αντικομμουνιστικής σύλληψης, που υλοποιεί τη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια, τόσο διεθνώς, όσο και στον τόπο μας, για την παραχάραξη της Ιστορίας και το ξαναγράψιμό της προς όφελος του ιμπεριαλισμού.

Αξιοποιώντας τα χαλκεία των μυστικών υπηρεσιών, ο Λ. ντε Μπερνιέρ, φέρνει την ιστορία στα μέτρα του, βιάζοντας κατάφωρα την ιστορική αλήθεια, κατασυκοφαντεί την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, το ΔΣΕ και τους κομμουνιστές με τέτοιο τρόπο, που ούτε οι μαύροι ελληνικοί αντιδραστικοί κύκλοι, ούτε οι ίδιοι οι συνεργάτες των κατακτητών δε διανοήθηκαν ποτέ να το κάνουν. Ο "συγγραφέας" εμφανίζει τους κομμουνιστές σαν "όπου δεν ήταν απόλυτα άχρηστοι, ύπουλοι και παρασιτικοί, ήταν ανείπωτα βάρβαροι" τον δε ΕΛΑΣ σαν μια συμμορία, σαν ένα συνονθύλευμα πρώην εγκληματιών του κοινού Ποινικού Δικαίου, που δολοφονούσαν, λεηλατούσαν και βίαζαν, χωρίς να πολεμούν τον κατακτητή, τον οποίο «πολεμούσαν» ο ΕΔΕΣ (!) και οι "καλοί" Αγγλοι (!). Ενα βιβλίο, που καθυβρίζει συνολικά το λαό της Κεφαλονιάς, εμφανίζοντάς τον σαν ένα λαό άξεστο, αγράμματο, βάρβαρο, και τις παραδόσεις του.

Το ίδιο το βιβλίο, αλλά και το σκηνικό, το οποίο στήθηκε με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας και από πολιτιστικής άποψης καλλιεργούν έναν επικίνδυνο κοσμοπολιτισμό. Χρησιμοποιώντας κίβδηλες εκφράσεις, όπως "παγκόσμια προβολή του νησιού" και "τουριστική ανάπτυξη", προβάλλουν τον κοσμοπολιτισμό του μεγάλου κεφαλαίου, που στο όνομα του χρήματος ποδοπατεί τα ανθρώπινα ιδανικά, τις αξίες και τα οράματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ανάγοντας σε διαχρονικές αξίες τη δουλοπρέπεια, την υποταγή και σε όραμα τη σαπίλα, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τη βρωμιά, που αναπαράγει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα των πλουτοκρατών.

Στην προσπάθεια αυτή, τεράστιες είναι οι ευθύνες, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της ΝΑ και ΤΑ και η με κάθε τρόπο παροχή διευκολύνσεων από μεριάς τους για την πραγματοποίηση της ταινίας (τα 80 εκατομμύρια που έδωσε η ΝΑ, το στρατό και τα πολεμικά πλοία που διέθεσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κλπ.). Ο δε υπουργός επί του Πολιτισμού κύριος Πάγκαλος έφτασε στο σημείο, όχι μόνο να ευχαριστήσει τους παραγωγούς και τους συντελεστές της ταινίας για το "καλό που κάνουν στην Κεφαλονιά", αλλά και αποκάλυψε το νέο εθνικό στόχο της κυβέρνησης για την Κεφαλονιά, τη μετατροπή της, δηλαδή, σε μόνιμο στούντιο του Χόλιγουντ και τους Κεφαλονίτες σαν μόνιμους κομπάρσους των υπερπαραγωγών και του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος.

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό των ιμπεριαλιστών για τη χειραγώγηση των λαών, για να χτυπηθεί οποιοδήποτε πνεύμα ανυπακοής και εστία αντίστασης στη ΝΑΤΟική νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, να αμαυρώσουν το όραμα και την αναγκαιότητα των κοινωνικών επαναστάσεων και της σοσιαλιστικής κοινωνίας, αποδεχόμενοι τον κοσμοπολιτισμό της πλουτοκρατίας και τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος.

Η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί το λαό της Κεφαλονιάς να αποκρούσει την προσπάθεια παραχάραξης και δυσφήμισης των αγωνιστικών του παραδόσεων και της ιστορίας του νησιού μας.

Καλεί την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού να αντισταθούν στη σαπίλα του κοσμοπολιτισμού των πλουτοκρατών, στη δουλοπρέπεια και την υποταγή. Εχουν τη δύναμη και μπορούν να οργανώσουν με τον αγώνα τους τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός πλατιού Λαϊκού Μετώπου με αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό - δημοκρατικό προσανατολισμό, το οποίο θα αποκρούσει την πολύμορφη επίθεση ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και, ταυτόχρονα, θα οργανώσει την αντεπίθεση, βάζοντας τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις, ανοίγοντας τελικά το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία».

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Με αφορμή τη στήριξη και τη βοήθεια που παρέχουν διάφορες κρατικές υπηρεσίες για τα γυρίσματα της ταινίας «Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Γιώργος Χουρμουζιάδης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησής τους, οι δυο βουλευτές του Κόμματος τονίζουν ότι αυτόν τον καιρό γίνονται στη Σάμη και την Κεφαλλονιά τα γυρίσματα της ταινίας, με θέμα το αντικομμουνιστικό βιβλίο του Λουί ντε Μπερνιέρ: «Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Πρόκειται, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, για ένα βιβλίο, που αξιοποιεί τα χαλκεία της Ιντέλιτζενς Σέρβις για να κατασυκοφαντήσει την ΕΑΜική αντίσταση και να διαστρεβλώσει το ρόλο του ΚΚΕ στον αγώνα κατά των Ιταλο-Γερμανών κατακτητών κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

Το θέμα, επισημαίνουν, είναι ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία εμπλέκονται διάφορα υπουργεία και φορείς (ΤΑ), που δίνουν απλόχερα τη βοήθειά τους και παρέχουν κάθε εξυπηρέτηση για το γύρισμα της ταινίας. Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διέθεσε για τις ανάγκες της ταινίας 4 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και αρκετές δεκάδες ναύτες και στρατιώτες για ένα διάστημα μεγαλύτερο των δυο βδομάδων, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού κ. Πάγκαλος ευχαρίστησε τους συντελεστές της ταινίας, γιατί, μέσω αυτής, προβάλλεται η Κεφαλλονιά.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Ακ. Τσοχατζόπουλο και Θ. Πάγκαλο, συγκεκριμένα:

  • «Υπάρχει κάποια επίσημη συμφωνία ή συνεννόηση με τους παραγωγούς της ταινίας και ποια είναι αυτή;
  • «Με ποιο σκεπτικό τα αρμόδια υπουργεία και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέχουν κάθε βοήθεια και εξυπηρέτηση για το γύρισμα της ταινίας; Θεωρούν ότι προβάλλεται η χώρα μας και η ιστορία της με την κατασυκοφάντηση της ΕΑΜικής αντίστασης και την παραχάραξη του ηρωικού αγώνα της κατά των Ιταλο-Γερμανών φασιστών κατακτητών;
  • «Με ποιο σκεπτικό και κόστος το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διέθεσε για τις ανάγκες της ταινίας τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και δεκάδες ναύτες και στρατιώτες; Το υπουργείο παρέχει τέτοιους είδους εξυπηρετήσεις και για τις ανάγκες οποιασδήποτε άλλης ταινίας γυριστεί;».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ